Statisticile in domeniul stomatologiei nu sunt deloc imbucuratoare, Romania clasandu-se pe primul loc in Europa privind numarul de persoane care se simt jenate sa zambeasca din cauza danturii. Un procent de aproximativ 80% din romani au probleme dentare si doar 30% din populatie mai are, inca, privilegiul de a avea toti dintii naturali. La baza rezultatelor acestor studii sta lipsa igienei orale sau realizarea defectuoasa a acesteia. Iata cele mai importante aspecte care contribuie la mentinerea sanatatii orale si, totodata, pasii pe care trebuie sa-i urmam zilnic pentru ingrijirea corespunzatoare a dintilor.
Mituri si adevaruri despre afectiunile dentare
Periuta si pasta de dinti
Primul aspect pe care trebuie sa-l luam in calcul este legat de periuta si de pasta de dinti corespunzatoare. Daca exista anumite afectiuni dentare sau gingivale este recomandat sa folosim o pasta specializata care sa le amelioreaze, recomandata de medicul dentist. De asemenea, periuta de dinti, indiferent ca este mecanica sau electrica, trebuie aleasa cu peri medii sau moi. Eficienta in curatare este aceeasi ca a unei periute cu peri aspri, insa, astfel gingiile nu vor fi agresate. Periuta de dinti trebuie schimbata o data la 3 luni sau imediat dupa o perioada de boala, cu atat mai mult cu cat vorbim de o eruptie herpetica, bacteriile si virusii supravietuind in mediul umed si avand posibilitatea sa se transmita in continuare.
Atentie la periajul dentar!
Stim cu totii ca periajul dentar trebuie facut dimineata si seara, inainte de culcare, insa, este important sa punctam ca dimineata se face inainte de micul dejun, deoarece bacteriile acumulate peste noapte in cavitatea bucala vor fi astfel eliminate, nu ingerate. Conform unor studii noi in domeniu, curatarea danturii este recomandata dupa cel putin jumatate de ora de la masa. In cazul in care s-au consumat dulciuri sau alimente acide, fructe sau bauturi carbogazoase, este indicat sa se astepte chiar si o ora, explicatia fiind ca smaltul este suplimentar sensibilizat si un periaj imediat l-ar deteriora mai mult. Acelasi sfat se aplica si in cazul gumei de mestecat.
Cand nu este recomandata albirea dentara si ce boli pot duce la ingalbenirea dintilor
Ata dentara
Cand iei masa in oras, ce poti face pentru a-ti reimprospata respiratia? Ei bine, trebuie sa stii ca glandele salivare au rolul de a descompune bacteriile si acizii din cavitatea bucala, astfel incat, o simpla clatire a gurii cu apa este de ajuns in prima jumatate de ora de dupa masa. Poti folosi, in schimb, ata dentara pentru a curata spatiile dintre dinti, cu atat mai mult cu cat o poti purta in poseta.
Acesta este detaliul crucial pentru sanatatea danturii!
Calitatea periajului este esentiala!
Una dintre cele mai mari greseli pe care le facem atunci cand ne curatam dintii este legata de calitatea periajului. Dintii se perie pe verticala, de sus in jos, astfel incat reziduurile sa nu fie impinse sub gingie. La final este obligatoriu sa te clatesti cel putin 30 de secunde cu apa de gura. Aceasta are rol antibacterian si astringent si indeparteaza reziduurile din locurile greu accesibile, redand respiratia proaspata.
Sensibilitatea dentara: factori de risc
Trucuri la indemana
Pe parcursul zilei ne este aproape imposibil sa ne curatam dantura asa cum ar trebui, insa, iata ca, pe langa guma de mestecat si spray-ul de gura, exista si alte trucuri nu doar eficiente, ci si sanatoase pentru intreg organismul. Este vorba de fructe si legume. Acestea au capacitatea de a curata dintii, de asemenea, fiind recomandat consumul dupa minim 30 de minute de la masa. In categoria alimentelor benefice danturii intra strugurii albi, merele, ananasul, morcovii, telina si varza, toate acestea consumandu-se crude. Tine, insa, cont ca si acestea au doza lor de aciditate care ataca, mai mult sau mai putin, smaltul dintilor.
Cand trebuie facut detartrajul si de ce este atat de important?
Atentie! O data la sase luni se recomanda vizita la medicul dentist pentru un consult de rutina si efectuarea detartrajului dentar profesional.
Farmacistii Catena recomanda pasta de dinti Foramen Whitening. Aceasta are proprietati de albire, indeparteaza eficient petele de pe dinti, intareste smaltul si previne aparitia cariilor si a tartrului. Detalii aici!
Text: Madalina Manole