Comparativ cu situatia in care starea de sanatate a populatiei s-ar situa la un nivel ideal, Romania pierde, in acest moment, in jur de 18,6 miliarde de euro – adica 15% din PIB-ul din 2010, in urma conditiilor precare de sanatate. De asemenea, daca starea sanatatii romanilor ar ajunge la nivelul mediu din UE, Romania ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro – adica 6% din PIB-ul din 2010. Crescand cheltuielile cu sanatatea cu 5 procente din PIB in urmatorii 10 ani, starea sanatatii populatiei din Romania ar putea atinge media UE.
Acestea sunt cateva dintre concluziile studiului “Industria farmaceutica din Romania: principalele tendinte si impactul asupra societatii si economiei”, lansat de Institutul de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane, cu sprijinul filialei din Romania a Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) – Local American Working Group.
Studiul ofera o cercetare amanuntita a pietei farma din Romania, a modului in care ea influenteaza economia tarii si nivelul de trai al populatiei. In cadrul studiului, este mentionat si faptul ca Guvernul Romaniei inregistreaza incasari de peste 20% din totalul valorii pietei de medicamente pe baza de prescriptie. Tot in cadrul studiului se mai demonstreaza si ca producatorii de medicamente sunt printre cei mai mari contribuabili la veniturile guvernamentale din impozite si taxe. Studiul include si o analiza a indicatorului Disability – Adjusted Life Year (DALY) pentru Romania, dezvoltat de Organizatia Mondiala a Sanatatii – unitate de masura pentru numarul de ani de viata sanatosi pierduti din cauza sanatatii precare sau a dizabilitatilor. Ca si consecinta a bolilor, Romania pierde in medie aproape 16 mii de ani de viata activa la 100 de mii de persoane intr-un ciclu de viata, clasandu-se printre tarile cu cea mai mare povara a bolilor, in Europa Centrala si de Est.
Text: Alexandra Lupu