Au fost vremuri cand, vrand, nevrand, romanii mancau sanatos. Carnea si produsele din carne se gaseau destul de greu. Pe atunci salamul avea adaos de soia, planta ale carei veleitati aveau sa le descopere si sa le aprecieze mult mai tarziu. Cand mancau salam cu soia erau extrem de nemultumiti. La fel de oripilati erau si de indemnul de a consuma peste, iar verdeturile le cam iesisera pe nas.
Apoi vremurile s-au schimbat. Au inceput sa manance bomboane viu colorate si sa bea sucuri de la dozator, cu entuziasmul omului care mancase pana atunci legume si bause apa si care descoperise brusc “dulcea” democratie.
Au urmat apoi ani in care valoarea salariului era apreciata in functie de kilogramele de salam pe care puteau sa le cumpere cu el.
Si romanii au inceput sa se ingrase si sa se imbolnaveasca. Au urmat generatii din ce in ce mai sedentare, mai plinute si mai predispuse la tot felul de boli, dar indragostite de produsele alimentare superprelucrate.
Statisticile au inceput sa-i ingrijoreze, iar deteriorarea propriei sanatati sa-i ingrozeasca de-a dreptul. Asa se face ca, de cativa ani asistam la o crestere a interesului romanilor pentru ceea ce mananca si pentru miscare.
Vicepresedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Ovidiu Dusleag a declarat pentru Mediafax ca “ piata de mezeluri a scazut cu 20 – 25% in ultimii cinci ani. Estimarile initiale pentru acest an prognozau o crestere zero, dar cei mai recenti indicatori arata o scadere de 1 – 2 %.”
Aceasta diminuare a consumului este pusa pe seama crizei economice internationale, dar este si o consecinta a atentiei din ce in ce mai ridicate a romanilor in ceea ce priveste alimentatia.
Mai nou exista o tendinta de crestere a consumului de carne si produse din carne de curcan si un interes sporit pentru produsele unor producatori recunoscuti.
Incet, incet, romanii inteleg importanta alimentatiei si a miscarii pentru imbunatatirea calitatii vietii. Niciodata nu e prea tarziu!
Text: Alina Niculescu