Din punct de vedere “tehnic” sanii sunt parti ale organismului uman formate din tesut adipos, glande si colagen. Din punct de vedere psihosocial insa, reprezinta mult mai mult. Astfel ei pot deveni stimuli pentru impulsurile sexuale, obsesii masculine… si feminine, mai ales in cazul in care marimea nu satisface ego-ul posesoarei, “accesoriu” al elegantei in functie de decolteul ales sau motiv de celebritate.
Pe langa toate aceste aspecte, mai mult sau mai putin serioase, sanii sunt si sursa de hrana pentru copii si, desigur, motiv de disconfort pentru durerile aferente. Dar pentru ca stim ca asta nu este tot ce trebuie sa cunoastem despre sani, noi iti spunem ce am mai aflat.
1. Mararul mareste sanii.
Ei bine, chiar daca il cunosti doar din sosul de mazare al bunicii este adevarat. Mararul in tinctura, la fel ca si lemnul-dulce sau iedera au astfel de efecte. Aceste produse au in compozitie fitoestrogen, un compus care are functii asemanatoare cu estrogenul, hormonul feminitatii. Ai totusi grija. Acesta poate spori retentia hidrica si poate duce la rotunjiri nedorite ale formelor. Totusi pielea este influentata in bine, devenind mai elastica si mai luminoasa.
2. Femeile cu implant mamar sunt mai predispuse la sinucidere.
Un studiu realizat de specialistii de la Universitatea Laval din Quebec, Canada, pe o perioada de 15 ani a descoperit un risc de sinucidere cu 73% mai mare in cazul femeilor cu implant mamar decat a celor din grupul de control. Desigur, implantul nu cauzeaza sinuciderea. Legatura dintre cele doua aspecte vine din faptul ca persoanele care isi fac implanturi au, de cele mai multe ori, o stima de sine scazuta si sufera adesea de depresie si anxietate. Implantul devine in aceste cazuri, in mod fals desigur, o forma de depasire a problemelor nerezolvate cu sinele. Dincolo de aceste studii, implantul duce la scaderea sistemului imunitar si creste probabilitatea dezvoltarii unei forme canceroase. 10% dintre aceste operatii se dovedesc a fi nereusite, dezvoltand infectii sau necesitand repetarea interventiei.
3. Este normal ca sanii sa fie asimetrici.
Corpul uman este profund asimetric. Uneori diferentele sunt mai putin vizibile, alteori afecteaza ansamblul estetic. Cu toate acestea, din punct de vedere medical totul este normal. De obicei, partea stanga acumuleaza mai mult tesut adipos, iar uneori muschii sunt mai dezvoltati. Daca diferenta devine deranjanta se poate ajunge la un oarecare echilibru prin exercitii recomandate de un specialist in kinetoterapie. Astfel de probleme afecteaza cel mai mult adolescentele, fiind responsabile de diminuarea stimei de sine. Daca ai o fata la o astfel de varsta, a tuturor dificultatilor, asigur-o ca este absolut normal si ca nu are de ce sa se ingrijoreze.
4. Unele femei pot atinge orgasmul prin mangaierea sanilor.
Aura misterului care invaluie orgasmul feminin sporeste cu o noua informatie: femeile pot atinge orgasmul si la nivelul sanilor. Desigur numarul acestora este scazut. Teoretic insa, orice parte a corpului poate oferi astfel de placere cu atat mai mult cu cat satisfactia feminina isi are centrul in zona mentalului.
5. Sanii nu se lasa de la alaptat.
Contrar miturilor existente, nu alaptatul se face responsabil de lasarea sanilor, ci
sarcina in sine, cu modificarile hormonale pe care le presupune. Cresterea brusca de estrogen in perioada sarcinii duce la marirea volumului sanilor. Dupa nastere,
hormonul feminitatii scade, iar dimensiunea sanilor se diminueaza rapid, provocand
slabirea tesuturilor si lasarea lor. Mai mult, o astfel de predispozitie este ereditara.
6. Dupa 20 de ani sanii nu mai cresc… doar se ingrasa.
Oricat ti-ai dori, sanii nu mai cresc decat pana la 20 de ani. Singurele metode care iti mai pot aduce asemenea impliniri apoi sunt sarcina, anticonceptionalele, suplimentele cu fitoestrogen (tinctura de marar) si kilogramele in plus. Numai tu stii daca raportul cost/beneficiu te avantajeaza. Si la nivelul sanilor pot sa apara neplacutele vergeturi, asa ca fereste-te de cresterile rapide in greutate.
7. Sutienul previne lasarea sanilor.
Sutienul ajuta impotriva lasarii sanilor, insa nu face minuni. Odata cu inaintarea in varsta, cand scade cantitatea de estrogen si colagen (responsabil de fermitate), sutienul nu poate decat sa mascheze. In mod normal insa, ales corespunzator, el sustine sanii, ajuta musculatura. Sutienul este cu atat mai indicat, cu cat dimensiunea bustului este mai mare. ~n cazul sporturilor energice este recomandata folosirea bustierei. Miscarile bruste si ample, efectuate repetitiv nu sunt benefice tonusului de la nivelul sanilor.
8. Modul in care dormi poate afecta frumusetea sanilor
Pielea cutata frecvent in anumite pozitii are tendinta sa dezvolte riduri permanente. Astfel femeile care obisnuiesc sa doarma pe lateral pot face in timp cute la nivelul tegumentului dintre sani. Acestea sunt destul de inestetice si greu de ameliorat. Este bine sa dormim pe spate, cu coloana cat mai dreapta. Cum insa nu avem un control prea mare asupra miscarilor din timpul somnului, tot ce putem face este sa punem sub sani o perna, pentru sustinere.
Dincolo de cele spuse mai sus este bine sa retineti ca pentru a va pastra frumusetea sanilor trebuie sa va mentineti elasticitatea pielii. Astfel, puteti face masaje, macar de doua ori pe saptamana, cu creme hidratante, puteti apela la sporturi precum inotul sau la dusuri cu alternanta de la cald la rece. Este necesar insa sa aveti mereu grija la fluctuatiile de greutate. Acestea sunt de cele mai multe ori responsabile de lasarea sanilor.
Consultant: Dr. Liviana Popa
Medic specialist obstetrica-ginecologie