Dana Bosincianu este artizan de cosmetice naturale Le Bonton si a avut amabilitatea de a raspunde catorva intrebari legate de prepararea produselor cosmetice acasa. Vestea buna este ca putem utiliza cosmetice naturale din propria bucatarie si astfel vom putea beneficia de proprietatile lor mult mai eficient. Descoperiti mai multe in interviul de mai jos.
Tonica: Ce presupune prepararea produselor cosmetice acasa? De cat timp avem nevoie?
Dana Bosincianu: Prepararea produselor cosmetice acasa presupune, in primul rand, cunostinte legate de principiile de baza ale prelucrarii ingredientelor, astfel incat, produsul obtinut sa fie cel dorit (cu alte cuvinte, este important sa stii care sunt pasii pentru obtinerea unei creme, a unei lotiuni sau a unui sapun solid sau lichid). La fel de important este sa cunosti efectele si beneficiile ingredientelor si, de asemenea, este nevoie de foarte multa igiena si de un mediu steril. Timpul necesar variaza in functie de produsul pe care dorim sa il cream, de la cateva ore pentru un parfum solid pana la cateva zile pentru definitivarea unui sapun (creare+uscare).
Care sunt principalele ingrediente pe care le putem utiliza in ceea ce priveste ingrijirea tenului?
Atat pe fata cat si pe corp este de dorit sa utilizam ingrediente care pot fi consumate si in alimentatie: lapte, zahar, miere, cacao, uleiuri. Cu cat termenul de valabilitate al unui produs este mai redus, cu atat acesta este mai sanatos. Cu cat numarul conservantilor si al altor chimicale este mai mic, cu atat produsul este mai sanatos pe termen lung.
Care sunt principalele ingrediente pe care le putem utiliza in ceea ce priveste ingrijirea parului?
Orice fiertura pe care o putem prepara in casa este benefica pentru par, avand efecte pozitive atat asupra pielii capului cat si asupra firului de par. Fie ca vorbim de frunze verzi sau coji de fructe, acestea sunt o adevarata minune daca se aplica la finalul spalarii. La fel de indicate sunt uleiurile – de masline, cocos sau amestec – folosite inaintea samponarii, ca masca de hidratare. In functie de timpul pe care suntem dispusi sa il alocam acestei intretineri, ne putem folosi de creativitate bucurandu-ne de un adevarat rasfat capilar.
Care este termenul de garantie pentru un produs homemade?
In cazul produselor care au in componenta apa si ulei (exceptie facand sapunul solid), termenul de valabilitate este de la cateva zile la aproximativ 3 luni. Pentru produsele pe baza de unturi, termenul poate fi prelungit pana la 6 luni, in conditii optime de temperatura si lumina.
Care sunt beneficiile acestor produse cosmetice pe care le putea realiza in intimitatea caminului?
Cel mai important beneficiu este sanatatea pentru ca stii ca produsul pe care l-ai creat nu contine decat ingrediente naturale. Apoi, pe rand apar si alte beneficii demne de atentia noastra, cum ar fi: efectele benefice si vizibile asupra pielii corpului.
Care sunt detaliile carora trebuie sa le acordam maximum de importanta, astfel incat si rezultatele sa fie pe masura?
Extrem de important mi se pare sa citim cu atentie etichetele produselor pe care alegem sa le cumparam. Cu cat lista ingredientelor este mai lunga si mai greu de descifrat, cu atat este mai clar ca am ales un produs chimic. Tine de noi sa nu alegem sa ne intoxicam singuri. Sa ne dam ocazia sa testam un produs natural pentru a putea compara si a decide in cunostinta de cauza.
Spune-ne, te rog, o reteta pentru un produs care sa ne ajute sa intampinam primavara mai frumoase, cu un ten care sa radieze.
Un ten sanatos este pregatit sa infrunte orice sezon, dar pentru ca tot a venit primavara si am scapat de ger, putem renunta la produsele foarte grase, inlocuindu-le cu o serie de uleiuri parfumate create din uleiuri esentiale florale, fresh. Putem opta pentru un ulei de caise, orez, jojoba si de esente naturale de portocala, bergamota, fragi, lalea. Astfel vom obtine un produs minunat pentru pielea tenului care ne va oferi si o senzatie de revigorare si ne va mentine ancorati in anotimpul in care suntem.
Unde te pot gasi cei interesati, care isi doresc sa afle mai multe detalii?
Pe site-ul oficial Bonton (www.lebonton.ro) in primul rand, acolo au la dispozitie atat un numar de telefon cat si o adresa de e-mail prin intermediul carora pot lua legatura cu mine. De asemenea, ma pot gasi si pe pagina oficiala Bonton de pe Facebook.
Text: Ruxandra Raica