S-a descoperit „molecula tristetii”

S-a descoperit molecula tristetiiOamenii de stiinta au descoperit „molecula tristetii”, care este responsabila de sentimentele provocate de anxietate si depresie. Expertii sunt de parere ca proteina numita CRF1 este chiar cea in cauza.

O echipa de experti de la Heptares Therapeutics, o companie medicala din Hertfordshire, a utilizat unul dintre cele mai performante aparate cu raze X pentru a analiza glanda pituitara (glanda hipofiza) a creierului. De foarte mult timp se stie ca aceasta glanda controleaza stresul, depresia, anxietatea etc. Astfel, echipa a descoperit ca aceste stari sunt declansate de proteina CRF1 intalnita in membranele exterioare ale celulelor hipofizare. Foarte multi oameni sunt afectati anual de anxietate si depresie, dar foarte multe persoane nu stiu ca aceste conditii sunt controlate de proteinele din creier.

        CRF1 se afla in celulele pituitare si detecteaza moleculele de stres detectate la randul lor de catre hipotalamus, o portiune a creierului care produce hormonii ce controleaza temperatura corpului, senzatia de foame etc. Cand alege una dintre moleculele de mai sus, celula-mama elibereaza astfel hormonii care conduc la stres si anxietate. Expertii spun ca ideal ar fi sa existe o alta molecula care sa blocheze proteina CRF1.

 

Text: Ruxandra Raica