Durerea menstruala, cunoscuta in termeni medicali ca dismenoree, este o afectiune care afecteaza un procent foarte mare de femei si se afla in stransa legatura cu activitatea hormonala dar si cu factorii ereditari. In cele mai multe cazuri, aceasta este insotita de balonare si dureri de cap si, cu toate ca nu este o afectiune grava, manifestarile sale sunt neplacute si pot interfera cu activitatile zilnice. Din fericire, exista cateva remedii naturale care, gratie proprietatilor, au capacitatea de a diminua si trata durerea menstruala.
>>> Vitamine care nu trebuie sa lipseasca din alimentatie
Ceai de zmeura
Ceaiul de zmeura, pe langa faptul ca este foarte gustos, ajuta la combaterea crampelor musculare prin capacitatea sa de a relaxa muschii abdominali. Acesta are proprietati antiinflamatorii si antioxidante si, totodata, reduce senzatia de balonare. In plus, consumul ceaiului de zmeura contribuie la cresterea nivelului de serotonina, hormonul fericirii, astfel incat anihileaza starile de irascibilitate cu care se confrunta femeile in perioada menstruatiei. Pentru prepararea sa se pot folosi atat fructe cat si frunze de zmeur. Se recomanda consumul a 2-3 cesti pe zi in perioada menstruatiei, incepandu-se cu o zi in avans.
Apa de seminte de in
Acizii grasi continuti de semintele de in au proprietati antiinflamatorii puternice si contribuie la reducerea crampelor musculare in timp ce restabilesc nivelul de progesteron din corp, actionand ca un relaxant natural pentru uter. Se lasa la inmuiat o lingura de seminte de in intr-o cana cu apa calda. Dupa cateva ore se bea solutia si se repeta de doua ori pe zi in perioada menstruala.
>>> Menopauza prematura: cauze si remedii
Infuzia de ghimbir
Radacina de ghimbir contine o substanta denumita gingerol care, pe langa gustul placut si usor intepator, ofera puternice proprietati antiinflamatorii si antispastice. Consumul regulat al ceaiului de ghimbir diminueaza retentia de lichide din organism si anihileaza durerea menstruala. Intr-o ceasca cu apa fierbinte se adauga 1 lingura de ghimbir ras si se acopera pentru 10 minute. Se consuma 2-3 cesti pe zi.
Ceai de busuioc
Ceaiul de busuioc are proprietati analgezice si antispastice si ajuta la reducerea tensiunii musculare a uterului, calmand durerile. Se fierbe o lingura de frunze de busuioc in 250 ml de apa si, dupa strecurare, se bea. Se recomanda consumul a 2-3 cani pe zi, inca de la primele semne ale menstruatiei.
>>> Factori care duc la intarzierea menstruatiei
Suc de papaya
Papaina, enzima continuta de fructul de papaya, este un puternic agent antiinflamator ce ajuta la detensionarea muschilor uterini si la reducerea contractiilor muscluare. Aceasta, impreuna cu carotenoidele din fruct, anihileaza procesele inflamatorii din corp si amelioreaza colicile. Se recomanda consumul zilnic a trei felii de papaya sub forma de suc, mixate cu apa in blender, cu cel putin trei zile inainte de inceperea perioadei menstruale.
Text: Madalina Manole