Obsesia pentru elixirul tineretii este si a fost dintotdeauna un mister pentru toata lumea. Chiar daca si in ziua de astazi continuam sa cautam alimente, tratamente sau produse pentru a ne mentine tineretea, totul este in zadar. Cred ca nu o data v-ati pus intrebarea „Cum facem sa nu imbatranim?” la care, de fapt, cercetatorii inca mai cauta raspuns. Totusi, cateva explicatii si teorii au fost deja elaborate. In randurile de mai jos va prezentam 8 mituri legate de procesul de imbatranire.
Cititi randurile de mai jos pentru a afla ce trebuie sa faceti atunci cand varsta este cronometrata de timp.
1. Genele determina cat de repede imbatranesti
Genele au si ele un cuvant de spus asupra organismului tau, insa, uneori, mai periculosi sunt factorii externi. Aceasta este o veste buna, deoarece ai un control mai mare decat credeai asupra modului in care arati sau vei arata in viitor. Pentru a limita impactul pe care il are mediul asupra organismului dumneavoastra, limitati expunerile la soare, mancati sanatos si nu fiti sedentari.
2. Produse pentru hidratare VS semne de imbatranire
Adevarul este ca cele mai bune creme hidratante si serumuri cresc numarul celulelor pentru intinerirea pielii, astfel incat stratul superior al epidermei poate arata mai proaspat. De asemenea, cremele hidratante ajuta pielea sa devina mai neteda si mai ferma, facand ca liniile fine de pe fata sa nu mai fie atat de evidente. Utilizarea cremelor hidratante ajuta la prevenirea imbatranirii pielii in viitor.
3. Persoanele in varsta nu au nevoie de protectie solara pe timpul iernii
Chiar si in zilele noroase, radiatiile UV ajung la suprafata Pamantului, ducand astfel la imbatranirea prematura a pielii. Astfel, exista mai multe motive pentru care trebuie sa va faceti griji pentru pielea dumneavoastra. Pentru a preveni cancerul de piele, in general, este important s? utilizati crema cu protectie solara SPF 30 pentru piele, indiferent de anotimp.
4. Pierderea masei musculare este inevitabila
Un studiu canadian a comparat un numar de persoane in varsta, active, cu varste cuprinse intre 53 si 75 de ani, cu un grup de persoane in varsta, sedentare, de aceeasi varsta. In urma studiului, s-a constatat faptul ca persoanele active in varsta au celule musculare care functioneaza aproape la fel de eficient ca si cele ale unor tineri de 20 de ani. Un stil de viata sedentar poate fi mai vinovat pentru pierderea masei musculare dupa varsta de 40 ani decat procesul de imbatranire in sine.
5. Suplimentele nutritive incetinesc procesul de imbatranire
In ciuda faptului ca americanii cheltuiesc miliarde de dolari anual pe suplimente nutritive sperand sa se mentina tineri pentru mai mult timp, cercetarile independente au demonstrat in mod constant ca nu exista nicio legatura intre incetinirea procesului de imbatranire si medicamente. Mai mult, multe dintre aceste medicamente pot avea efecte adverse grave. Ca sa va asigurati cantitatea necesara de nutrienti, vitamine si minerale, trebuie sa va concentrati pe ceea ce mancati si sa renuntati la pastile.
6. Activitatea fizica, oricat de scazuta, este benefica pentru persoanele de peste 50 de ani
Orice forma de activitate fizica este buna pentru dumneavoastra si cu siguranta in fata televizorului nu faceti nicio activitate fizica. Nu este adevarat ca, pe masura ce inaintati in varsta, ar trebui sa faceti mai putina activitate fizica. Multi oameni cred in mod eronat in acest mit, deoarece se tem ca intensitatea exercitiilor fizice poate dauna organismului. Insa, in realitate, lucrurile stau altfel. Activitatea fizica, de orice natura, va ajuta la prevenirea unui atac de cord, tine bolile la distanta si va ajuta si in lupta cu kilogramele in plus.
7. Utilizarea excesiva a produselor de par duce la chelire
Privind din acest unghi, produsele speciale pentru par fac cu siguranta parul sa arate neingrijit, gras si lipsit de volum, insa utilizarea obsesiva a acestor produse, cum ar fi gelul, fixativul, spuma sau ceara, nu duce nicidecum la chelire. Singurul argument real care dezminte acest mit este faptul ca produsele de ingrijire a parului nu patrund adanc in scalp si tocmai de aceea nu vor afecta cresterea parului.
8. Pierderea in greutate este mai dificila pe masura ce imbatranim
Nu puteti da vina pe varsta din cauza faptului ca slabiti greu. Daca nu veti renunta la alimentele bogate in grasimi si la sare, sigur nu veti reusi vreodata sa slabiti. Trebuie sa va ganditi ca si o dieta saraca in grasimi sau cu putine calorii va ingreuna incercarea de a slabi. In mod similar, o alimentatie cu ingrediente crescute in sodiu va face ca kilogramele sa se inmulteasca, din cauza ca aceste alimente cresc retentia de apa. In cele din urma, cresterea in greutate este o reactie adversa care este asociata de multe ori cu medicamentele prescrise de medicul dumneavoastra in functie de varsta pe care o aveti. Intrebati doctorul ce puteti face pentru a contracara cresterea in greutate.
Prevenirea imbatranirii trebuie sa fie activa si, inainte de toate, trebuie evitat pe cat posibil soarele, trebuie renuntat la fumat, la sedentarism, prin practicarea unor sporturi adaptate varstei.
Text: Andreea Popescu