Cele mai frecvente dereglari hormonale sunt cele care influenteaza maturizarea foliculului, dezvoltarea ovulului si implantarea embrionului in peretii uterului. Se manifesta prin menstruatii neregulate, prin dereglarea ciclului menstrual.
Cauzele dereglarilor hormonale:
– disfunctia ovarelor legata de dereglarea secretiei hormonilor in sistemul hipofiza-hipotalamus;
– modificarile substantiale din ovare, determinate de o disfunctie a ovarelor perpetua in timp, care impiedica secretia de hormoni proprii;
– schimbarile intervenite in echilibrul glandei tiroide, al prolactinei, al hormonilor sexuali masculini, care deregleaza functia de secretie a hormonilor ovarieni.
Nu de putine ori, pentru a elucida cauzele dereglarilor hormonale, trebuie examinate toate organele cu secretie hormonala, legate intre ele: hipofiza, hipotalamus, ovarele, glanda tiroida, glandele suprarenale. Disfunctia ovarelor este legata in 20% din cazuri de dereglari ale secretiei de hormoni in sistemul hipotalamus-hipofiza, adica depind de centrii creierului care regleaza metabolismul hormonal al organismului in general. Daca activitatea hipotalamus-hipofiza este dereglata, in ovare nu parvin semnalele corespunzatoare, iar ritmicitatea productiei de hormoni ovarieni este periclitata.
LH si FSH sunt elaborati intr-o cantitate prea mare sau prea mica, sau este modificata proportia lor. Respectiv, maturizarea foliculului este compromisa, iar ovulul sau nu se maturizeaza sau nu este viabil. Disfunctia sistemului hipotalamus-hipofiza se poate produce ca rezultat al unei traume la cap, al unei tumori sau al unor dereglari chimice ale hipofizei.
Stresul, factor de risc pentru dereglarile hormonale
O influenta negativa asupra activitatii hormonale pot avea stresul, dietele nesabuite, supradozarea antrenamentului sportiv. De fapt, in asemenea conditii, intra in actiune mecanismele de aparare, care impiedica aparitia unei sarcini intr-o perioada de criza in viata femeii.
Daca ciclul menstrual e mai mic de 21 de zile sau mai mare de 35 de zile, exista riscul ca ovulul sa fie imatur sau neviabil. Totodata, in jumatate din cazurile de cicluri fara ovulatie, ovarele nu produc foliculi maturi din care ar putea sa se dezvolte mai apoi ovulul. De aceea, ovulatia nu este posibila, ovulul matur lipseste, iar spermatozoizii nu au ce fecunda.
Absenta totala a ovulatiei constituie o dereglare hormonala grava in activitatea ovarelor. Lipsa ovulatiei este deseori insotita de dereglari precum: lipsa menstruatiei, nedezvoltarea sanilor, o pozitie incorecta sau absenta totala a organelor sexuale, altfel spus, lipsa ovulatiei este conditionata de alte defecte congenitale, in general.
Text: Ioana Parvu