Cati dintre noi nu sufera de dureri de cap? Uneori suntem surprinsi pe timp de noapte, uneori vine doar la trezire, suficient de puternic pentru a nu ne permite sa lucram, sa vorbim, sa comunicam. Atunci cand durerea devine insuportabila, mergem in cautarea unui analgezic in geanta sau in sertarul de la birou.
Cu toate acestea, daca am putea cunoaste cauza, am putea cel putin sa limitam efectul de „ciocan” si sa invatam sa combatem cu remedii mai putin invazive decat un antiinflamator. Tulburare de obicei feminina, durerea de cap se declanseaza de multe ori la aparitia ciclului menstrual, dar apare cel mai adesea din cauza stresului, dietei incorecte sau lipsei de somn.
Toti am avut experienta teribila a unei dureri de cap, dar fiecare dintre noi din cauze diferite: anxietate, insomnie, stres, oboseala, fumatul, alimentatia sau efort fizic excesiv. Inainte de a intelege care sunt cauzele, trebuie sa facem distinctia intre durerea de cap primara si cea secundara (durerea de cap-simptom). Prima este o boala reala, in timp ce a doua este un simptom al altor boli de care poate suferi o persoana. Recunoscand tipul durerii de cap, este important sa intelegem cum sa avem grija de propria persoana sau, daca este necesar, sa contactam un specialist. Sa incercam sa ne concentram asupra durerii de cap secundare, deoarece durerea primara are nevoie de experienta si diagnosticul unui medic pentru a fi tratata.
Cauzele psihologice
In ceea ce priveste durerea de cap-simptom, cauzele sunt adesea limitate la o stare emotionala care afecteaza organismul. In plus fata de cauzele materiale care ar putea fi lipsa de somn, fumatul, consumul excesiv de alcool sau de pozitiile incorecte din timpul zilei, exista si cauze psihologice. Vorbim despre tensiune si de stres, care, de multe ori, se acumuleaza de-a lungul zilei, lunilor sau anilor, si pe care organismul nostru le elimina, manifestandu-se prin dureri de cap.
Tipuri de migrene
Asa cum am spus deja, exista doua tipuri de durere de cap, dar aceasta este doar o simplificare pentru a grupa diversele dureri de cap, care sunt impartite in 13 forme distincte, intotdeauna primare si secundare, la randul lor, impartite in 90 de subcategorii. Familiile, tulpinile si diferentele dintre tipurile de dureri de cap nu ar trebui sa te sperie: cel mai important lucru este sa recunosti caracteristicile fundamentale care stau la baza clasificarii durerilor de cap, sau intensitatea, caracterul ciclic al durerii si modul de debut.
- Printre durerile de cap primare, care, dupa cum am explicat, urmeaza sa fie considerate o boala reala, distingem migrena, durerea de cap intensa si clusterul.
- Prima este o forma a durerii de cap, care afecteaza numai o parte a capului si se caracterizeaza printr-o durere acuta, a doua, cea mai frecventa, se datoreaza contractiei muschilor gatului sau umerilor si se manifesta in regiunea occipitala a capului cauzand senzatia „gongului care bate”.
- Durerea de cap cluster primara afecteaza predominant barbatii si este foarte rara. Termenul „dureri de cap cluster” se refera la o durere de cap care apare ciclic, la intervale mai mult sau mai putin regulate, dar scurte, pana la un maxim de 8 crize, in doar 24 de ore. In ceea ce priveste durerile de cap secundare, acestea se manifesta ca simptome sugestive ale altor probleme, cum ar fi alergiile, problemele digestive, starea gripala, sinuzita, hipertensiunea, artrita, consumul excesiv de cofeina, alcool sau anumite medicamente.
Caile de atac
Orice forma de durere de cap are nevoie de un tratament specific, care sa fie corelat cu cauzele care determina aparitia durerii. Iti recomandam identificarea mai intai a tipului de durere de cap si apoi poti purcede la tratarea acesteia. Pentru a face aceasta, poti utiliza metode specifice pentru a monitoriza durerile de cap, un test de natura stiintifica, ce permite calcularea gradului de invaliditate determinat de o durere de cap. Regulile de aur pentru a limita aparitia durerilor de cap raman cele ale unei vieti mai putin agitate si practicarea regulata a unui sport care ajuta la circulatia sangelui. Pentru a gasi alinarea durerii se pot utiliza, de asemenea, clasicele „cai de atac de la bunica”, dar cel mai bun mod de a atenua criza de durere de cap este odihna: intunericul si linistea absoluta.
Cateva remedii simple
Cand ai o durere de cap, excesul de energie este adunat tot in capul tau si ai nevoie sa il faci sa circule echilibrat prin tot corpul. Daca esti in stare sa te ridici din pat (uneori pur si simplu nu poti), iesi la o plimbare. Asta iti va duce energia in picioare si in talpi. Daca alergi, iti vei regla, calma si energiza tot sistemul. Cand mergi repede pe jos sau urci un deal de exemplu, ritmul cardiac se va armoniza cu respiratia si cu intregul corp. Bea apa multa, mai multa decat consideri tu ca ai nevoie. Poti fi usor deshidratat si sa nu realizezi, iar asta duce deseori la migrene teribile.
- Ia ulei esential de levantica si/sau de menta de la un magazin de specialitate si pune doar cateva picaturi la tample, pe gat sau in zona narilor. Mai poti pune cativa stropi de ulei esential in apa unei bai fierbinti; aprinde o lumanarica, inchide usa, baga-te in cada, lasa aburii apei fierbinti sa se ridice si relaxeaza-te.
- Asigura-te ca dormi suficient. Stresul este un alt blocaj de energie; daca esti sufocat intre casa-lucru-casa-lucru, acorda-ti o pauza, o rupere de ritm. Schimba aerul, peisajul pentru macar cateva zile. Incearca sa iei mese regulate care sa includa proteine; sunt hrana pentru creier.
- La aparitia unei dureri de cap sau cand simti ca una este foarte aproape, incepe sa ai grija de tine imediat ca sa iti treaca mai repede. Nu astepta sa se scurga ore si durerea sa se agraveze. Orice-ai face, poti sa lasi totul pentru mai incolo si sa fii tu prioritatea momentului.
- Pentru a scapa de durerile de cap, bea ceaiuri din plante care au efect calmant si analgezic. Recomandam infuzia de roinita – o lingurita de planta, uscata si macinata, la o cana cu apa clocotita; se lasa sa stea 10 minute. Se bea rece, cate 2-3 cani/zi. Tratamentul dureaza minimum 3 saptamani. Acest ceai este considerat cel mai bun in caz de migrene.
Text: Alexandra Lupu