Februarie si martie au fost lunile in care capitalele modei au gazduit saptamanile modei, cele mai asteptate evenimente din fashion. Pentru ca designerii s-au grabit sa ne arate de pe-acum ce vom purta in sezonul de toamna-iarna 2013/2014, va propunem si noi sa facem o scurta incursiune prin cele mai interesante colectii prezentate la Milano, Paris, Londra si New York!
Milano
Asa cum si in sezonul rece care a trecut pielea a fost printre materialele preferate ale designerilor, si in acest sezon gasindu-se din belsug in colectiile prezentate la Milano. Au fost foarte multe colectii in care au fost folosite din plin motive etnice pentru imprimeuri, astfel ca podiumul parea o adevarata reuniune a clanurilor din diverse culturi. Blana a fost si ea favorita a designerilor, care au incercat sa o reinterpreteze si cu ajutorul noilor tehnologii de prelucrare a sa au reusit chiar sa o apropie ca aspect, in mod paradoxal, de blana ecologica. Paltoane supradimensionate, pulovere combinate cu fusta, carouri, articole fetishiste, cam asta am putut vedea in showurile de la Milano. Donatella Versace si-a definit colectia prin cuvantul ”Vunk”, o combinatie intre Versace si ”punk”. Donatella a vrut sa confere o interpretare actuala curentului punk in moda: body-uri, deux piece-uri lucioase si pantaloni stramti, din vinilin, in alb, negru, galben si rosu, accesorizate cu tinte, catarame metalice, combinate cu jachete sau paltoane in carouri, cu animal print sau cu blanuri in nuante tipatoare, au facut ca toata colectia Versace sa para prea incarcata. A fost putin cam mult din tot si moderatia a lipsit cu desavarsire din ecuatie. La polul opus, colectia Bottega Venetta pentru realizarea careia designerul Tomas Maier a sustinut ca doar s-a jucat cu materialele naturale, a fost una romantica, amintind de anii ‘30-‘40. Paltoanele si rochiile simple, dar foarte frumoase, cu decoratiuni ce amintesc de arta abstracta, in rosu, galben,crem, negru sau maro, cu talia marcata si umeri supradimensionati au fost realizate din lana prelucrata sub diverse forme, satin si chiffon. Colectia Emporio Armani a avut influente orientale, asa ca am putut vedea pantaloni largi jaipur din matase asortati cu tunici, pantaloni din mohair asortati cu bluze din organza si rochii supradimensionate din catifea pana la glezna, toate accesorizate cu palarii cloche in stilul anilor 20. Modelele din showul Dolce&Gabanna pareau desprinse din filmele lui Hitchcock, si nu este de mirare, caci era filmelor heroin-chic a inspirat mai multi designeri in acest sezon.
Paris
Rozul pare sa fie noul camel dupa prezentarile pe care le-am putut vedea la Paris, dar si la Londra. De la jachetele Dior, la fustele mini Chanel, pana la paltoanele supradimensionate de la Carven, rozul a fost peste tot. Carourile au fost folosite de unele dintre cele mai mari case de moda: Yves Saint Laurent, Dior sau Lanvin. Imprimeurile artistice sunt si ele in trend, lucru demonstrat de tablourile lui Andy Warhol, care au impodobit hainele Dior sau picturile flamande imprimate pe colectia Celine. Pantalonii largi, masculini, desi nu flateaza neaparat silueta feminina, au fost prezenti in multe dintre showuri: la Maison Martin Margiela, Givenchy sau Haider Ackerman. Jachetele si paltoane cu croiala cocoon sunt din nou la moda. Siluete care se curbeaza in zona umerilor am putut vedea la Balmain, Kenzo sau Balenciaga.
Londra
In showurile brandurilor britanice am observat fie piese foarte sobre, care imprumuta din seriozitatea si intunecimea Londrei (DAKS, Antonio Berardi, Mario Schwab), fie haine jucause, in culori pastelate (John Rocha, Moschino Cheap&Chic, Matthew Wlliamson), care vin sa indulceasca griurile posomorate ale pantalonilor, salopetelor, jachetelor si paltoanelor din stofa. Moschino a aruncat in jocul alb si negru al rochiilor si fustelor terminate in forma de floare, putin din exuberanta rozului sau fuchsiei, dar nu a uitat nici de animal print. La Mulberry au predominat paltoanele, pulovere supradimensionate si jachetele in carouri sau cu imprimeuri florale discrete, in culori inchise precum bleumarin, maro sau negru, dar nu au lipsit din dansul nuantelor nici cremul sau rozul prafuit. Ca o nota originala, dar nu foarte ”purtabila”, putem nota fustele sau rochiile purtate peste pantaloni ¾ la dunga. La Tom Ford, pe de alta parte, am putut vedea haine foarte colorate, cu imprimeuri etnice, animal print, florale, geometrice, multa piele, franjuri, blana, catifea, toate puse unele peste altele in niste combinatii ”supra-aglomerate”. Viviene Westwood a optat pentru dungi, nuante cuminti de albastru prafuit, mov pruna sau griuri, in timp ce la Burberry nu a lipsit bejul, bordoul, negrul, dar nici animal printul sau carourile. Vedetele colectiei au fost fustele sau bluzele din piele, cu multe capse, dar si rochiile sau trench-urile cu inimoare.
New York
Colectiile de la New York au fost caracterizate de minimalism in acest sezon: rochiile geometrice, gentile structurate sau topurile simple au fost prezente din belsug in prezentarile 3.1. Phillip Lim, Rag&Bone sau Proenza Schouler. In prim plan au fost si materialele metalice aurii, argintii, rosii, negre, albastre, verzi prezente in colectiile Bagdley Mischa, Michael Kors, Helmut Lang sau Alexander Wang. Detaliile decadente cum ar fi penele de strut, blana, pietrele stralucitoare, au impodobit outfiturile Jason Wu sau Carolina Herrera. Se poarta deux-pieceurile, asta ne-au transmis clar designerii, fie ca vorbim de deux piece cu fusta sau cu pantaloni, dar si rochiile pe corp. Ca materiale, stofa este clar una dintre preferate. Dar si pielea, blana, catifeaua sau vinilinul. Albul, negrul, griul si maroul au fost nuantele de baza in multe dintre prezentari, de la Herve Leger by Max Azria, J. Brand pana la Helmut Lang sau Ralph Lauren. Au fost insa si cateva pete de culoare care au condimentat colectiile: albastru electric la Victoria Beckham, mov si galben la Vera Wang sau rosu inchis la Reem Acra.
Text: Bianca Badescu