„Sarea in bucate”

shutterstock_38467021Sodiul este esential pentru viata noastra, dar deseori se abuzeaza de sarea de masa. Stim ca orice medic ne recomanda sa nu adaugam sare la masa, dar foarte multe persoane prefera sa manance foarte sarat, deci au o inclinatie spre alimentele deja sarate sau vor gati cu sare din abundenta.

Strategia corecta poate fi orientarea spre abandonarea gustului sarat in favoarea altor gusturi destul de puternice, obtinute prin condimentare (ardei iute, ierburi aromate etc.) sau prin folosirea cu masura a sarii atunci cand preparam mancarea.

In acelasi timp, ar trebui sa se constientizeze si sa se faca limitarea in consumul  alimentelor deja sarate cum ar fi:

Prima grupa:

  • mancarea conservata cu sare;
  • branzeturile sarate;
  • pizza si produsele de patiserie sarate.

Grupa a II-a:

  • chipsuri, alune sarate etc;
  • sosurile sarate gen ketchup;
  • grisinele, biscuitii sarati etc.

Primul grup contine alimente care pot fi consumate daca sunt de calitate, important este sa nu se exagereze intr-o singura zi.

Sarea in exces provoaca retentia de apa in organism, in mod normal este nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a o elimina.

Al doilea grup contine alimente care nu pot fi incluse in dieta de zi cu zi, de obicei din cauza scazutei calitati sau sunt hipercalorice.

O alta strategie temporar utila, in perioada “fazei de dezintoxicare de la alimentele sarate”, este de a le adopta pe cele cu un continut scazut de sodiu si (in general) un continut semnificativ de saruri de potasiu. Din cercetarile recente reiese ca destul de multe boli pot aparea din cauza dezechilibrului sodiu/potasiu. In acest sens, utilizarea sarurilor care contin 25% potasiu si 13,5% sodiu ar putea fi utila pentru a reechilibra o dieta. Deci, este de preferat sa se pastreze un echilibru prin intermediul dietelor, deoarece folosirea excesiva a sarurilor va duce la o suprasarcina renala de o mare importanta.

Consumul excesiv de sare este periculos pentru sanatate, dar si pentru silueta.

Sarea stimuleaza apetitul, cu cat un aliment este mai sarat cu atat creste dorinta de a manca in continuare. Sarea poate fi, chiar si indirect, responsabila de cresterea in greutate. Deci, daca vom consuma mai putina sare, ne vom mentine sanatosi.

Dupa 3-4 saptamani de la schimbarea facuta asupra gustului mancarurilor, papilele voastre gustative vor deveni mai sensibile la celelalte gusturi si arome.

 

Iata si cateva sfaturi care va vor ajuta sa renuntati la sare:

  • Incercati sa va dezobisnuiti sa utilizati solnita in timpul mesei. Deseori se intampla sa mai adaugam sare, chiar si dupa ce am gustat din mancare! Este mai bine sa o folosim doar cand preparam mancarea;
  • Consumati alimente deja sarate cu moderatie;
  • Consumati cat mai multe fructe si legume. Datorita bogatiei lor in potasiu, vor neutraliza (in parte) efectele nocive ale sodiului.

 

Text: Alexandra Lupu