Tradiţii şi obiceiuri de Sânziene

Am aflat cum se sărbătoreşte Ziua de Sânziene şi ce este important să faci dacă îţi doreşti să te măriţi! Sânzienele sunt reprezentate în mitologia autohtonă ca fiind ielele care deschid Cerurile şi dau plantelor puteri miraculoase.

Ele sunt sărbătorite pe 24 iunie, odată cu naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. În zone precum Muntenia şi Oltenia, această sărbătoare se mai numeşte Drăgaica.   

Conform legendelor, în noaptea de Sânziene se deschid Cerurile, iar ielele ies și dansează în locuri ascunse de ochii lumii. Se spune că acestea se prind în horă, iar dansul lor conferă plantelor proprietăți miraculoase, astfel încât pot vindeca diferite boli ale oamenilor. Acesta este motivul pentru care femeile merg la adunat de plante, ca să le transforme în leacuri, abia după această sărbătoare.

Totodată, se spune că Sânzienele apără holdele de grindină, aduc roade bogate, ursesc fetele de măritat și ajută la înmulțirea plantelor și a animalelor. Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentări fantastice aducătoare de rele, Sânzienele sunt zâne bune.

Însă ele pot deveni și forțe răufăcătoare, lovindu-i pe cei păcătoşi cu „lanțul Sânzienelor”, pot stârni din senin și vijelii, pot aduce grindina, lăsând câmpul fără roade și florile fără puteri miraculoase.



Obiceiuri de Sânziene pentru fetele nemăritate

Aceste obiceiuri și tradiții se practică fie pentru bunul mers al treburilor, fie pentru a atrage norocul și belşugul, dar și pentru aflarea ursitei sau pentru grăbirea măritişului. Se spune că fetele strâng flori de Sânziene pentru a le pune sub pernă, în noaptea premergătoare sărbătorii, pentru ca noaptea să-şi viseze ursitul.

În unele zone ale ţării, fetele își fac coronițe din Sânziene pe care le lasă peste noapte în grădini sau în locuri curate. Dacă dimineață găsesc aceste coronițe pline de rouă, este semn sigur de măritiș. În alte părţi, coronițele se aruncă peste casă. Dacă rămân agățate și nu cad, e semn că acolo, în curând, va avea loc o nuntă.

 

Tot în această zi, femeile singure se spală pe cap cu o fiertură de iarbă pentru a se face plăcute în ochii bărbaţilor.

Femeile măritate, în schimb…

Un alt obicei ar fi scăldatul femeii în ape curgătoare sau în roua dimineții. În acest fel, femeia va rămâne curată și sănătoasă, şi se va “spăla” de boli și de probleme, iar dacă își doreşte copii, are mari șanse să rămână însărcinată.

Totodată, femeilor măritate li se va face dreptate, dacă au fost minţite de parteneri. Pe cei care au jurat strâmb sau au făcut alt rău, îi așteaptă pedepse îngrozitoare, despre Sânziene știindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.

În calendarul ortodox, această zi este notată cu cruce roşie, ceea ce înseamnă că se evită muncile gospodăreşti. Tot pe 24 iunie, începând cu 2013, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei. Tu ţi-ai pregătit ia pentru această zi?

Text: Bettina Cristea

Photo: Cancan, Libertatea pentru femei