Retete culinare de sarbatoare à la MasterChef

princoRetete culinare de sarbatoare à la MasterChef

 

Masa de Craciun si masa de Revelion trebuie sa fie incarcate, pline de delicatese si feluri de mancare care sa uimeasca. Nu de alta, dar macar „o data intr-un an” sa fim incoronate „bucataresele anului” J. Pentru ca stim cat de important este sa impresionezi si sa gadili papilele gustative ale invitatiilor, am stat de vorba cu cei 3 MasterChefi care au avut placerea sa ne ofere cateva retete care impresioneaza atat din punct de vedere vizual, cat si …gustativ.

 

 

 

Fel principal

Sorin Bontea ne invata sa preparam muschi de vita cu sos Charon si Creamy Spinach

 

Ai nevoie de:

  • 250 g de muschi de vita
  • 150 g de spanac proaspat
  • 60 ml de smantana pentru gatit
  • 100 g de cartofi
  • 100-150 g de unt (in functie de gustul pe care vrei sa il obtii)
  • 40 g de ceapa uscata
  • 30 g usturoi zdrobit
  • 2 oua (doar galbenusurile)
  • 1 rosie taiata pe jumatate
  • 1 lamaie
  • Pasta tomate
  • 2 felii subtiri de prosciutto
  • 20 g parmezan
  • Sare/piper dupa gust

 

Mod de preparare:

sorin boteaMuschiul de vita, dupa ce l-ai condimentat cu putin piper, il tai in felii subtiri si il dai prin  prosciutto crudo. Dupa ce uleiul din tigaie s-a incins, pui cu grija muschiul de vita pe care il intorci pe toate partile cat sa ia culoare. Scoti muschiul din tigaie, il pui pe o tava si il bagi la cuptor la 220 de grade, timp de 5 – 6 minute. Inainte sa fie servita, carnea se lasa sa se odihneasca 3 minute. Nu se sareaza carnea decat atunci cand este gata.

Reteta este una relativ simpla. Pentru a obtine Creamy Spinach ai nevoie de spanac, unt, ceapa, usturoi, piper, smantana dulce de gatit si parmezan. Dupa ce ai spalat si curatat spanacul il lasi la scurs, iar intre timp pui tigaia pe foc in care adaugi untul. Amesteci la foc mic pana ce uleiul s-a topit, dupa care pui ceapa si usturoiul taiate marunt, cateva frunze de spanac intregi, piper – dupa gust si smanatana. Dupa ce le-ai amestecat bine, pui parmezanul.

Sosul Charon se obtine din galbenusurile de ou batute pana cand se formeaza o spuma, dupa care se pun la ”bain-marie” si se gatesc cam 2 minute. Treptat  se adauga untul clarifiat (60 de grade C).  Dupa ce e gata, se adauga 1 varf de pasta de tomate, jumatate de rosie taiata in cuburi, sucul de lamaie si sarea.

Montarea in farfurie se face dupa bunul plac al fiecaruia dintre voi. Poti aseza prima data spanacul pe care sa pui carnea, cartofii si apoi sosul. Sosul se poate pune fie peste muschi si cartofi, fie ornamentat dupa gust.

Felul doi

 

Catalin Scarlatescu ne invata sa facem un cotlete de miel in crusta de alune si fistic

 

Daca vrei sa iti uimesti invitatii cu un preparat fin, atunci urmeaza pasii oferiti de Chef Catalin Scarlatescu si cu siguranta invitatii tai voi ramane muti de uimire.

Pentru a prepara cotlete de miel in crusta de alune si fistic à la Chef Catalin ai nevoie de:

  • 1 cotlet de miel
  • Smantana de gatit
  • Unt
  • Ficat de gasca
  • Alune de padure
  • Fistic
  • Nuci
  • Seminte negre de susan
  • Mazare
  • Ceapa
  • 1 ardei gras
  • 1 sfecla rosie
  • Sare/piper

Mod de preparare:

catalin cotlete de mielPentru inceput pune cotletul de miel pe gratar cat sa prinda fata, apoi baga-l la cuptor. Cat preparatul sta la cuptor, apuca-te de celelalte componente ale retetei.

Incepe cu crusta: pentru prepararea crustei piseaza bine-bine alunele de padure, fisticul, nucile si semintele de susan.

Pentru realizarea piureului de mazare trebuie sa calesti putin mazarea data prin unt, alaturi de ceapa si pe parcurs sa adaugi putina apa. Cand e gata se paseaza pentru a obtine piureul, apoi se da prin sita. Din ardeiul copt pe plita, curatat de coaja si seminte si bagat la blender se obtine Coulli de ardei.

Jeleul de sfecal rosie se obtine din bucatile de sfecla care se  fierb in apa, apoi se scurg, se dau prin blender, se strecoara printr-o sita, dupa care se ingroasa cu putin amidon.

Dupa ce cotletele de miel au stat suficient la cuptor, se iau si se scufunda in compozitia de sfecla rosie, apoi se tavalesc prin compozitia pentru crusta (vezi modul de preparare mai sus).

In ceea ce priveste montarea farfuriei, Chef Catalin a folosit o eprubeta pentru coulli de ardei, iar pentru decor sare de mare si cateva seminte, alune, fistic.

 

 

Desert

Tot Chef Catalin ne ofera si un desert delicos de Pannacotta cu iaurt si fructe de padure

Stiti cum se zice, nicio masa fara desert J. Tocmai de aceea, l-am rugat pe Chef Catalin sa ne ofere cateva sfaturi dar sa ne spuna si modul de preparare al desertului sau pentru a obtine si noua aceasta bunatate. J Prin urmare, ai nevoie de:

  • 500g iaurt
  • 600 ml frisca lichida
  • 25g gelatina
  •  250g zahar pudra
  • 300g fructe de padure
  • menta (optional)
  • 1/2 baton de vanilie

Mod de preparare:

desert catalinIa cele 25g de gelatina si inmoai-o in apa foarte rece timp de 20 de minute. Ia iaurtul, frisca lichida si o parte din zahar, cam 150 g, si pune-le pe toate intr-o cratita pe care o lasi la foc mic. Amesteca bine sa nu se prinda. Dupa ce ai amestecat bine ingredientele de mai sus, adauga gelatina si amesteca pana cand se dizolva. Toarna compozitia in ce forme sau pahare doresti. Se lasa la frigider pana se raceste. Fructele de padure si restul de zahar (100 g) se pun la fiert, dupa care se blendeaza compozitia. Sosul astfel obtinut se strecoara pentru a scapa de semintele fructelor de padure. Dupa ce compozitia de la frigider s-a racit bine, se adauga sosul de fructe si cateva frunze de menta proaspata.

Pofta buna si Craciun fericit!

 

 

 

Text: Andreea Popescu