Oasele umane sunt la fel de rezistente precum granitul. Un os de mărimea unei cutii de chibrituri poate suporta presiunea unui bloc de 9 tone – de patru ori mai mult decât poate suporta betonul.
Un adult are mai puține oase în organism decât un copil. La începutul vieții avem 350 de oase dar, pentru că anumite oase se unesc în timpul creșterii, la maturitate mai avem doar 206. Din cele 206 oase ale corpului uman, mai mult de jumătate din ele se află în mâini și picioare. Ele sunt îmbinate de 107 articulații.
Pentru a sta în poziție dreaptă și a fi stabili, corpul utilizează 300 muşchi.
Articulaţiile, elementul esenţial al scheletului
Dar, fără articulații, oasele rămân doar suprafețe rezistențe, fără funcționalitate.
Indiferent de poziția adoptată, articulațiile reprezintă liantul ce ne susține mobilitatea, fiind de cele mai multe ori supuse la grele încercări prin suprasolicitare sau solicitare inadecvată, sedentarism, traumatisme, obezitate, afecțiuni articulare, etc.
Articulaţiile sunt acele zone de joncțiune formate din totalitatea elementelor care participă la unirea a două sau mai multor oase adiacente sau la distanță.
Prin intermediul lor se permite mișcarea fără frecarea suprafețelor osoase, distribuția forțelor și amortizarea presiunilor aplicate la acest nivel.
Afecţiunile articulare în cifre
Incidența osteoartritei ocupă locul 4 la nivel mondial, afectând peste 80% din populația de peste 65 de ani, iar numărul pacienților crește cu rapiditate, preconizându-se o dublare a acestora până în 2030.
Însă, să nu uităm și de factorii de risc care duc la apariția acestor afecțiuni articulare, cum ar fi: sex (femeile fiind mai afectate de această afecțiune decât bărbații; locul 4 mondial față de locul 8 mondial la bărbați); vârstă; traumatisme; suprasolicitare articulară; comorbidități, obezitate sau predispoziție genetică.
Ce putem face pentru sănătatea articulaţiilor?
Aport de nutrienți, hidratare și efort fizic adecvat și moderat.
Rodia este un puternic antioxidant, mai puternic ca multe alte fructe, recunoscute ca având proprietăţi benefice asupra articualţiilor, chiar și decât vinul roșu ori ceaiul verde.
Rodia conține numeroși antioxidanți precum: polifenoli, tanini și antocianini, iar aceștia din urmă acționează incredibil de eficient pentru sănătatea articulațiilor și a organismului, în general.
Acest fruct conține și numeroase vitamine, dintre care menționăm: vitamina A, B5, K, vitaminele C și E, precum și acid folic și minerale de bază pentru organism, ca de exemplu: calciu, magneziu, fier, potasiu. Toți acești compuși ai rodiei, fac din ea, un adjuvant extraordinar de bun al sănătății.