Reţete cu dovleac, tradiţii de Halloween

reţete cu dovleac

La mijlocul toamnei, toată lumea caută reţete cu dovleac, pentru că aromata legumă devine vedeta bucătăriilor de pretutindeni. Fie că vorbim despre reţete cu dovleac pentru deserturi aromate, reţete cu dovleac pentru feluri principale consistente sau chiar reţete cu dovleac pentru băuturi festive, toată lumea caută să încorporeze acest ingredient emblematic în rețete cu dovleac mai mult sau mai puţin excentrice pentru a celebra Halloween-ul. Sărbătorit în aproape toată lumea, Halloween-ul aduce cu sine un farmec aparte, iar dovleacul sculptat, copt sau transformat în reţete cu dovleac delicioase de preparate aduce spiritul festiv mai aproape de fiecare dintre noi.



Legenda dovleacului de Halloween

Legenda dovleacului de Halloween, cunoscut în special ca “Jack-o’-lantern,” își are originea în poveștile irlandeze, vechi de secole, despre un personaj pe nume Jack. Jack era un om viclean și zgârcit, care l-a păcălit pe Diavol de mai multe ori, evitând să fie dus în Iad. Când Jack a murit, nu a fost primit nici în Rai, nici în Iad, rămânând un suflet rătăcitor, sortit să-și lumineze drumul cu o cărbune aprins, pe care l-a așezat într-un nap scobit. Pe măsură ce tradiția s-a răspândit și a ajuns în America, napul a fost înlocuit de dovleac, mai mare și mai ușor de sculptat.

Ce simbolizează Halloween-ul

Halloween-ul, sărbătoarea care își are originea în festivalul celtic Samhain, simbolizează sfârșitul recoltei și începutul iernii, o perioadă în care granița dintre lumea celor vii și cea a spiritelor este considerată mai subțire. Celții își decorau casele pentru a alunga spiritele malefice, iar pe măsură ce timpul a trecut, obiceiul de a sculpta fețe înfricoșătoare în dovleci a devenit o parte integrantă a sărbătorii. Şi preparea de reţete cu dovleac a venit să completeze semnificaţia de sfărşit al recoltei. Astăzi, dovleacul luminat este un simbol al Halloween-ului, aducând un amestec de teamă și mister care reflectă însăși esența sărbătorii.

Reţete cu dovleac pe masa românilor

Reţete cu dovleac şi  dovleacul sculptat de Halloween au devenit o prezență obișnuită în luna octombrie, şi pe mesele românilor.

Reţete cu dovleac pentru felul unu – Supă cremă de dovleac și curry

Ingrediente pentru 4 porții:

800 g dovleac

o ceapă

4 cm ghimbir

o lingură de ulei de măsline

o lingură de pastă de curry

700 ml supă de legume

400 ml suc de portocale

400 ml lapte de cocos (conservă)

sare și zahăr

Mod de preparare:

Se curăță dovleacul, se scot semințele, iar pulpa se taie în bucățele. Ceapa se curăță și se taie cuburi. Ghimbirul se curăță și se toacă mărunt. Se încinge uleiul, se adaugă ceapa și se călește până devine sticloasă. Bucățile de dovleac și ghimbirul se adaugă peste ceapă și se înăbușă scurt. Se adaugă pasta de curry și se lasă la prăjit aproximativ 1 minut. Se toarnă supa de legume, se dă în clocot, apoi se reduce focul și se mai fierbe alte 10 minute, până se înmoaie dovleacul. Supa se face piure, se adaugă sucul de portocale și laptele de cocos. Se mai pune încă o dată supa la fiert și se condimentează cu sare și zahăr. Dintre cele mai multe reţete cu dovleac, aceasta este cea mai căutată şi se servește împreună cu chipsuri de creveți.

Reţete cu dovleac şi paste – Paste Bolognese cu dovleac

Ingrediente pentru 4 porții:

400 g dovleac

o lingură de ulei de măsline

250 g carne de vită tocată

2 linguri de praf de curry dulce

sare și piper

500 ml supă de legume

200 ml suc de portocale

200 ml lapte condensat

350 g macaroane/ tăiței

4 linguri sos de soia

2 linguri de ketchup

Mod de preparare:

Dovleacul se spală temeinic și, împreună cu coaja, se taie cubulețe. Se încinge uleiul într-o cratiță și se prăjește carnea tocată până devine fărâmicioasă. Se condimentează cu sare și piper. Se adaugă dovleacul, se presară praful de curry și se adaugă zeama de legume, împreună cu sucul de portocale și laptele condensat. Se fierbe totul. Se adaugă pastele și se fierb până devin “al dente” (mai consistente), conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În acest timp, se amestecă de mai multe ori, fiindcă amestecul se “prinde” ușor. Se potrivește la gust cu sos de soia și ketchup și se servește.

Dacă eşti adepta unor reţete cu dovleac vegetariene, se elimină carnea tocată din rețeta originală și se încorporează în paste, la final, 100 g arahide prăjite sau 250 g mazăre la conservă. Mai poți adăuga fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, etc.) sau un mix de legume trase la tigaie.

Reţete cu dovleac pentru desert: Plăcintă de dovleac cu scorțișoară

Ingrediente pentru 4 porții:

500 g piure de dovleac

200 g zahăr brun

3 ouă

200 ml smântână pentru gătit

1 linguriță scorțișoară

1/2 linguriță nucșoară

1 pachet aluat fraged (de plăcintă)

o linguriță esență de vanilie

Mod de preparare:

Preîncălzeşte cuptorul la 180°C și întinde aluatul fraged într-o tavă de plăcintă.

Într-un bol, amestecă piureul de dovleac cu zahărul brun, ouăle, smântâna, scorțișoara, nucșoara și esența de vanilie până obții o compoziție omogenă.

Toarnă amestecul peste aluatul din tavă și nivelează.

Coace plăcinta timp de aproximativ 45-50 de minute, până când se încheagă și capătă o culoare aurie.

Dacă vorbim despre reţete cu dovleac dulci, atunci aceasta este cea mai iubită dintre ele, mai ales dacă o zi cu frișcă sau înghețată de vanilie.

Reţete cu dovleac pentru fFel principal: Piept de pui cu dovleac și salvie la cuptor

Ingrediente pentru 4 porții:

4 piepți de pui

500 g dovleac (curățat și tăiat cubulețe)

1 ceapă roșie (tăiată julienne)

2 linguri de ulei de măsline

3-4 frunze de salvie proaspătă

1 lingură de miere

sare și piper după gust

1/2 linguriță boia dulce

Mod de preparare:

Preîncălzeşte cuptorul la 200°C.

Într-un bol, amestecă cuburile de dovleac și ceapa roșie cu uleiul de măsline, mierea, boiaua dulce, sarea și piperul.

Aşază pieptul de pui și amestecul de dovleac și ceapă într-o tavă de cuptor. Pune frunzele de salvie peste pieptul de pui.

Coace timp de 25-30 de minute sau până când puiul este bine gătit, iar dovleacul este fraged.

Serveşte pieptul de pui alături de dovleac copt și ceapă, ca garnitură, la una dintre cele mai savuroase reţete cu dovleac.

Reţete cu dovleac pentru băuturi Cocktail: Pumpkin Spice Martini

Ingrediente pentru 4 porții:

200 ml vodcă de vanilie

100 ml lichior de dovleac sau piure de dovleac (neîndulcit)

100 ml lapte condensat

1 linguriță scorțișoară măcinată

1/2 linguriță nucșoară

1/4 linguriță ghimbir pudră

gheață

zahăr brun pentru decorarea marginilor paharelor

Mod de preparare:

Umezeşte marginile paharelor și trece-le prin zahăr brun pentru un efect decorativ.

Într-un shaker, adaugă gheață, vodca de vanilie, lichiorul de dovleac (sau piureul), laptele condensat și condimentele (scorțișoară, nucșoară și ghimbir).

Agitî bine shakerul pentru a amesteca ingredientele și pentru a răci cocktailul.

Toarnă băutura în paharele pregătite și, opțional, presară un praf de scorțișoară deasupra pentru decor.

Savurrează aceste reţete cu dovleac aromate și festive!