Respiratia: tehnici si metode care te vor ajuta sa respiri mai bine

Respiratia reprezinta, conform definitiei furnizate de dexonline.ro, totalitatea proceselor fiziologice prin care se realizeaza schimbul de gaze intre organismele vii si mediul inconjurator. In cazul in care nu respiram atat de bine pe cat ar fi indicat, inseamna ca fie avem anumite probleme de sanatate, fie s-ar putea sa ne alegem cu unele, intr-un timp foarte scurt. Ca sa tii departe orice problema de sanatate cauzata de respiratia dificitara, am pregatit pentru tine cateva sfaturi. Descopera, in continuare, cateva metode si tehnici de respiratie care te vor ajuta sa inspiri si sa expiri mai bine.



Respiratia corecta se face pe nas

Respiratia presupune, in principiu, folosirea nasului, chiar daca multi dintre noi nu avem nicio problema sa respiram pe gura. Cand nu facem anumite exercitii de respiratie pentru plamani, care implica atat folosirea gurii cat si a nasului, ar fi bine sa respiram doar pe nas. De ce doar pe nas? Din mai multe motive. In primul rand, in interiorul nasului se gasesc fire de par si mucus, care au rolul de a filtra aerul in drumul sau catre plamanii nostri. In al doilea rand, daca respiram pe gura, aceasta si gatul se vor deshidrata intr-un timp foarte scurt.

Nu te grabi cand respiri

O respiratie corecta presupune rabdare si autocontrol. Cei mai multi oameni aleg sa respire foarte rapid, fie din cauza stresului, fie din cauza ca nu stiu ce presupune sa respire corect. De fiecare data cand respiram, „transportam” oxigen in organism. O respiratie corecta se desfasoara lent, astfel incat sa-i permita organismului sa primeasca mai mult oxigen. Iata ce poti sa faci daca vrei sa-ti „prelungesti” respiratiile:

– inspira prin intermediul nasului;

– pe masuri ce introduci aer in organismul tau, ar trebui sa observi ca se umfla mai intai abdomenul, iar apoi pieptul;

– nu te opri din inhalat aer dupa ce se umple stomacul, ci doar dupa ce simti cum ti se „ridica” si pieptul;

– nu te grabi, doarece o respiratie completa ar trebui sa dureze aproximativ cinci secunde.

Fa exercitii de respiratie

Fa cat mai des exercitii de respiratie, indiferent daca te afli la serviciu sau pe unul dintre scaunele de masaj aflate in centrele comerciale. Daca nu stii ce exercitii pentru respiratie sa faci, iti oferim doua idei. Primul dintre exercitiile de respiratie pe care ti-l recomandam este cantatul. Indiferent daca te pricepi sau nu, canta cel putin un sfert de ora, in fiecare zi. Cantatul iti activeaza diafragma, deoarece solicita organismul sa inspire mai mult aer.

Un alt exercitiu care ar putea fi inclus in cadrul tehnicilor de respiratie este urmatorul:

– asaza mana stanga pe piept si mana dreapta pe stomac;

– pe masura ce inspiri, asigura-te ca stomacul tau se umfla;

– apoi, permite-i aerului sa ajunga si in piept;

– dupa ce aerul ajunge in piept, tine-ti respiratia 10-20 de secunde;

– la finalul celor 10-20 de secunde expira usor, pana ce iese tot aerul din stomac;

– reia de cinci ori tot procesul descris mai sus.