Voie buna, distractie, alcool, prieteni si mese imbelsugate?! Toate acestea inseamna nu doar prilej de bucurie, ci si o stare de rau, urmata de dureri acute de cap sau stomac.
Nu este un lucru neobisnuit, intrucat orice exces este resimtit la nivelul organsimului si asta pentru ca mahmureala este mana in mana cu voia buna si starea de bine.
Ce este mahmureala?
Daca ai petrecut macar o data o seara de pomina in compania celor dragi, cu siguranta stii ce este mahmureala. Dureri de cap, dureri musculare, sete, letargie, gat uscat, senzatia de greata sau chiar voma iti sunt cunoscute? Toate aceste stari indica o mahmureala! Pe langa starea generala de rau, depresia, amnezia, apatia, iritabilitatea, anxietatea si scaderea capacitatii de concentrare succed o seara de consum excesiv de alcool. Indiferent de severitate, de cele mai multe ori, mahmureala dispare de la sine. Se instaleaza la circa 15 ore dupa ingerarea de alcool si, de obicei, nu dureaza mai mult de 24 de ore. In cazul in care persoana in cauza prezinta simptome mai severe decat cele obisnuite (lesin, convulsii sau voma persistenta) se semnaleaza o intoxicatie etanolica care necesita supraveghere medicala. Prin urmare, cea mai buna modalitate de a combate mahmureala este preventia si bautul cu moderatie. Masura este secretul, intrucat organismul are nevoie de timp pentru a incetini viteza cu care alcoolul este absorbit in sange si in creier. Cu toate aceste riscuri, la un moment dat tuturor ni se intampla sa pierdem controlul si sa consumam mai mult alcool decat ne-am propus. In acest caz, noi va oferim cateva remedii care va vor ajuta sa va reveniti mai usor din mahmureala!
Before:
– Mancati inainte de a consuma alcool, intrucat alcoolul se absoarbe mai repede pe stomacul gol.
– Hidratati-va organismul inainte de a consuma bauturi alcoolice.
– Evitati combinarea alcoolului cu droguri, medicamente sau tutun.
– Beti incet si nu amestecati mai multe tipuri de alcool.
– Intrucat alcoolul deshidrateaza, este indicat sa consumati si apa dupa fiecare pahar de bautura.
– Impuneti-va si respectati-va limitele.
After:
– Orice mahmureala din lumea asta, indiferent de severitate, poate fi tratata cu zeama. Cu totii stim ca ciorba sau borsul au un gust minunat atunci cand ne confruntam cu starea de mahmureala. In primul rand, ne hidrateaza si ne echilibreaza cantitatea de sodiu si potasiu.
– Aportul de vitamine si, in special, vitamina C, ajuta corpul sa elimine alcoolul si sa curete organismul. Consumati cat mai multe fructe si legume de orice fel: mere, capsuni, fructe de padure, banane, portocale, rosii, morcovi, telina, sfecla sau varza.
– Evitati alimentele grase si axati-va pe supe, oua, lactate, peste si salate.
– Consumati cat mai multa apa si lichide ce nu contin cofeina, intrucat cofeina nu va face altceva decat sa intensifice simptomele.
– Aspirina, paracetamolul, ibuprofenul sau orice alt calmant nu combat mahmureala, insa calmeaza durerile de cap si ajuta la ameliorarea simptomelor.
Text: Alexandra Lupu