Rolul vitaminei B12 și simptomele deficitului

B12

Vitamina B12, numită și cobalamină, face parte din grupa celor 8 vitamine B. Acestea ajuta organismul să transforme carbohidrații din alimente în combustibil (glucoză), folosit pentru a produce energie. Toate vitaminele B sunt solubile în apă, astfel organismul nu le poate stoca.



Rolurile vitaminei B12

Vitamina B12 este o vitamină importantă de care organismul uman are nevoie, dar pe care nu o poate produce, fiind astfel necesar aportul exogen. Aceasta se găsește în mod natural în produsele de origine animală.

Vitamina B12 are o multitudine de funcții importante pentru corpul uman, și anume:

  • contribuie la producerea de celule roșii din sânge (eritrocite) având rol benefic în prevenirea apariției anemiei;
  • joacă un rol vital pentru sistemul nervos, deoarece corpul nostru utilizează vitamina B12 pentru a produce teaca de mielină care protejează neuronii, adică celulele nervoase, și asigură transmiterea corectă a impulsurilor nervoase. În plus, vitamina B12 participă la formarea neurotransmițătorilor;
  • totodată este implicată în multiple procese energetice, iar o cantitate potrivită poate reduce senzația de oboseală și extenuare;
  • contribuie la menținerea sănătății unghiilor, a părului și a pielii, iar un nivel scăzut poate duce la apariția unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi hiperpigmentarea prin producerea melaninei.

Deficitul de vitamina B12

Sunt rare cazurile în care tinerii prezintă un deficit al acestei vitamine, dar nu este neobișnuit ca persoanele în vârstă să aibă o deficiență ușoara. Acest lucru se poate datora alimentației puțin diversificate, mai puțin acid în stomac necesar pentru a absorbi vitamina B12.

Categoriile de persoane care se pot confrunta cu un deficit de vitamina B12 sunt: veganii și vegetarieni pentru că nu consumă produse de origine animală, persoanele cu probleme de absorbție a nutrienților din cauza bolii Crohn, cele infectate cu Helicobacter Pylori. De asemenea, poate să apară și la persoanele care utilizează frecvent medicamente antiacide.

Simptomele deficitului

Cele mai simple simptome pot apărea la nivelul sistemului digestiv – greață, constipație sau diaree, iar unele mai supărătoare se manifestă prin pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, oboseală, senzație de slăbiciune, dureri de cap, amețeli, aspect palid de culoare galbenă, tahicardie. Simptomele sunt foarte asemănătoare cu cele ale anemiei cauzate de deficitul de fier și acid folic. Prin urmare, dacă te confrunți cu anemie, trebuie să investighezi nu doar nivelul de fier, dar și acidul folic și vitamina B12. De asemenea, deficitul poate provoca tulburări la nivel neurologic, putând duce la așa-zisa neuropatie periferică cu simptome precum furnicături și amorțeală la nivelul membrelor, înțepături la nivelul degetelor de la picioare.

Surse de vitamina B12

Dacă dieta ta include carne, pește sau crustacee, lapte și alte produse lactate, ar trebui să poți îndeplini cerințele zilnice recomandate fără a lua un supliment de vitamina B12. Vegetarienii care nu consumă produse de origine animală ar trebui să ia un supliment de vitamina B12 cu apă, de preferință după masă. Persoanele în vârstă pot avea nevoie de cantități mai mari de vitamina B12 decât persoanele mai tinere, deoarece capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12 din dietă scade odată cu vârsta.