Urechea are trei compartimente: urechea externa cu rol in captarea si dirijarea undelor sonore; urechea medie, la nivelul careia se gaseste lantul de osisoare cu rol in transmisia undelor sonore spre urechea interna; urechea interna contine segmente receptoare pentru simturile auzului si echilibrului. Aici undele sonore din mediul inconjurator sunt transformate in impulsuri nervoase transmise pe calea nervului auditiv la creier, unde se formeaza senzatia de auz.
Afectarea izolata sau asociata a compartimentelor urechii se manifesta prin diverse simptome, scaderea auzului fiind prezenta in majoritatea situatiilor. Alte simptome: durere locala de intensitate variabila, dezechilibre, zgomote in ureche, senzatie de ureche infundata. Pot fi afectate una sau ambele urechi, concomitent sau succesiv.
Scaderea auzului poate aparea in:
1. Afectarea urechii externe:
– dop de cerumen;
– corp strain introdus voluntar sau accidental in conductul auditiv extern;
– otita externa difuza;
– furuncul de conduct auditiv extern.
2. Afectarea urechii medii:
– otite medii acute sau cronice;
– atoscleroza;
– traumatisme ale osisoarelor;
– tumori benigne sau maligne.
3. Afectarea urechii interne:
– surditatea brusc instalata (dupa infectia virala, cresterea tensiunii arteriale);
– presbiacuzia este scaderea fiziologica, lenta a auzului datorita varstei.
Retineti!
Independent de cauzele si simptomele asociate, atitudinea corecta este prezentarea la un consult ORL. Orice manevra terapeutica empirica (ulei cald, usturoi in ureche, tentativa de extractie a presupusului dop de cerumen cu ace, agrafe) este inutila si periculoasa.
Medic specialist ORL
Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes“
Tel: 322.92.50, 323.14.88, 323.14.89, 9609