Rimelul este unul dintre acele “Top 3” produse de machiaj de care nu ne lipsim niciodata. Alaturi de fond de ten si de ruj, rimelul sta la loc de cinste in portofelul cu farduri, in geanta, pe marginea chiuvetei de la baie, chiar in sertarul de la birou. Stim de ce rimel avem nevoie, si de fiecare data cand cumparam un rimel nou, speram ca acela sa fie produsul care sa contureze perfect privirea seducatoare pe care o dorim.
Rolul genelor este de a filtra lumina si de a proteja ochii de transpiratie sau apa. Femeile si-au dat seama ca genele nu au numai un rol de protectie, ci sunt un simbol al frumusetii, asa ca rimelul a fost inventat pentru a accentua estetica genelor si a ochilor.
Primul rimel a fost vandut in secolul al XIX-lea. Denumirea de rimel vine de la creatorul cu acelasi nume si cuvantul este folosit in multe tari, definind acelasi produs ca si mascara. Primul rimel avea la baza praf de carbune si vaselina. Compozitia rimelului s-a modificat de-a lungul timpului, si in general are la baza ceara, grasimi, agenti de ingrosare, pigmenti si substante de conservare. In locul prafului de carbune, acum interzis, se folosesc pigmenti anorganici si culori naturale.
Rimelul normal versus rimelul rezistent la apa
Majoritatea femeilor care folosesc rimelul il prefera pe cel normal pentru utilizarea zilnica, insa unele nu renunta la el nici la plaja sau la piscina. Rimelul rezistent la apa, waterproof, dupa denumirea englezeasca, este conceput sa reziste si in conditii de ploaie, transpiratie abundenta sau la piscina. Diferenta este facuta de cantitatile de ceara, care sunt mai mari in cazul rimelului rezistent la apa, si produsul se lipeste mai bine de gene. Totusi, ceara este si cauza care ar putea face rimelul rezistent la apa sa nu reziste in conditiile folosirii acestuia la sauna. Rimelul normal se demachiaza fara probleme chiar si numai cu apa si sapun, pe cand cel rezistent la apa este foarte greu de inlaturat – se recomanda un demachiant special pentru rimel sau un produs pe baza de ulei.
Rimelul protejeaza genele iarna
Foloseste rimelul zilnic pe timp de iarna. Acesta iti protejeaza genele, iar demachierea actioneaza ca un masaj intaritor asupra genelor tale. Poti folosi rimel normal, unul transparent sau protector, dar poti, de asemenea, sa folosesti ulei de ricin, aplicat cu ajutorul unei pensule de la un rimel mai vechi, curatata bine. Chiar daca data de pe ambalaj o permite, nu folosi un rimel mai mult de 6 luni dupa deschidere. Nu adauga apa in rimel, fixativ, demachiant sau alte substante pentru a-l inmuia. Daca s-a uscat mai repede, arunca-l.
Rimelul incolor, rimelul crema si culorile rimelului
Cel mai bine ar fi ca in timpul zilei sa optezi pentru un rimel incolor sau unul cu aspect de crema, care hidrateaza genele. Daca este un produs de calitate nu trebuie sa iti faci griji ca va cadea de pe gene si va lasa in jurul ochilor un aspect uleios. Pentru ca nu se mai foloseste praful de carbune in compozitia rimelului, pigmentii anorganici pot fi de orice culoare, asa ca poti alege un rimel de culoare verde, albastra, maro etc. Pentru un efect si mai dramatic al machiajului, in compozitia rimelului poti gasi sclipici. Produsul se inlatura la fel ca un rimel obisnuit, prin demachiere.
Rimelul si accidente cauzate de el
Rimelul este un produs indragit si foarte des folosit de catre femei, insa acesta nu este sigur 100%. Exista anual mii de cazuri de accidente provocate de folosirea incorecta a periutei rimelului. O alunecare a aplicatorului poate duce la ranirea sau iritarea ochiului si chiar la infectii. Nu doar aplicatorul rimelului este o sursa a accidentelor: 35% dintre femeile care folosesc rimel utilizeaza si alte obiecte pentru a separa genele sau pentru a elimina surplusul. Aceste obiecte sunt dintre cele mai variate: de la clasicele periute pentru gene, pana la scobitori si chiar ace de siguranta sau de cusut. Daca porti lentile de contact, grija trebuie sa fie si mai mare. Pune lentilele de contact pe ochi inainte sa aplici machiajul si scoate-le inainte sa te demachiezi.
66% dintre femeile cu varste cuprinse intre 16 si 64 de ani folosesc zilnic rimelul.