Renunta la vicii

Renunta la viciiRenuntarea la vicii este dificila mai ales cand ai o relatie stransa cu ciocolata, tigarile sau alcoolul. Incercam sa aflam cum putem sa renuntam la vicii.

Stim ca ar trebui sa fim mai slabe, mai sanatoase si nefumatoare – si am vrea din tot sufletul sa fim asa. Atunci cum de obiceiurile rele, deseori atat de placute, de care ai incercat sa scapi de atatea ori, inca le mai practici? Poate pentru ca nu esti destul de organizata. Psihologii sustin ca a renunta la ceva in mod permanent de cele mai multe ori este imposibil pentru ca oamenii nu sunt pregatiti. Din pacate multe programe de modificare a comportamentului, incluzandu-le pe cele de scadere a greutatii si de renuntare la droguri, au putine sanse de a-si realiza scopul pentru ca ele se ocupa mai mult de momentul deciziei.  Trebuie avute in vedere trei etape pregatitoare. Acestea implica buna cunoastere a noului comportament, pregatirea actiunii si mentinerea deciziei pe timp indelungat. Chiar daca se cunosc cazuri in care oamenii au facut o schimbare majora peste noapte, ca de exemplu renuntarea la fumat, studiile arata ca ei actionasera si inainte dar nu reusisera. Este necesar mai mult timp decat ni se spune ca sa putem renunta la un viciu.
 
Propuneti-va un scop accesibil
O schimbare permanenta e dificila mai ales atunci cand e vorba sa pierdem obiceiuri pe care le avem de mult timp. In primele luni este posibil sa inregistrati un esec, dar acesta este o parte naturala a schimbarii si nu neaparat un lucru rau. In loc sa va pierdeti speranta mai bine incercati sa invatati din esec. Esecul va adeveri ideea ca o schimbare este un proces si nu un eveniment. De obicei renuntarea apare atunci cand sunteti stresat si vulnerabil. Alegeti sa va schimbati obiceiurile intr-o perioada linistita la serviciu si in familie. Altfel, veti fi motivata sa aprindeti o tigara pentru ca psihic nu puteti face fata la stres si la lipsa de nicotina in acelasi timp. Este nevoie cateodata sa va schimbati perspectiva legata de scopul dorit.

Solutii eficiente si rapide
Persoanele care au incercat prin mai multe metode sa slabeasca si nu au reusit, prin perseverenta au adoptat un stil de viata mai sanatos, fara rezultate imediate. In timp acestia au simtit schimbarile pozitive, au devenit mai energici si mai putin stresati si au dorit sa ramana la acest nou mod de viata. Treptat ei au reusit sa slabeasca si au inceput sa faca miscare mai multa. O astfel de metoda in care oamenii gasesc solutii bazate pe valori rezonabile si nu pe vanitate sau lipsa de respect fata de sine, poate fi aplicata si in cazul celor care vor sa se lase de fumat sau de alcool. Mai intai schimbati-va stilul de viata si gandurile zilnice si tigarile vor deveni de la sine de prisos. Exista oameni care nu cred ca pot face schimbari pozitive in viata lor deoarece nu au incredere in fortele proprii si au tendinta sa creada ca nu sunt la fel de buni ca cei care au reusit sa se schimbe. Specialistii ne sfatuiesc sa identificam gandurile care ne limiteaza si sa le inlocuim cu paradigme pozitive. Atunci cand ne identificam valorile si scriem pe hartie ce este important avem mai multe sanse sa atingem scopurile in viata. De exemplu ati putea sa va specificati 10 obiective la inceputul fiecarui an si apoi sa analizati pasii necesari pentru indeplinirea fiecaruia. Indepartarea gandurilor negative va pune intr-o pozitie mai buna de unde puteti face mai usor schimbarile dorite.

10 pasi pentru schimbare
1. Pregateste-te. Este necesar sa stiti bine ce implica schimbarea si sa va pregatiti pentru o perioada dificila. Cu cat deveniti mai constienti de dezavantajele fostului comportament cu atat veti observa mai bine beneficiile noii conduite. Ar fi util sa va faceti publice intentiile dar va prevenim ca nu toata lumea va fi de acord cu ele.
2. Creati un mediu in care schimbarile de durata pot fi sustinute. Obiceiurile proaste pot sa va para atragatoare chiar daca ati scapat de ele si de aceea este bine sa indepartati tentatiile. Daca vreti sa va lasati de fumat nu iesiti prea curand in oras cu prietenii fumatori.
3. Specificati-va scopurile. Este important sa nu va propuneti scopuri imposibile. Mai bine va propuneti sa mancati o salata mare de legume pe zi decat sa spuneti ca renuntati definitiv la carne. A doua varianta are un mesaj prea descurajant.
4. Stabiliti un inceput. Un motiv pentru care schimbarile nu sunt niciodata facute este pentru ca asteptam acel „moment magic” in care sa incepem. De cate ori nu zicem: „De la anul, gata cu fumatul!” Alegeti o data precisa si apoi sarbatoriti o luna, sase sau un an de succes. Apoi tineti cont de ea si sarbatoriti-o in continuare.
5. Motivati-va! Cea mai buna modalitate de a ne motiva este sa fim constienti de toate beneficiile pe care schimbarea le va aduce in viata noastra. Propozitia „este necesar sa alergi” te face sa te gandesti numai la cat de ocupat esti, pe cand o propozitie de genul „am 50 de beneficii demonstrate stiintific daca fac sport” te va face sa alergi mai mult de 30 de minute pe zi.
6. Invata din esec. Nu te invinovati daca gresesti. Incepe din nou cat mai repede posibil si insista.
7. Nu te bloca. Nu-ti propune acelasi lucru in fiecare an. Daca nu-ti iese incearca sa gasesti un alt scop, apropiat. Cauta ajutor in afara daca nu te descurci.
8. Ajutorul apropiatilor. Numai o persoana apropiata te poate ajuta sa treci peste primele zile ale schimbarii. Este util sa existe cineva care sa va verifice progresele cu un ochi critic pentru a sti obiectiv pana unde ati ajuns. In plus, un prieten iti poate suporta mai usor nervozitatea din primele zile. Singuratatea este descurajanta in astfel de cazuri si mareste posibilitatea esecului.
9. Nu subestima importanta mentinerii schimbarii. Exista multe campanii care promit schimbari usoare dar care nu spun ca mentinerea este un proces lung si de durata care cere multa implicare si mai multa rabdare decat in momentul initial al renuntarii.
10. Nu uita niciodata cat de greu a fost sa te schimbi. O data ce un obicei nedorit a fost eliminat avem tendinta sa uitam cat de greu ne-am chinuit sa scapam de el. Asa apar comportamente de genul „fumez doar in week-end”. Daca va reamintiti continuu cat de greu ati muncit pentru a va schimba nu va veti mai abate de la drumul ales.

Text: Adriana Iordan