Pentru ca vrem sa fim aproape de femeile tonice, am creat o noua rubrica, „Scrisori de la cititoare”. Scrie-ne pe adresa redactiei: [email protected] si impartaseste-ne problemele tale, iar specialistii nostri iti vor raspunde.
„Va scriu acum, in prag de sarbatori, cautand un sfat care sa ma ajute sa trec peste ceea ce pentru multi inseamna o perioada de bucurie si intalnire cu ganduri mai bune si mai calde: sarbatorile de iarna. Ei bine, pentru mine perioada sarbatorilor este cel putin tensionata.
Chiar daca, in general, ma inteleg bine cu Florin, sotul meu, de sarbatori nu putem fi amandoi multumiti, si toate zilele se transforma in campuri de lupta. Nu de putine ori, mai ales in ultimii ani, m-am gandit chiar la divort in astfel de momente. Si parca de la an la an ne revenim din ce in ce mai greu dupa certurile din perioada asta. Ne spunem multe lucruri urate si toate astea lasa urme. Nu stiu de unde se strange atata furie si presiune in perioada asta si de ce in restul timpului ne intelegem bine.
Mereu avem aceeasi problema, a planurilor care nu ne impaca pe amandoi. Iar acum, de cand au crescut copiii, au si ei planuri pe care vor sa le traiasca. Eu vreau la parintii mei, el vrea la parintii lui, copiii vor sa stea in oras cu prietenii. Si uite asa, in loc sa ne unim ca in filmele americane la care ma uit cu jind la TV, noi mai mult ne dezbinam.
Nu stiu cum sa fac sa pastrez armonia. Nu stiu cum sa vorbesc cu ei. Nu stiu cum este posibil ca lucruri care in mod normal ne faceau placere sa ne isterizeze de Craciun. Parca nu ne mai suportam unul pe langa altul, parca ne sufocam unul pe altul. Deocamdata inca putem sa glumim pe tema asta: spunem ca suntem ca varcolacii: ne transformam in monstri de Craciun. Ma tem ca intr-o zi nu o sa ne mai putem reveni dupa cearta. Va rog, ajutati-ma sa ies din acest impas! (Andreea Draghici, Turda)
Raspunsul specialistului: Sanda Lepoiev,
psiholog clinician, psihoterapeut MindCare, parte a grupului MedLife
Timpul sarbatorilor este un timp al familiei, dedicat atat familiei nucleare, cat si celei extinse. Acest lucru face ca asteptarile, idealurile contradictorii ale membrilor cuplului, conflictele surde si mocnite sa iasa deseori la vedere si sa se acutizeze reprosurile. Motivul? Iata cateva explicatii:
In timpul sarbatorilor lumea este obisnuita sa marcheze evenimentul cu diferite ritualuri devenite, mai mult sau mai putin, traditionale in familie. Asta inseamna mai multa munca, pregatiri, opinii diferite ale celor doi parteneri despre cum trebuie sa arate sarbatoarea in familie; intervin aici conceptii si mentalitati diferite despre distributia de roluri in familie intre cei doi soti: cine ce face, cine pe cine ajuta etc.
O alta posibila problema este intalnirea directa cu cele doua familii extinse, ca si intre cuplurile parentale ale celor doi soti. Modul in care cei doi soti apar in fata parintilor celuilalt poate fi o sursa de mare stres, la fel ca si interventia acestora din urma in viata cuplului si in educatia copiilor. Sarbatorile devin astfel o adevarata incercare a puterii de a face fata frustrarilor legate de partener, in masura in care parintii partenerului nu sunt suficient de apreciativi, suportivi fata de nora, respectiv ginere.
Sfatul meu: dezamagirea provine uneori din asteptarile nerealiste pe care le avem fata de un eveniment sau o persoana. Nu va asteptati ca sarbatorile sa fie la fel ca atunci cand erati dv. copil. Traditiile si ritualurile se schimba, la fel si oamenii. ¥ncercati sa-i acceptati pe membrii familiei asa cum sunt, chiar daca nu actioneaza mereu conform dorintelor dvs. ¥ncheiati un „armistitiu”: in loc sa petreceti Craciunul doar la unii dintre parinti, vizitati-i pe toti. Respectati dorinta copiilor de a petrece cu prietenii; ciocniti un pahar inainte de plecare si faceti-va urarile cuvenite. Acordati-va unii altora spatiu, implicandu-va separat in activitati care sa va faca placere. Dati dovada de rabdare si toleranta; s-ar putea sa va distrati chiar mai bine decat credeti!