Acesta este un articol despre sex. Nu este un ghid despre cum ar trebui sa ai un orgasm mai reusit si nici despre bolile care pot aparea prin transmitere sexuala. Vom vorbi despre cum dupa o partida de sex puteti ramane insarcinata fara sa vreti.
Veti spune ca toata lumea stie cate ceva despre metodele anticonceptionale. Totusi mai mult de jumatate din sarcini sunt neintentionate. Credeti ca aceasta se intampla numai in cazul adolescentelor imprudente? Se intampla si femeilor care au terminat de mult scoala si celor cu studii superioare si conturi mari in banca.
Multe femei in varsta se pierd cu firea cand e vorba de sex
Mai mult de 60% din sarcini la femeile intre 20 si 24 de ani sunt accidentale iar pentru femeile intre 30 si 35 de ani procentajul este de 30%. Multe femei se zapacesc cand este vorba despre a lua decizii in privinta sexului si controlului sarcinii. Uneori ea face avort si se simte mai bine asa, fara sa regrete. Avortul creeaza insa framantari, angoasa si sentimentul de violenta si crima. Nu toate femeile pot suporta psihologic aceasta operatie. Desi in zilele noastre avortul si nasterea sunt relativ lipsite de risc, cel mai bine este sa nu ramai insarcinata daca nu-ti doresti acest lucru. Femeile care concep accidental sunt mai predispuse depresiei in timpul sarcinii. Chiar daca sunt maritate sau singure ele sufera. Pentru a da unui copil un inceput bun, ideal ar fi ca o femeie sa consulte un doctor pentru a primi ingrijire prenatala si suplimente alimentare corecte. Mare atentie, o sarcina nedorita poate transmite copilului o boala ereditara de care ati fi aflat doar daca ati fi consultat medicul.
O tacere periculoasa
Responsabilitatea ultima pentru prevenirea sarcinii ramane in mainile a doi oameni: femeia si partenerul ei. Educatia sexuala este insa deficitara. In scoli tinerii nu beneficiaza de suficiente informatii despre mijloacele de preventie a sarcinii si ei vor ramane imprudenti si la maturitate. ªtiind faptul ca multi fac de obicei sex inainte de casatorie, educatia sexuala insuficienta a tinerilor de liceu inseamna ignorarea unei realitati sociale care mai tarziu are consecinte nefaste.
7 atitudini necesare prevenirii unei sarcini
1. Informatii in campusuri. Colegiile si universitatile ar trebui sa ofere un curs de prevenire a sarcinii pe care tinerii sa-l urmeze facultativ si gratuit.
2. Lectii de sexologie pentru medici. Tinerii doctori care termina o scoala medicala ar trebui sa inteleaga fiecare aspect al fertilitatii si al controlului sarcinii si sa fie dispusi sa vorbeasca despre acestea cu pacientii lor.
3. Sfaturi din partea autoritatii religioase.
4. Un mai bun control al nasterilor. Farmaciile au introdus pilule si injectabile eficace dar femeile au nevoie si de anticonceptionale nehormonale.
5. Pilule subventionate de stat.
6. Pilule contraceptive de urgenta (valabile dupa actul sexual).
7. Consilierea cuplurilor tinere in privinta problemelor sexuale.
Credeti ca sarcinile nedorite sunt doar problema adolescentelor?
Dupa ce ati trecut de varsta de 20 de ani nu mai exista un loc ca liceul sau facultatea unde ai putea sa inveti despre cum sa eviti sarcina. Desi pare ciudat, unii medici, chiar si ginecologi, sunt prea ocupati sau prea mandri ca sa mai discute despre prevenirea sarcinii: pare prea simplu. Dar nu e chiar asa. O femeie din trei a spus ca ginecologul ei nu a mentionat nimic despre controlul nasterii la ultima vizita. Foarte putine femei au auzit de contraceptia de urgenta (pilula care poate preveni sarcina pana in trei zile dupa ce ati facut sex) de la un cadru medical.
Decizii neinspirate in pat
Multe femei considera ca a intrerupe „momentul” pentru a-si cauta in geanta un prezervativ ar avea un impact negativ asupra partenerului. Chiar si cand stim ce este bine sa facem, alegem ceea ce este rau atunci cand lumina se stinge. Am auzit toti scuze de genul „am zis ca doar de data asta”, „a spus ca o sa se opreasca la timp”, „a zis ca nu suporta prezervativul”, „nu credeam ca o sa facem sex in seara aceea”. Ar fi bine sa te obisnuiesti cu ideea ca daca nu doresti sa ramai insarcinata trebuie sa incepi un tratament cu anticonceptionale. Poate vei fi nevoita sa incerci mai multe metode contraceptive pana sa gasesti una potrivita corpului tau, dar e nevoie de motivatie, disciplina, responsabilitate, vei fi protejata mai bine.