Copil, parinte sau profesor? Cu siguranta toti am auzit de bullying si de acest fenomen destul de prezent in scolile din Romania.
Potrivit organizatiei Salvati Copiii, la nivel national, unu din patru copii a fost umilit in mod repetat la scoala, in fata colegilor; unu din cinci copii a umilit in mod repetat un alt copil la scoala; in mod repetat, in scoala, trei din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi; 84% dintre copii afirmau ca au fost martorii unei situatii de bullying in mediul scolar.
Si asta nu e tot. Astfel, 23% dintre copii chestionati au mentionat ca s-a intamplat sa fie amenintati cu excluderea din grup, 31% ca au fost exclusi si 39% ca un alt copil a cerut cuiva sa nu se joace sau sa nu vorbeasca cu ei. 37% dintre copiii participanti la chestionar au marturisit ca s-au raspandit zvonuri umilitoare si denigratoare in spatiul scolii despre ei. Mai mult, 78% au asistat la situatii repetate in care un copil era imbrancit si lovit cu palmele de catre alti copii.
Cum poti si tu sa stopezi acest fenomen
Dacă esti profesor si observi o situatie de bullying, ce ALEGI sa faci?
- Alegi sa stai si nu intervii deoarece copiii trebuie sa invete sa-si poarte singuri de grija?
- Alegi sa apostrofezi agresorul, rusinandu-l si amenintandu-l cu chemarea parintilor la scoala?
sau
- Alegi sa discuti calm, invatandu-i pe copii toleranta, respectul, grija fata de celalalt si curajul?
Daca esti parinte si copilul tau este implicat intr-o situatie de bullying, ce ALEGI sa faci?
- Alegi să nu te implici deoarece consideri ca este doar o faza in dezvoltarea copiilor?
- Alegi sa invinuiesti copiii, scoala, parintii, comunitatea pentru ceea ce se intampla?
sau
- Alegi sa te implici, contribuind alaturi de copii, parinti, scoala, comunitate la crearea unui climat pozitiv bazat pe respect, grija fata de celalalt, toleranta si curaj?
Daca esti copil si observi o situatie de bullying, ce ALEGI sa faci?
- Alegi sa te retragi si sa-ti repeti in minte faptul ca fiecare este pentru el, fiecare trebuie sa se descurce pe cont propriu?
- Alegi sa te alaturi agresorului, in speranta ca nu vei fi hartuit si dorind sa fii asociat cu brutalii clasei?
sau
- Alegi sa fii curajos si sa iei apararea unui coleg, devenind astfel un Supererou?
In scolile din Romania, solutionarea cazurilor concrete de bullying de catre structurile instituite in acest sens (comisii, comitete etc.) nu functioneaza si nici nu pot deveni functionale, deoarece aceste entitati nu dispun de organizarea si competenta necesare pentru asigurarea interventiilor specializate, individualizate si adaptate particularitatilor grupurilor de copii, cu implicarea activa a elevilor, parintilor si membrilor comunitatii din care scoala face parte.
Aceasta este una dintre provocarile pe care Organizatia Salvati Copiii o lanseaza prin campania Alege sa te opui bullying-ului! – o campanie nationala ce urmareste sa constientizeze, sa genereze o schimbare de atitudine si astfel sa previna si sa combata comportamentele de bullying intre copii.
Materialele campaniei Alege sa te opui bullying-ului! sunt disponibile pe site-ul www.scolifarabullying.ro și pe canalul de Youtube Salvați Copiii România