Negrul este noul verde in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa. Alimentele negre sunt acum “la moda” datorita pigmentilor pe care ii contin (antocianini), care ajuta la prevenirea unor afectiuni precum diabetul sau bolile de inima. In plus, alimentele negre sunt bogate in antioxidanti, ne ajuta sa ne pastram silueta, dar ne si ofera anumiti nutrienti necesari organismului.
Sa vedem care sunt cele mai importante alimente negre si beneficiile lor pentru sanatate:
Maslinele negre sunt o sursa bogata de vitamina E, care este un puternic antioxidant natural, dar si de fibre. In plus, contin un fitonutrient care ajuta la prevenirea cancerului si are proprietati antiinflamatorii.
Orezul negru are un continut mai mare de nutrienti si o aroma mai puternica decat cel alb. Orezul negru contine mai multa vitamina B, vitamina E, calciu, magneziu, fier si zinc decat fratele sau mai deschis la culoare. Contine antocianini, cu proprietati antioxidante.
Piperul negru are proprietati antibacteriene care te ajuta sa lupti cu infectiile si amelioreaza sinuzita si congestiile nazale. Piperul negru creste secretia de acid hidrocloric din stomac si ajuta la digestie.
Coacazele negre sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti. Mai mult, contin si cativa nutrienti rari care pot fi folositi ca terapie impotriva depresiilor.
Otetul negru – spre deosebire de otetul balsamic care este facut din struguri, otetul negru japonez sau chinez este facut din cereale. Meiul, graul, orezul, maltul pot produce toate prin fermentare otet negru. Japonezii si chinezii considera acest otet un tonic eficient, care ajuta la controlarea presiunii fluxului sangvin si la subtierea sangelui.
Ceaiul negru este un bun antioxidant si ajuta la accelerarea metabolismului, lucru care il face util daca vrem sa slabim.
Ridichile negre contin multa vitamina C si B. De asemenea, sunt bogate in sulf si fibre, care favorizeaza digestia. Contin si cateva substante care cresc secretia de bila, ajutand la pastrarea sanatatii vezicii biliare. In plus, sucul de ridiche neagra este folosit pentru tratarea tusei si fortificarea organismului.
Fasolea neagra are si ea un continut bogat in antioxidanti, antocianini, proteine si fibre. Ajuta la reglarea cantitatii de zahar din sange, fiind un aliment recomandat celor care au probleme cu greutatea, cu secretia de insulina sau sufera de hipoglicemie.
Mustarul negru – pasta de mustar negru este un bun analgezic ce poate fi folosit in reumatism sau dureri musculare. Semintele de mustar au proprietati antibacteriene, antiseptice si antifungice. Pentru gatit, semintele de mustar se pot folosi ca atare sau se pot zdrobi si amesteca cu apa pentru obtinerea unei paste de mustar.
Cardamonul negru este folosit de mult timp pentru tratarea problemelor tractului urinar. Ajuta la controlarea urinarilor frecvente si contine uleiuri aromatice care au efecte antiinflamatorii. Are proprietati antiseptice, antispasmodice, carminative, digestive, diuretice si expectorante.
Cu atatea beneficii pentru sanatate, nu este de mirare ca trendul alimentelor negre atrage din ce in ce mai multe persoane.
Text: Bianca Badescu