Rujul rosu a inspirat creatori de moda sau de pantofi: ambalajul negru si rujul rosu s-au transformat in pantoful negru cu talpa rosie. Peste 40% dintre femei sunt fidele rujului rosu.
Rujul a inceput sa fie purtat sub diferite forme inca de acum 5 000 de ani. Istoria a hulit sau a imbratisat culoarea rosie a rujului, in functie de contextul istoric. Daca in secolul al XVI-lea, Elisabeta I a impus ca moda rujul rosu, epoca moderna a condamnat purtarea lui, in secolul XIX, femeile ce purtau aceasta culoare pe buze fiind catalogate drept femei usoare. Rujul rosu era considerat scandalos si numai prostituatele vremii il purtau.
Femeile nu au renuntat insa la culoarea rosie niciodata, muscandu-si buzele pentru a le face mai senzuale si mai colorate inainte sa primeasca musafiri sau inainte sa iasa la petreceri.
Rujul rosu da bine chiar si alb-negru
Actritele de teatru i-au conferit rujului rosu o si mai mare notorietate pentru ca purpuriul buzelor dadea bine in fotografiile alb-negru. La fel ca si acum, si in trecut femeile “imprumutau” look-uri celebre la vremurile respective, moda venind, pastrandu-se si reinventandu-se de zeci de ani. Imitam sau pur si simplu purtam rosul pe buze pentru ca… este culoarea potrivita?
In trecut, 100% dintre barbati spuneau “NU” rujului rosu
In anul 1936, una dintre cele mai celebre reviste de moda si frumusete ale tuturor timpurilor a facut un sondaj referitor la purtarea rujului rosu. Aproape 100% dintre barbatii chestionati au spus ca nu le place machiajul strident. Acum parerile sunt impartite, cert este ca multi dintre barbati prefera rujul rosu pentru ca pune in evidenta una dintre cele mai senzuale parti ale corpului unei femei: buzele.
Textura rujului rosu
Rujul rosu a aparut mai intai sub forma de praf de pietre pretioase sfaramate. Secolul XX a adus cu el batonul de ruj, cel clasic. Uneori, femeile care opteaza pentru colorarea aprinsa a buzelor, se pot confrunta cu mici neplaceri, si anume transferarea rujului pe dinti. Casele de produse cosmetice s-au ocupat si de acest aspect, si au inventat rujul “netransferabil”. Avantajul este ca nu se mai lipeste de dinti, insa daca buzele nu sunt hidratate la anumite intervale de timp cu ajutorul unui luciu sau strugurel, acestea devin scortoase si culoarea rosie incepe sa se adune in pliurile uscate ale buzelor.
De la Greta Garbo la Gwen Stefani
De la Greta Garbo, cu buzele ei nu foarte pline, dar senzuale datorita rujului rosu, de la Marilyn Monroe cu buzele conturate puternic si atent cu creion si ruj sangeriu, si pana in zilele noastre, cu Madonna sau Gwen Stefani in prim-plan, rujul rosu transmite feminitate, siguranta, sex-appeal si indiferent de timpuri va fi mereu la moda.
Ianna este adepta rujului rosu
“Imi place sa folosesc un ruj rosu mat in combinatie cu machiajul ochilor subtil conturati cu tus negru si rimel.” Desi prefera o consistenta mata, Ianna spune ca atunci cand filmeaza, aplica si luciu deasupra rujului, in aceasta combinatie culoarea remarcandu-se mai bine in fata camerelor. Atunci cand foloseste ruj rosu, Ianna prefera o culoare cat mai deschisa a tenului, evitand bronzul de orice fel.
Peste 80% dintre femeile cu varste cuprinse intre 20 si 60 de ani folosesc rujul.
Pe durata unei vieti o femeie inghite circa 5 kilograme de ruj.