Sarea (NaCl), nutrient de mare importanta in fiziologia organismului, este folosita in alimentatie pentru intensificarea gustului natural si controlul fermentatiei, pentru a da o anume textura alimentului si in conservare.
Sarea este esentiala pentru supravietuire, dar in exces poate fi periculoasa pentru sanatate. Corpul uman are un sistem homeostatic care controleaza nivelul NaCl in organism, dar cand aportul este neadecvat sistemul se dezechilibreaza. Un consum mult prea mic de sare face ca hormonul antidiuretic sa scada eliminarea de sare prin rinichi, iar ingestia prea mare duce la necesitatea unui consum crescut de apa, pentru reechilibrare hidroelectrolitica.
Rinichii copilului, spre deosebire de cei ai adultului, nu sunt suficient de maturi pentru a participa la mentinerea nivelului normal de sare in organism, astfel incat o doza prea mare de sare poate fi fatala. De aceea necesarul de sare al unui copil la 9 – 10 ani este de cca. ½ din cel al adultului.
Consumul zilnic individual de sare este de 9-13 g, din care 6-9 g provin din alimente sarate, iar 1-2 g se aplicaa direct pe alimente, la mesa.
E bine sa tineti cont!
Se recomanda o scadere a aportului de sare la 6 g/zi pentru a reduce riscurile de aparitie a hipertensiunii arteriale, a osteoporozei si a cancerului de stomac.
Hipertensiunea arteriala: persoanele care consuma cantitati mari de sare prezinta un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare si accident vascular cerebral; bineinteles ca, in cazul HTA, medicul va recomanda, pe langa reducerea aportului de sare in alimentatie, combaterea obezitatii, scaderea ingestiei de alcool, intreruperea fumatului si mai mult exercitiu fizic.
Osteoporoza: mai multe cercetari au aratat ca excesul de sare in alimentatie conduce la pierderea marcanta a calciului din organism crescand riscul de osteoporoza.
Cancerul gastric: are un risc de aparitie semnificativ mai crescut la persoanele cu o dieta bogata in sare (muraturi, intaritoare de gust, mezeluri, branzeturi). Ingestia unei mari cantitati de sare duce la aparitia edemului generalizat, datorat retentiei de apa in organism, cu instalarea insuficientei cardiace, congestiei pulmonare si hipertensiunii intracraniene (asa cum se intampla, spre exemplu, in cazul ingestiei de apa de mare).
Sarea este folosita si in scopuri benefice sanatatii
* o mixtura de apa, sare si otet are efect emetic (provoaca voma);
* in aerosoli are efect antiinflamator si expectorant;
* are efect la nivelul tegumentului impotriva unor leziuni; aplicarea de cristale de sare sau in comprese poate reduce excesul de lichid prezent in tesuturi; are si efect cosmetic, de peeling usor in amestec cu mierea;
* in unele afectiuni endocrine ce duc la obezitate, baia cu sare este de un real ajutor, cum ar fi cazuri de hipo- sau hiperfunctie tiroidiana;
* gargara cu apa sarata si bicarbonat de sodiu dezinfecteaza cavitatea bucala;
* aspiratia nazala de apa calduta cu sare are efect decongestionant.