Ridurile? Spune-le NU cu toxina botulinica

2009_make_up_botoxCererea pentru procedurile de reintinerire a crescut considerabil in ultimii 15-20 de ani, odata cu cresterea sperantei de viata, a nivelului de trai si a celui de educatie. Printre variantele de tratament pentru reintinerirea faciala, se numara injectiile cu toxina botulinica.

Toxina botulinica a revolutionat domeniul medicinei estetice. Sotii Carruthers (dermatolog si oftalmolog) au prezentat prima lucrare stiintifica ce demonstra utilitatea toxinei botulinice in medicina estetica in anul 1991. La acea data, prezentarea lor a fost primita cu scepticism si abia in 2003 FDA (Food and Drug Administration) a aprobat utilizarea botoxului pentru tratamentul ridurilor si al hiperhidrozei (transpiratiei excesive), la persoanele intre 18 si 65 de ani.

Astazi, injectiile cu toxina botulinica sunt cea mai populara procedura de medicina estetica, succesul enorm (3,5 milioane de persoane tratate in 2007) datorandu-se ratei crescute de satisfactie in randul pacientilor (85-90%) si  profilului de toleranta crescut, cu efecte adverse minore, complicatii rare si reversibile.

Utilizata din 1950
Toxina botulinica e produsa de bacteria Clostridium botulinum, care provoaca boala numita botulism. Aceasta este o toxiinfectie alimentara ce apare dupa ingerarea de alimente contaminate, cum ar fi: conserve preparate fara respectarea regulilor de igiena si sterilizare, preparate din carne si peste, si se manifesta prin senzatia de gura uscata, tulburari de deglutitie, tulburari de vedere, greata si, in final, paralizie flasca. Utilizarea ei in medicina a inceput inca din 1950, dar a crescut semnificativ in anii ’80, de cand se foloseste pentru tratamentul strabismului, al blefarospasmului si al distoniei cervicale.

Sterge ridurile de expresie
Toxina botulinica relaxeaza muschii la nivelul carora este injectata si produce stergerea ridurilor de expresie produse prin contractie repetata. Acestea pot fi ridurile dintre sprancene, ridurile orizontale ale fruntii, ridurile din jurul ochilor. Ridurile profunde sunt ameliorate (uneori este necesara adaugarea de acid hialuronic pentru corectia totala sau permanenta), iar cele moderate si superficiale dispar in totalitate pentru o perioada de 4-8 luni. Eficacitatea si durata efectului se amelioreaza progresiv prin repetarea injectarilor.
Alte indicatii sunt: tratamentul ridurilor verticale ale buzei superioare, liftingul sprancenelor, tratamentul corzilor verticale si al ridurilor orizontale ale gatului, corectarea surasului gingival, corectia asimetriilor faciale din nastere sau dupa paraliziii, hiperhidroza (transpiratia excesiva).

Contraindicatii si reactii adverse
Contraindicatiile tratamentului cu toxina botulinica sunt: alergia la albumina, infectia sau inflamatia prezenta la locul injectarii, sarcina, alaptarea, myastenia gravis, sindromul Lambert Eaton, tratamentul cu anumite antibiotice (aminoglicozide), unele medicamente pentru boli cardiovasculare sau pentru maladia Alzheimer. Printre efectele adverse se numara roseata locala, echimoza, tumefactia, durere de cap, simptome de raceala, greata (toate acestea avand durata limitata de cateva ore sau cateva zile), sau rar ptoza pleoapei superioare (3-5%), care este reversibila in cateva saptamani sau se poate corecta prin instilatii de picaturi oftalmice speciale.

In ce consta procedura?
Procedura dureaza 10-15 minute si consta in injectarea toxinei in muschii ce urmeaza sa fie relaxati cu ajutorul unui ac fin, dupa aplicarea prealabila de gheata pentru cateva minute. Se injecteaza 4-6 puncte la nivelul fruntii, 3 puncte la nivelul ridului dintre sprancene si 2-3 puncte pentru ridurile din jurul ochilor. Efectul se instaleaza la 3-5 zile si este maxim la 2-4 saptamani. Uneori se recurge la un retus dupa 14 zile de la sedinta initiala. Pentru primul tratament se poate propune o doza mai redusa, care poate fi ajustata cu ocazia unui retus sau a unei injectari ulterioare. Reinjectarea nu se va face mai devreme de 3 luni. Prin tratamente repetate, se obtine prelungirea intervalului pana la o data pe an (la 8 luni).

Tratarea transpiratiei excesive
In cazul hiperhidrozei, toxina se injecteaza la nivelul dermului superficial in aproximativ 20 de puncte, dupa aplicarea unei creme anestezice. Se folosesc o doza si o dilutie mai mari. Rezultatele apar la 3-5 zile si se mentin 4-6 luni, acoperind practic tot sezonul calduros.

Varsta ideala pentru tratament

Toxina botulinica reprezinta si un tratament preventiv daca este inceput in jurul varstei de 30 de ani ; aceasta va impiedica nu numai aparitia ridurilor, dar va scadea considerabil sansa de a deveni candidat pentru un lifting chirurgical la varsta de 50 sau 60 de ani. De asemenea, botoxul se poate combina cu alte proceduri, cum ar fi: injectii cu substante de umplere, proceduri laser, pentru obtinerea unor rezultate ameliorate, naturale si durabile.

Costuri
Daca va decideti sa va supuneti acestei interventii, e recomandat sa va adresati unui medic dermatolog sau chirurg plastician cu experienta in acest domeniu, in care sa aveti incredere si care sa va poata ghida in alegerea unei scheme de tratament potrivite. Mici diferente in doza injectata si tehnica folosita pot produce mari diferente in rezultate. Costul interventiei se poate situa intre 200-400 de euro pentru tratarea ridurilor fetei, in functie de numarul de unitati botox folosit si de numarul de zone injectate. In cazul hiperhidrozei, pretul poate fi pana la 600 de euro.

Text : Dr. Daniela Taher
Medic specialist in dermatologie estetica
Centrul medical Med-As
Tel : 021 313 09 21/23