Odata cu sosirea caniculei, apar si tot felul de probleme specifice cu care trebuie sa ne luptam pentru a ne pastra pielea intr-o forma buna. Transpiram excesiv, pielea incepe sa se ingrase, apoi ne apar iritatii, machiajul incepe sa se intinda, iar noi ne alegem cu griji in plus pe cap.
In timp ce soarele castiga in putere si umiditatea creste, pielea noastra incepe sa se comporte diferit. Astfel ca pielea uscata nu va mai fi uscata, dar cea cu tendinte de ingrasare va fi mai grasa. Ce facem cand pielea noastra devine uleioasa, cand ne apar iritatii, acnee si pete?
Problema: Pielea lucioasa si uleioasa
Pielea devine lucioasa din cauza excesului de sebum, care este, de fapt, cel mai important mecanism de aparare al pielii. Sebumul este bogat in vitamina E si are efect antioxidant, adica ii ofera pielii lucrurile de care are cea mai mare nevoie vara.
Solutia: Cu toate acestea, ne indispune sa ne vedem tot timpul fata lucioasa in oglinda. Pentru a rezolva aceasta problema este bine sa folosim o solutie de curatare faciala cu pH neutru. Lotiunile prea dure pot dizolva bariera naturala de protectie a pielii (bariera acida), eliminand total protectia oferita de sebum, ceea ce va duce la probleme si mai mari. Sterge excesul de sebum cu servetele sau dischete demachiante uscate pentru a scapa de efectul lucios al pielii, pastrandu-ti in acelasi timp machiajul.
Daca ai tenul predispus la ingrasare, evita mancarea bogata in amidon si zahar, pentru ca nivelul crescut de zahar in sange poate provoca schimbari hormonale care determina glandele sebacee sa fie si mai active.
Problema: Petele maronii
Pe anumite zone ale pielii, dupa expunerea la soare, chiar si atunci cand folosim protectie solara, tind sa ne apara pete maronii. Aceasta hiperpigmentare se produce in special pe fata, deasupra buzei superioare, mai ales daca ne epilam acea zona, dar si pe linia parului sau oriunde ai cosuri.
Solutia: Pentru a evita aparitia petelor maronii, acopera zonele cu probleme cu un corector sau anticearcan cu protectie solara. Ca o alternativa, daca vrei sa fii sigura ca nu-ti vor aparea pete si totusi tanjesti dupa un ten bronzat, poti folosi un spray autobronzant sau o pudra bronzanta.
Daca totusi iti apar pete frecvent dupa expunerea la soare, atunci consulta un dermatolog care iti va putea spune daca ai o problema hormonala care cauzeaza aceasta hiperpigmentare sau decolorare cronica a pielii. Acestea sunt afectiuni frecvente la femeile insarcinate sau la cele care folosesc tratamente hormonale cum ar fi anticonceptionalele. De asemenea, exista tratamente pentru decolorarea petelor inchise de pe piele care se pot face la dermatolog.
Problema: Pielea ti se irita de la soare
Multor oameni le apar iritatii pe piele in lunile de vara, sub forma unor bubite mici, rosii si multe la numar, care pot erupe atunci cand stai la soare sau cand transpiri. Acestea sunt temporare si nu sunt infectioase, sunt asemeni celor care le apar nou-nascutilor atunci cand corpul lor nu isi poate regla bine temperatura.
Solutia: Poarta haine din bumbac, bea multa apa si da drumul cate putin aerului conditionat. Poti folosi creme cu aloe vera, musetel sau cortizon pentru a-ti calma iritatiile si mancarimea. In plus, schimba-ti hainele transpirate cat de des poti pentru a-ti pastra pielea uscata si rece.
Problema: Acnee pe corp
Acneea apare pe corp si in timpul anului, dar vara cu siguranta devine mai deranjanta, mai ales ca hainele subtiri lasa mai multa piele la vedere. In plus, caldura si transpiratia pot agrava acneea, mai ales pe cea de pe spate, sau o pot face sa apara chiar daca inainte nu te confruntai cu aceasta problema.
Solutia: Pentru inceput, ai grija sa iti schimbi hainele de fiecare data cand transpiri tare. Apoi, tine cont ca hainele din materiale sintetice cum ar fi cele pentru sport, desi sunt prevazute sa absoarba transpiratia, pot favoriza aparitia acneei daca le porti toata ziua. Foloseste un gel de dus ce contine acid salicilic si lasa-l sa stea 5 minute pe piele. Ajuta atat la tratarea, cat si la prevenirea cosurilor.
Text: Bianca Badescu