Pe Sabina Georgescu o ştim ca fiind creatoarea din spatele brand-ului SABINNE. Designer-ul a lansat la începutul acestei luni un proiect intitulat #lavaego şi ne-a povestit şi nouă despre el.
Iată ce am aflat despre cel mai “hotto” (“fierbinte” în japoneză) proiect al Sabinei.
-
Care este povestea #lavaego?
“În ultima perioadă, restricțiile și limitarea contactului social au dat naștere unor noi forme de exprimare artistică și unor proiecte inedite. Ideea de la care a plecat #lavaego a încolțit în timpul carantinei. Toate limitările impuse atunci au dus la nevoia de a exprima liber dorința de evadare din realitatea acelor zile.
M-am inspirat, din nou, din natură, din fenomenele violente, de necontrolat, de neoprit, care de obicei lovesc pe neașteptate și cu o forță deosebită. Erupțiile vulcanice, lava topită, incandescentă, fumul gros emanat de vulcani, exploziile, cenușa sunt elemente care m-au impresionat. Dualitatea naturii care distruge, dar și creează este și în noi, oamenii. Focul are semnificație multiplă. Apără sau distruge, întreține viața sau o suprimă, purifică sau elimină. Chiar și zeitățile venerate întrunesc și aspecte pozitive, și negative, m-am uitat, în special, către zeii Focului celebrați de vechii japonezi.
Proiectul #lavaego celebrează focul interior, vorbește despre acele pasiuni adânci care au o forță extraordinară de a motiva și de a conduce în momentele esențiale.”
-
Câte creaţii vestimentare are proiectul şi care este item-ul tău preferat?
“Nu creez la normă, mă opresc doar după ce am sentimentul că am epuizat linia respectivă. Chiar și după ce am făcut poze, am continuat să mai fac câteva piese în aceeași idee pentru că am simțit că mai era ceva de spus.
Pentru un creator, toate piesele pe care le realizează au încărcătură emoțională. Personal, de toate piesele mă simt într-un fel atașată, fiecare are o poveste și fiecare transmite un mesaj.”
-
Ce materiale ai folosit?
“Sunt atrasă de contraste: materiale cu texturi greoaie versus materiale diafane, fluide, sau materiale cu aspect mat versus materiale cu aspect lăcuit sau cu inserții, sau materiale opace versus materiale transparente. Uneori, dacă textura unui material nu este suficient de ofertantă, îmi creez propriile structuri, prin drapaj, manipularea materialului sau diverse tehnici de brodaj, pliere, etc. În acest demers artistic, m-am jucat cu stofe de lână, mătase naturală, latex, tulle.”
-
Unde vezi purtate aceste ţinute?
“Ținutele propuse în cadrul #lavaego pot să apară oriunde, de pe podium, pe stradă, la un eveniment… Combinațiile și stilizarea depind în exclusivitate de purtător.”
-
Cum trebuie să fie femeia care îmbracă aceste ţinute?
“Nu ”trebuie” nimic. Nici măcar nu ”trebuie” să fie femeie. Dacă pentru creator, piesa vestimentară este un obiect de artă prin care își comunică viziunea asupra lumii, atunci, pentru purtător, acea piesă poate să însemne o decodificare a mesajului și o interpretare proprie. Singurul aspect care ar trebui să aibă loc în mod natural, neforțat de împrejurări, sau de așa-zisele ”trend-uri” (în care eu nu cred), este ca piesa respectivă să îi ”vorbească” privitorului, să se stabilească o comunicare între artist și public prin intermediul acestei piese. Atunci, când totul curge natural, și alegerea este naturală.
Persoanele cărora mă adresez, în general, sunt cele care au ajuns la maturitate emoțională, sunt libere în gândire, au un stil propriu, asumat, concret. Deschiși la nou, mereu în contact cu mediul înconjurător în permanenţă schimbare.”
-
Cu cine ai lucrat pentru proiectul #lavaego?
“Ca de obicei, am căutat să colaborez cu oameni talentaţi, care puteau să ducă mesajul la un alt nivel, să îl putem comunica împreună mai eficient. Pe partea de foto, am colaborat cu Jennifer Pîrcălăbescu, pe partea de make-up cu Daniela Stanciu, iar modelul a fost Nara Jackson de la Attitude Models.”
-
Pregăteşti alte proiecte în viitorul apropiat şi ne poţi povesti despre ele?
“Cu siguranță! Deja pregătesc un nou proiect, care se inspiră dintr-o perioadă foarte ”liberă” din trecut. Probabil că în această perioadă, dorința de libertate e mai acută și atunci, ea răzbate prin creațiile vestimentare, mai mult. Nu voi vorbi foarte mult despre ce voi face, pentru că îmi place să fac și apoi să vorbească lucrurile de la sine.”
Colecţiile brand-ului SABINNE se găsesc online AICI, la fel şi proiectul #lavaego, sau la studio-ul Sabinei, din Aleea Arinii Dornei nr.9, București. Însă pentru a-i putea face o vizită, este necesară programarea la numărul 0742209629 sau pe adresa de email [email protected]. De asemenea, poţi să-i urmăreşti activitatea creativă şi pe Instagram.
Text: Bettina Cristea
Photo: Jennifer Pîrcălăbescu, Instagram