Pastele este cea mai mare sarbatoare a crestinatatii, iar cuvantul in sine provine din limba ebraica – „pesach” – si inseamna trecere. In fiecare an, de Paste sarbatorim Invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Dincolo de iepurasul care aduce cadouri, sarbatoarea are o semnificatie profunda. Foarte important pentru aceasta sarbatoare este si Postul Pastelui, o perioada de purificare si iertare. Si dupa cum zice si expresia „cate bordeie, atatea obiceie”, de Paste se strecoara tot felul de obiceiuri, unele mai stranii, altele haioase. Sa le descoperim impreuna!
Pastele in Polonia
Stropitul cu apa este o traditie poloneza numita Smingus-Dyngus. In Lunea Pastelui, baietii incearca sa se ude intre ei cu apa si folosesc galeti, pistoale cu apa sau orice altceva le cade pe mana. Legenda spune ca fetele care vor fi udate se vor casatori in cursul anului respectiv. Referitor la istorie, traditia isi are originea in botezul printului polonez Mieszko in anul 966 e.n.
Obiceiuri pascale in Ungaria
Stropirea cu parfum este un obicei traditional in Ungaria de Paste. Baietii le stropesc pe fete cu parfum sau cu apa parfumata. Daca in trecut se foloseau galeti de apa pentru a le stropi, astazi se folosesc parfumurile, spray-urile si, la schimb, se cere un sarut. Oamenii cred ca acest obicei are efect de vindecare si curatare.
Traditii de Paste in Haux, Franta
Ideal ar fi sa nu-ti uiti furculita acasa daca cumva se intampla sa petreci Pastele in sud-vestul Frantei. In fiecare an, in regiunea Haux, in piata principala, se serveste o omleta gigantica. Si cand spunem gigantica, chiar asa si este. La prepararea omletei se folosesc aproximativ 4.500 de oua si ea hraneste aproximativ 1.000 de oameni. Povestea spune ca, atunci cand Napoleon si armata sa calatoreau prin sudul Frantei, s-au oprit intr-un mic oras si au servit o omleta. Napoleon a fost atat de incantat, incat a ordonat ca a doua zi sa li se pregateasca o omleta mare din care sa manance alaturi de armata sa.
Istoria Pastelui in Roma, Italia
In Vinerea Mare, Papa comemoreaza Via Crucis (Drumul Crucii) la Colosseum, procesiune ce aminteste de calea de la Ierusalim pe care Iisus Hristos a parcurs-o spre locul rastignirii. O cruce imensa cu torte aprinse lumineaza cerul, apoi Papa face un apel la pace, iar mii de credinciosi se aduna in Piata Sf. Petru pentru a asculta cuvantarea Papei.
De Paste in Corfu, Grecia
In Sambata Mare, grecii obisnuiesc sa arunce pe fereastra oale, tigai si alte obiecte din ceramica. Unii spun ca obiceiul a fost preluat de la venetieni care, de Anul Nou, arunca lucrurile vechi, altii considera ca spargerea acestor obiecte semnifica venirea primaverii si pregatirea pentru strangerea viitoarelor recolte in vase noi.
Sarbatori pascale in Washington, DC
De 130 de ani, Casa Alba gazduieste o intrecere cel putin haioasa ce presupune rostogolirea unor oua colorate, bine fierte, cu ajutorul unor linguri cu cozi foarte lungi si care implica tot felul de activitati interesante. In anul 2010, de exemplu, intrecerea s-a numit „Ready, Set, Go!” si a promovat un stil de viata sanatos in randul tinerilor.
Obiceiuri de Paste in Republica Ceha si Slovacia
Daca vei calatori in aceste tari de Paste, ar fi bine sa-ti feresti spatele. In Lunea Pastelui, exista o traditie ca barbatii sa le atinga pe femei cu o nuia din salcie decorata cu panglici. Potrivit legendei, salcia este prima care inmugureste primavara, astfel ramurile ar trebui sa transfere vitalitate femeilor pentru a fi fertile. Si nu te gandi ca se va lasa cu durere!
Text: Ruxandra Dumitrescu