Riscul obezitatii la copilul tau

Riscul-obezitatii-la-copilul-tau

Dintre scrisorile primite la redactie luna acesta, una ne-a atras atentia in mod deosebit. „Cum se poate trata obezitatea la un copil de 9 ani? Precizez ca a inceput sa se ingrase, mananca foarte mult incepand de acum 2 ani.” Doctorul Serban Damian, nutritionist sportiv, raspune acestei intrebari.

 

Este foarte bine atunci cand parintii isi manifesta ingrijorarea fata de greutatea copilului lor, asa cum reiese din intrebarea dumneavoastra. Sfatul meu este sa va adresati unui medic specialist nutritionist care sa ii evalueze starea de sanatate si sa conceapa un program personalizat.

Un copil gras nu este un copil sanatos

Multi parinti nu sunt alarmati, ci incantati atunci cand copiii lor castiga din ce in ce mai mult, exagerat de mult, in greutate. Este vorba, in primul rand, de o problema de educatie si de o perceptie gresita si foarte raspandita, conform careia un copil gras este un copil sanatos. Excesul ponderal si obezitatea creeaza o multitudine de probleme copiilor, deoarece sunt de multe ori stigmatizati, marginalizati de catre ceilalti copii, nu isi fac prieteni si nu sunt acceptati in jocuri, devenind singuratici si nefericiti. In plus, efectele asupra organismului pot fi foarte grave – probleme respiratorii frecvente, depuneri aterosclerotice care apar inca din primii ani de viata, conducand apoi la infarct, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune cu debut precoce, dislipidemii, diabet zaharat.

Tratamentul copiilor supraponderali

Tratamentul copiilor supraponderali sau obezi necesita o buna colaborare cu familia, deoarece copiii nu pot lua singuri decizii, depinzand in mare masura de parinti si bunici. Membrii familiei trebuie sa fie primii care sa inteleaga necesitatea schimbarii stilului de viata al copilului, altfel lupta este pierduta din start. Cea mai importanta modificare este de comportament alimentar. Parintii trebuie sa fie rabdatori si creativi, astfel incat copilul sa respecte principiile alimentare sanatoase, un orar fix, fara gustari inadecvate; alimentatia va contine tot ce este necesar pentru crestere si dezvoltare, cu cantitati adecvate de fructe si legume si cantitati reduse de carbohidrati si grasimi saturate. Mancarea de tip fast-food trebuie exclusa, nerespectand regulile unei alimentatii sanatoase. In plus, programul zilnic trebuie sa includa activitati fizice. Trebuie scazut timpul petrecut in fata televizorului si calculatorului si incluse in programul zilnic sportul, drumetiile, jocul.

 

Dr. Serban Damian, nutritionist sportiv

Centrul de nutritie Superfit, www.superfit.ro

Tel.: 0722 616 785

Sustinator al campaniei Ziua Europeana impotriva Obezitatii