Sarcina – cea mai frumoasa aventura a vietii

miracolul_maternitatii_sursa_shutterstockCand un cuplu isi doreste un copil trebuie sa-si ia toate masurile pentru asigurarea unei sarcini si nasteri normale, incepand cu verificarea starii de sanatate a ambilor parinti, eliminind toate riscurile in ceea ce priveste mostenirea unor boli ereditare si avand un mod de viata armonios.

Orice viitoare mamica isi doreste un copil sanatos. De aceea trebuie sa va supuneti periodic examenelor medicale si sa aveti o alimentatie corecta. Pentru aceasta ar trebui sa va cantariti periodic si sa eliminati excesul ponderal (acolo unde este nevoie), sa renuntati la alcool, nicotina si la drogurile recreationale, sa renuntati la unele medicamente cum ar fi cele pentru insomnii sau anxiolitice (de linistire) si de asemenea sa nu recurgeti la diuretice, purgative sau laxative.

 

Faceti cat mai multa miscare in aer liber (minim 90 minute zilnic), evitati aglomeratia care v-ar putea pune in contact cu indivizi cu diverse afectiuni virale si de asemenea eliminati situatiile care ar putea determina cresterea temperaturii corpului.

Primul pas catre maternitate
La primul examen, cel premergator sarcinii, sunt recomandate urmatoarele investigatii:
– Consult ginecologic si citologie vaginala (frotiul Babes – Papanicolau)
– Determinarea grupului sangvin si al factorului Rhesus (Rh) al celor doi parteneri
– Hemoleucograma (pentru a stabili o eventuala anemie)
– Glicemia
– Sumarul de urina
– Titrul anticopilor de tip IgG pentru toxoplasma, cytomegalovirus si rubeola
– Teste serologice pentru sifilis
– Testarea pentru virusul HIV

Cum stim ca suntem insarcinate?
Semnele si simptomele de probabilitate a sarcinii debuteaza cu incetarea menstrelor (deoarece ovulatia poate intarzia in orice ciclu normal, menstrele trebuie sa intarzie cu cel putin 10 zile pentru ca intarzierea sa fie considerata un indicator de incredere), modificari ale sanilor care sunt durerosi si in tensiune, greata cu sau fara varsaturi, fatigabilitate (oboseala accentuate), labilitate emotionala si posibile  modificari ale gustului.
Daca aveti unul sau mai multe din aceste semne va sfatuim sa efectuati un test urinar de confirmare a sarcinii (exista diverse tipuri in farmacii), dar nu inainte de 40 de zile de amenoree, sau pentru o mai mare siguranta sa  efectuati o ecografie care are posibilitatea sa va precizeze, in plus  si localizarea sarcinii : intra- sau extra-uterina.

Primul trimestru al sarcinii
Totul incepe cu fecundarea – fuziunea ovulului cu spermatozoidul si formarea oului. Fecundarea fiind realizata oul paraseste trompa uterina unde a avut loc fecundarea pentru a se stabili in cavitatea uterina. Pe traiectul sau va suferi diviziuni celulare care il fac sa treaca de la stadiul unei celule la opt celule ceea ce ii da aspectul unei mure de unde si numele sau – morula. Inca din acest stadiu oul este inconjurat de o membrana care impiedica penetrarea altui spermatozoid, dar acum ca morula se va transforma in blastocist, aceasta membrana va degenera. Oul este deci constituit dintr-un strat celular – trofoblast, la originea placentei, de o cavitate numita blastocel si de o gramada celulara, butonul embrionar, la originea embrionului.
In a 6-a zi debuteaza etapa cea mai dificila a dezvoltarii: implantarea blastocistului in peretele uterin – nidatia.
In cea de-a 2-a saptamana de viata celulele oului (embrioblast) se diferentiaza in doua straturi: ectoblastul si entoblastul.
In cea de-a 3-a saptamana se diferentiaza trei straturi de celule: ectoblast, entoblast si mezoblast. Ectoblastul va da nastere sistemului nervos, epidermei si derivatelor sale – parul, unghiile, glandele sudoripare, structuri ale ochiului, mezoblastul va da nastere muschilor, oaselor, celulelor sangvine si vaselor de sange, rinichilor, splinei, ovarelor/testiculelor, si stratului profound al pielii iar entoblastul va da nastere plamanilor, ficatului, glandei tiroide, pancreasului, vezicii si cailor urinare.
In a 21-a zi inima embrionului incepe sa bata – este evident imperceptibila la stetoscop dar poate fi perceputa gratie ecografului. Acesta este un moment extrem de impresionant pentru viitorii parinti. Viitorului lor copil ii bate inima! Desi mai are de stat inca aproape opt luni… la mamica!
Intre zilele 21-24 tubul cardiac evolueaza foarte repede alungindu-se si dilatindu-se, apoi va suferi o torsiune (buclaj cardiac) care va da forma sa caracteristica.
La 28 de zile apar mugurii membrelor inferioare, incepe formarea plamanilor, a ficatului si pancreasului. De precizat ca tubul digestiv este deja bine conturat. Capul se redreseaza si fata se contureaza. Se disting bine, gura, nasul, urechile, ochii si de asemenea pleoapele.
La 42 de zile apar mugurii membrelor superioare.
Cele patru camere ale cordului sunt structurate complet la 49 de zile si sangele este impins in vase. Se formeaza cordonul ombilical ce contine vase prin care vor ajunge la fat oxigenul si toate substantele nutritive necesare si vor fi evacuate deseurile. Incepe formarea aparatului genital si a glandei tiroide.
La 10 saptamani de amenoree (lipsa menstruatiei), aproximativ 8 saptamani de dezvoltare embrionara, embrionul va fi denumit fetus.
In a 9-a saptamina fatul are cca 2,3 cm si aproximativ 2 g.

La 11 saptamani parul si unghiile incep sa creasca iar dupa a 12-a saptamana faza cea mai vulnerabila pentru dezvoltarea  fatului a trecut iar riscul de pierdere a sarcinii a scazut semnificativ. Apar corzile vocale, fatul are acum aproape 18 g si 6,5 cm lungime, degetele de la picioare sunt acum separate si fata este complet formata.

Trimestrul al doilea de graviditate
In trimestrul al doilea vestea cea mai buna pentru mamici este ca vor scapa de greturile matinale care vor inceta in curand. In al doilea trimestru cele mai multe femei se simt mult mai bine. Placenta preia acum functia de hranire si de productie hormonala ceea ce inseamna ca veti scapa de greturile matinale. Pielea este mai pigmentata, pe mijlocul abdomenului apare asa numita linea nigra iar mameloanele sunt mai intunecate. Bebelusul raspunde acum la stimuli precum zgomotul, lumina si atingerea desi nu il simti cum se misca.
In cea de-a 15 saptamana fatul are cca 10 cm lungime si ii va creste parul pe corp, inclusiv genele si lanugo (perisorul fin care ii va acoperi fata si corpul pana aproape de nastere. Tot acum incepe sa aiba si reflexul de supt!
In saptamana 16 membrele fatului sunt deja formate si are acum si unghiute si sprancene. De asemenea acum incepeti sa simtiti primele miscari, foarte discrete, ca niste bule de gaz.

Foarte important in saptamanile 13-16 de sarcina incep miscarile respiratorii ale toracelui, toate organele se dezvolta si isi perfectioneaza functiile.

Saptamana 17 – bebelusul este acum mai greu decat placenta, este lung si slab iar pielea degetelor este striata – are deja amprente.
La 18 saptamani se dezvolta uterul daca este vorba de o fetita iar daca este baiat se va  vizualiza cu ajutorul ecografului penisul.
La 19 saptamani cantareste cca 300 g iar in aceasta perioada se dezvolta structurile nervoase raspunzatoare de gust, miros, auz, vaz si simt tactil iar copilul poate reactiona acum la zgomote din afara uterului.
La 20 de saptamani pielea lui are doua straturi – epidermal si dermul, muschii se matureaza si poti simti cand se intinde, cand se intoarce.
Saptamana 21 – apare vernixul, o substanta alba, grasoasa, produsa de glandele sebacee care ii protejeaza pielea.
Saptamanile 22-23 – fatul este din ce in ce mai viguros si cantareste o jumatate de kilogram iar structurile creierului se dezvolta in ritm sustinut.
Saptamana 24 – incepeti sa simtiti contractile Braxton Hicks, contractii fiziologice care pompeaza sange in uter pe parcursul sarcinii si iti ajuta corpul sa se pregateasca pentru travaliu.
Saptamina 25 – apare reflexul de inghitire, poate deschide ochii, se dezvolta coloana vertebrala, vasele de sange din plamani si ajunge sa cantareasca 700 de grame. Are perioade de somn si de veghe. Corpul este in continuare acoperit cu vernix care ii protejeaza bine pielea inca imatura si previne incolacirea cordonului ombilical in jurul gitului.
Sacii pulmonari sunt formati, in plamani incepand acumularea de surfactant – substanta esentiala pentru respiratia normala a copilului din primul moment dupa nastere.
Saptamina 26 – acum poate deja deschide ochii si incepe formarea retinei. Tot acum incepe antrenamentul pentru nastere – respira mici cantitati de lichid amniotic – lichid protector care amortizeaza presiunile care pot surveni de la mama, ii mentine temperatura constanta, il hidrateaza si il protejeaza de posibilele infectii. In momentul nasterii alveolele pulmonare se vor umple cu aer.
In saptamanile 27-29 pentru mamica este o perioada un pic mai dificila – este predispusa la infectii urinare (de aceea este indicat sa beti multa apa – minim 2,5 litri zilnic), puteti simti tensiune in sani – din saptamina 28 si pana la 72 de ore dupa nastere sanii vor secreta colostru (lichid care protejeaza fatul mai ales acum cand sistemul lui imunitar este incomplet dezvoltat). Medicul va va chema la control din doua in doua saptamani, control in cadrul caruia tensiunea arteriala va fi masurata foarte atent.
Creierul copilului creste in dimensiune si devine mai complex, cantareste un kilogram si inima ii bate mai tare cand ii vorbiti – va recunoaste vocea. Pentru ca plamanii sunt suficient dezvoltati are sanse de supravietuire daca se naste dupa a 28-a saptamana.

Trimestrul al treilea de sarcina
La 30 de saptamani fatul are cca de 40 de cm si cantareste un pic peste  1300 de g, lanugo incepe sa se desprinda, acumuleaza din ce in ce mai multa grasime, formindu-si chiar depozite de grasime, iar oasele sunt din ce in ce mai solide.
La 31 de saptamani cantareste 1500 g.
La 32 de saptamani are 41 de cm iar vernixul –substanta grasoasa cu care este acoperit – devine mai dens.
La 33 de saptamani copilul are aproximativ 2 kg, volumul de lichid amniotic atinge valoarea maxima (bebe continua exercitiile de respiratie  iar volumul de sange creste cu 40% pentru a asigura hrana fatului, irigarea uterului si a placentei. La baietei, testiculele ar trebui sa fi ajuns in scrot desi se poate intampla ca la nastere unul sau ambii sa nu fi ajuns inca la… destinatia finala).
La 34 de saptamani pe masura ce coboara in pelvis, forma abdomenului se schimba. La examenul ecografic va fi vizualizata pozitia fatului – cu funduletul in sus, cu capul in jos, pregatit pentru travaliu. Poate produce lacrimi, clipeste si se poate uita intr-o parte sau alta. Ecografia facuta in aceasta perioada este extrem de spectaculoasa pentru viitori parinti si are un impact emotional deosebit asupra acestora.
Saptamana 35 – fatul cantareste in jur de 2500 de g iar disconfortul mamei este mai mare.
In saptamana 36 fatul are in jur de 2570 de g si 49 de cm si pe masura ce capul se angajeaza in pelvis burtica mamei coboara si poate respira mai usor. Aceste schimbari sunt destul de spectaculoase atat pentru viitoarea mamica cat si pentru viitorul… tatic!
La 37 de saptamani fatul poate sa respire, sa suga, sa inghita si are si majoritatea reflexelor. Se poate spune ca este pregatit sa se nasca dar orice zi in plus este benefica pentru el.
In saptamana 38 cantareste aproximativ 3080 g si 50 cm. Primul scaun (meconiu) s-a adunat in intestinul gros si va fi eliminat la nastere.
In saptamana 39 fatul va lua din ce in ce mai putin in greutate. Colul s-a deschis partial si aveti contractii destul de puternice.

Trei sfaturi pentru… viitorii tatici!

 

  • • Fiti optimisti! Pastrati-va bucuria si interesul pentru viata. Bucurati-va impreuna de tot ceea ce este in jur: primavera, soare, viata, natura dar mai ales minunea de la… mami. Dezvoltati-va simtul umorului si folositi umorul ca o strategie impotriva stresului (inerent acestei perioade). Mergeti in vizita la prieteni ce au copii mici.Vorbiti despre ei si despre experienta de parinte sau de nelinistile de viitor parinte.
  • • Fiti romantic si creativ! Surprindeti-va sotia cu gesturi placute. Pregatiti cina la lumina lumanarilor, daruiti-i florile preferate…. Va fi o dovada de atentie, iubire, respect si, nu in ultimul rand, apreciere. Nu uitati ca o femeie are nevoie sa primeasca dovezi verbale de afectiune. Spuneti-i deci mai des “Te iubesc” pentru a o (re)asigura emotional.
  • • Rasfatati-va sotia! Incercati sa ii faceti un masaj, o va relaxa. Gesturile tandre, mangaierile, imbratisarile delicate, vor stimula creierul sa produca “hormonii fericirii”, diminuand considerabil stresul.

Nasterea copilului, un eveniment
Asa soseste sfarsitul frumoasei aventuri care a durat 9 luni.
Aveti 40 de saptamani, copilul a coborat si apasa pe colul partial deschis. A venit momentul sa va tineti in brate minunea cu care ati trait timp de noua luni cea mai frumoasa aventura a vietii.
Urmeaza… etapele travaliului!
Travaliul se caracterizeaza prin contractii care au loc la intervale din ce in ce mai mici, cu intensitate din ce in ce mai mare si care provoaca dilatarea colului:
– Prima etapa – duce la stergerea si dilatarea colului si incepe atunci cand contractile uterine sunt suficient de frecvente, intense si lungi pentru a initia stergerea si dilatarea colului – la prima nastere dureaza cam 12 ore iar la urmatoarele timpul se va mai scurta (putand dura la a patra nastere, de exemplu, doar 5 – 6 ore);
– A doua etapa implica expulzarea fatului – ea incepe cu dilatarea completa a colului si se termina cand fatul este degajat complet;
– Cea de-a treia etapa implica separarea si expulzarea placentei. Incepe o data cu eliberarea fatului si se termina cu eliberarea (degajarea) placentei.

Incepand de acum porneste un alt capitol de viata – cel al dezvoltarii copilului dumneavoastra!

Durata medie a sarcinii este de 266 de zile adica 38 de saptamani de la conceptie sau 40 de saptamani de amenoree (lipsa menstruatiei)!

Aceasta este “povestea” celei mai mari minuni! Minunea devenirii umane!