Săptămâna 24 de sarcină (corpul tău, bebelușul tău, sfaturi utile)

 

saptamana 16 de sarcina

Săptămâna 24 de sarcină vine cu cu un simptom nou: sindromul de tunel carpian care este provocat de acumularea de lichide în organism. Vei mai întâmpina simptome cunoscute pe care le poți gestiona într-o oarecare măsură.

Buritica este tot mai mare iar copilul crește repede și își stabilește programul de somn regulat din săptămâna 24 de sarcină, astfel că alternează perioade somn cu perioade în care este treaz.

Apar noutăți atât pentru tine, cât și pentru bebe în săptămâna 24 de sarcină. Așa că citește acest articol pentru a le afla, dar și pentru a primi câteva sfaturi care să te ajute.



Săptămâna 24 de sarcină – schimbări în corpul viitoarei mămici

În săptămâna 24 de sarcină poți resimți simptome deja cunoscute precum: pofte alimentare, contracțiile Braxton Hicks, congestia nazală, crampe la picioare și alte dureri, posibile probleme de memorie sau durerea de ligament rotund. Acumularea în greutate și modificările pielii sau arsurile stomacale vor fi prezente.

De fapt, din săptămâna 24 de sarcină uterul va crește accelerat, bebe crește și el, deci burtica e tot mai mare. În plus, activitatea hormonală din săptămâna 24 de sarcină poate provoca și alte simptome precum: gust metalic, pete pigmentare pe piele, producție salivară accentuată sau lățirea piciorului, bufeuri, dar și migrene, iar, dacă durerile de cap sunt mai intense, spune-i medicului și ține un jurnal al acestora (precum și în privința alimentației pe zile și a activităților). Poate depistezi un tipar și afli ce să eviți.

Ajunsă în săptămâna 24 de sarcină te poți confrunta cu sindromul de tunel carpian care poate apărea din cauza acumulării lichidelor și umflării. Astfel, vei putea simți că îți amorțesc încheieturile și degetele mâinii sau furnicături.

 Inima Catena bate la unison cu inimile tuturor parintilor si copiilor, tocmai de aceea suntem implicati si venim in intampinarea mamelor cu 8 carticele destinate fiecarei etape de crestere si dezvoltare.

Cititi AICI Carticica Bucuria de a fi parinti! (preconceptie & sarcina).

În general, între săptămâna 24 de sarcină și săptămâna 28 se efectuează un test pentru depistarea diabetului gestațional pentru că este posibil ca, în timpul sarcinii, corpul să nu producă suficientă insulină, fapt cauzat de hormonii secretați de placentă. În cele mai multe cazuri, pancreasul compensează, dar testul de toleranță orală la glucoză va indică dacă totul este în regulă sau dacă există hiperglicemie, care trebuie tratată corespunzător pentru a nu ajunge la complicații ale sarcinii.

Bebelușul în săptămâna 24 de sarcină

În săptămâna 24 de sarcină bebelușul are aproape 630 de grame și măsoară aproximativ 30 de cm de la creștet la călcâie. Trăsăturile faciale ale copilului sunt mai bine definite în săptămâna 24 de sarcină, are sprâncene și gene, sunt formați ochii, iar pleoapele sunt aproape de forma finală. Se dezvoltă nasul, gura și își continuă descoperirea tuturor simțurilor. Întreg scheletul corpului este format, iar oasele și mușchii se întăresc, pielea este tot mai puțin translucidă, dar acoperită de laguno.

Prin săptămâna 24 de sarcină urechea internă a copilului se poate afla în plin proces de dezvoltare. Este responsabilă de auzul și echilibrul lui bebe și se spune că, dacă îi cânți bebelușului din această perioadă un anume cântec, îl va recunoaște și după naștere, va fi acel ceva care îl va calma întotdeauna, „secretul” vostru.

Toate organele interne funcționează, însă mai are nevoie de sprijinul tău pentru a se dezvolta complet. Totuși, șansele sale de supraviețuire extrauterină sunt în creștere pentru că un copil născut prematur în săptămâna 24 de sarcină ar putea supraviețui, dar cu sprijin suplimentar pentru a respira.

Creierul se dezvoltă tot mai rapid, iar la nivelul plămânilor se formează acele ramuri ale plămânilor, dar și celulele care produc surfactant (substanța care acoperă alveolele pulmonare).

Săptămâna 24 de sarcină – sfaturi și recomandări

În săptămâna 24 de sarcină rămân valabile toate obiceiurile alimentare sănătoase și tot ce ai dobândit până acum referitor la atenuarea simptomelor. Vei mai acumula informații pe măsură ce se dezvoltă sarcina și în urma recomandărilor medicului, căruia nu uita să-i vorbești deschis despre simptome sau îngrijorări.

Este important ca și în săptămâna 24 de sarcină să te hidratezi corespunzător atât pe interior (apă și supe), cât și pe exterior (creme hidratante). Te ajută mult exercițiile Kegel care sunt benefice din mai multe puncte de vedere: întăresc și tonifică mușchii pelvieni, grăbesc procesul de vindecare de după naștere și susțin circulația sângelui către perineu (prevenire și tratare hemoroizi).

Arsurile retrosternale pot fi ameliorate prin mese mici și dese pe parcursul zilei, crampele musculare la nivelul gambei pot fi suportabile dacă faci întinderi, masaj și evită să stai mult timp în picioare, alternează cu ridicarea picioarelor când te pui în pat, iar, dacă dacă durerea este foarte mare, spune-i medicului.

Dacă între săptămâna 24 de sarcină și săptămâna 28 efectuezi testul pentru diabet gestațional, trebuie să știi că acesta nu este dureros; dacă există această afecțiune temporară, urmează tratamentul medicului și sfaturile alimentare.

Ține minte că este important să îți păstrezi o stare fizică și psihică sănătoasă pe toată perioada de sarcină, mai ales că emoțional vei trece prin multe.