Târgurile de Crăciun s-au deschis în toate oraşele mari ale ţării. Mirosul de scorţişoară este tot mai prezent în atmosferă şi-ţi face poftă de turtă dulce şi vin fiert. Dacă îmbulzeala din târguri nu-i pe placul tău, poţi încerca să faci singură, acasă, turtă dulce sau vin fiert… sau ambele 🙂 . Vezi mai jos reţetele noastre preferate de turtă dulce şi vin fiert.
Turtă dulce glazurată
- 320 g faină
- 100 g unt
- 200 g miere
- un ou
- o linguriţă rasă de bicarbonat
- un praf de sare
- două linguri rase condiment pentru turtă dulce (scorţişoară, cardamon, cuişoare)
- un pliculeţ de zahăr vanilinat
Untul se topeşte şi se amestecă cu mierea. Într-un vas se pun faina, oul şi condimentele. Deasupra se toarnă untul cu mierea. Poţi frământa aluatul cu mâna sau cu un aparat special. Asigură-te că aluatul s-a omogenizat. Se ia aluatul şi se pune într-o folie transparentă. Dacă vrei să coci turtele în aceeaşi zi, lasă aluatul măcar o oră la frigder, deşi recomadabil ar fi să-l laşi peste noapte acolo.
Scoate aluatul din frigider şi lasă-l 30 de minute la odihnit, cât să se încălzească un pic, la temepratura camerei, apoi decupează-l cu ajutorul unor forme. Pune turtele pe o foaie de copt în tavă, la distanţă una faţă de cealaltă. Bagă turta dulce în cuptor şi las-o timp de 8-9 minute la temperatura de 170°. La final, decoreaz-o cu glazură de şerbet imediat după ce s-a răcit. Glazura se poate achiziţiona din comerţ.
Vin fiert
- litru de vin alb sec
- 100 de grame de zahăr vanilinat
- 3-4 cuişoare
- un baton de scorţişoară
- 5-6 boabe de piper (opţional)
- feliuţă subţire de ghimbir
- coajă de la o jumătate de portocală/ coaja de la o mandarină
Încălzeşte vinul cu restul ingredientelor într-o cratiţă acoperită. Lasă compoziţia să fiarbă timp de 5-6 minute. Toarnă vinul în ceşti clătite cu apă caldă. Poftă bună!
Text: Bettina Cristea