In cadrul Saptamanii Europene de Preventie a Cancerului de Col Uterin, parintii sunt incurajati sa solicite vaccinarea anti-HPV la medicul de familie, de catre Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania, formata la initiativa Fundatiei Renasterea. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cancerul de col uterin reprezinta cea mai intalnita forma de cancer la femeile cu varste intre 15 si 44 de ani, iar in Romania peste 3.400 de femei sunt diagnosticate anual cu aceasta boala.
Pentru a preveni cancerul de col uterin, screeningul si vaccinarea anti-HPV au fost prevazute in legislatie si in Romania, incepand din anul 2013.
Din pacate, Romania se afla pe primul loc in Europa in privinta incidentei si prevalentei cancerului de col uterin. “Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda doua masuri principale de preventie: primara – vaccinarea si secundara – screening-ul. In Europa, vaccinarea anti-HPV a fost introdusa in 21 de tari, iar 7 dintre acestea au deja acoperire de 80%: Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elvetia si Marea Britanie. La nivel mondial, s-au efectuat peste 100 de milioane de doze, fara a avea un efect advers serios. Din aceste statistici, ne putem da seama ca vaccinul anti-HPV este unul sigur, altfel ar fi disparut pana acum”, a declarat Victor Olsavszky, seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania.
Text: Ruxandra Raica