Aceste manifestari atat de banale dar jenante nu trebuie neglijate. Arsurile stomacale corespund inflamatiei mucoasei gastrice. Sunt adesea provocate de tulburari ale secretiei sucului gastric. Sunt insotite de incetinirea digestiei sau balonari.
Arsurile stomacale survin dupa o masa copioasa sau datorita absorbtiei unei bauturi alcoolizata sau carbogazoasa. Adesea se simte un gust acid pe esofag sau chiar in gura. Nu trebuie sa le neglijati. Folositi medicamente cu efect de pansament gastric.
Sfaturi practice in cazul unei crize
– Luati daca este posibil masa la ore fixe, de patru ori pe zi.
– Mancati incet si mestecati bine toate alimentele.
– Renuntati la mesele bogate in sosuri si limitati consumul la maxim al alimentelor precum mezelurile, prajeala, cerealele complete, legumele seci, cruditatile, fructele crude, nucile, migdale, mustar, condimente, zahar, dulciuri, branza fermentata. Bauturi: evitati vinul alb, sucurile de fructe, sifonul, bauturile carbogazoase.
– Nu aveti incredere in dulciuri (bomboane) pe care le consumati intre mese.
– Puteti manca: cartofi, gris, orez, carne de pui, peste, oua fierte, legume verzi bine fierte, fructe fierte, iaurt.
– Puteti bea apa plata.
– Evitati sa fumati.
Retineti!
– Aveti grija de organismul dumneavoastra. Orice focar de infectie favorizeaza aparitia arsurilor.
– Evitati calmantele pe baza de bicarbonat pentru ca asemenea produse antreneaza aciditatea.
– Daca medicamentele sunt prescrise de medic le puteti lua in timpul mesei sau la sfarsitul acesteia. Si anuntati-l pe medic in cazul in care continuati sa aveti arsuri.
– Arsurile care apar noaptea favorizeaza aparitia ulcerului.
– Consultati medicul si nu lasati ca aceste arsuri stomacale sa determine aparitia ulcerului de stomac si duoden. Fibroscopia este necesara pentru a descoperi eventualele complicatii.