Nevralgia reprezinta durerea aparuta pe traiectul unui nerv senzitiv sau pe ramificatiile acestuia. Exista specii de plante medicinale care actioneaza specific pe nervul trigemen sau asupra altor nervi senzitivi. Aceste plante presupun insa o prelucrare speciala de catre industria farmaceutica sau, in cazul prepararii acasa, este nevoie de o foarte mare atentie.
O prima reteta pentru tratarea nevralgiilor se compune din: talpa gastii – 40 g; busuioc – 10 g; flori de levantica – 10 g; flori de tei – 30 g; flori de paducel – 10 g; o lingura de amestec de plante la o cana de apa rece; se fierb timp de 5 minute la foc domol. Se lasa in repaus 10 minute. Se filtreaza. Se beau doua-trei cani pe zi la nevoie. Pentru a diminua abuzul de antinevralgice, de multe ori tratamentul local cu plante medicinale sau uleiuri volatile din plante sub forma de frictiuni sau masaje ale locului dureros dau rezultate bune.
Semintele de mustar negru, din care se prepara faina de mustar, sunt si ele recomandate in tratarea nevralgiilor sub urmatoarea forma: bai locale cu 30 g de faina de mustar intr-un saculet, peste care se toarna 2-3 litri de apa calda (circa 30?C), timp de o jumatate de ora.
Bai generale cu 250 g faina de mustar intr-un saculet, care se agita in apa de baie timp de 20-30 minute. De asemenea, fructele de ienupar, frictiunile cu ulei volatil de ienupar, precum si frictiunile cu solutie alcoolica sunt foarte recomandate in nevralgii.
Rezultate bune se obtin si cu urmatoarea frictiune: ulei volatil de brad – 3 g; ulei volatil de fenicul – 3 g; ulei volatil de isop – 3 g; ulei volatil de levantica – 3 g; ulei volatil de menta – 3 g; glicerina – 5 g; alcool 95?. Aceasta se aplica extern, cu masaje locale la locul dureros.
Nevrozele reprezinta complexul de tulburari psihice care apar in special in urma suprasolicitarilor sistemului nervos. De obicei, fenomenul este reversibil. Un tratament sustinut pe baza de plante medicinale, asociat cu microelemente – magneziu, cobalt, litiu, siliciu etc. precum si vitamine (A,B,C si D) – are efecte favorabile in majoritatea nevrozelor. O cura cu urmatoarea infuzie este recomandata in caz de nevroze: talpa gastii – 50 g; sovarv – 10 g; conuri de hamei – 20 g. Se face infuzie din 1-2 linguri de amestec la o cana de apa; se beau incet 1-2 cani de ceai indulcit cu miere, cu o jumatate de ora inainte de culcare.
La fel si cura cu: flori de tei – 20 g, flori si frunze de paducel – 20 g; flori de ghizdei – 20 g, coaja de salcie – 10 g, coada-calului – 15 g, radacina de valeriana – 15 g.
O lingura din acest amestec se fierbe cu o cana de apa rece, apoi se continua fierberea timp de 10 minute pe baie de apa sau la foc domol. Se indulceste cu miere si se beau doua cani in interval de o ora, in asa fel incat ultima sa fie chiar inainte de culcare.
Diverse ceaiuri calmante si sedative se gasesc si in farmacii, dintre care le mentionam pe cele care au urmatoarea compozitie:
– ceaiul calmant: flori de tei, conuri de hamei, talpa gastii, radacina de valeriana si fructe de paducel, care sunt plante cu actiune sedativa si de reglare a ritmului cardiac; din acestea se prepara infuzie in modul urmator: la o cana de apa se pune o lingurita si jumatate de amestec de plante.
– ceai sedativ (foarte indicat si celor care sufera de insomnii): flori de tei, conuri de hamei, talpa gastii, radacina de valeriana si sovarv, care sunt plante cu actiune sedativa si antispastica; capsule de mac – cu actiune usor hipnotica; din acest ceai este recomandat a se bea o cana seara inainte de culcare.
Text: Adelina Gruia