Vara a trecut, temperaturile încep să scadă, soarele să nu mai fie atât de puternic, deci, automat, trebuie să oferim pielii noastre un pic de relaxarea după expunerea excesivă la razele UV.
Deşi, în această perioadă, chiar dacă este înnorat afară, trebuie să conştientizăm că razele UV sunt încă puternice şi că ne pot provoca arsuri în continuare, mai ales dacă avem pielea sensibilă şi foarte albă. De aceea, întotdeauna, înainte de a ieşi din casă trebuie să aplicăm o cremă cu factor de protecţie solară (FPS).
Aşa cum ştii, razele UV sunt principalele vinovate pentru îmbătrânirea prematură a pielii, pentru că afectează fibrele de colagen şi de elastină. În timp, soarele contribuie şi la apariţia: pistruilor, petelor maronii, ridurilor, pierderii elasticităţii pielii şi a melanomului (cancerului de piele).
Un dermatolog şi un chirurg estetician ne povestesc cum putem să ne îngrijim pielea în această toamnă.
Schimbarea anotimpului este ocazia perfectă de a adăuga în rutina noastră de îngrijire a pielii ingrediente active, pentru a diminua efectele lăsate pe piele de vară, şi care să ne protejeze de temperaturile reci.
De la preocupările de după vară privind pigmentarea și petele întunecate de pe piele, până la protejarea împotriva temperaturilor reci de peste iarnă, chirurgul cosmetician Dr. Jonquille Chantrey și dermatologul Dr. Emma Craythorne împărtășesc pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a ne menține pielea strălucitoare și sănătoasă tot timpul anului.
„În primul rând, în clinica mea, depigmentarea este în topul cerinţelor pacienţilor care doresc o îngrijire a pielii după vară”, spune dr. Chantrey. „Pigmentarea este neuniformă pe suprafaţa pielii şi poate ajunge până la melasmă, mai profund – fiind cauzată de expunerea excesivă la razele UV. În al doilea rând, mulți pacienţi se plâng de creşterea numărului de riduri ale pielii, pentru că expunerea la soare descompune colagenul din piele şi nu-i mai oferă elasticitate.“
Atât dr. Chantrey, cât și dr. Craythorne recomandă utilizarea unui ser pe bază de acid hialuronic, cum ar fi Rilastil Hydrotenseur LF, pentru a ajuta la îmbunătățirea semnelor de deteriorare a pielii provocate de soare. Această formulă poate fi îmbogățită cu niacinamide și HEPES pentru contracararea pigmentării vizibile, a petelor întunecate și a altor urme, pentru o piele mai strălucitoare și mai uniformă.
Dr. Chantrey și dr. Craythorne susţin că vitamina C, retinolul și exfolianții chimici sunt cele trei ingrediente care pot ajuta la schimbarea celulelor pielii, pot combate pierderea elasticităţii și pot menține strălucirea pielii ca vara până toamna târziu.
Experţii îi sfătuiesc pe pacienţi să folosească acid ferulic pe tot parcursul anului. Acesta oferă protecție avansată la contactul cu mediul, lasă pielea mai fermă și îmbunătățește aspectul liniilor fine și a ridurilor.
„De obicei, încep tratamentul unui pacient cu o combinație de antioxidanți topici dimineața și cu recomandarea unui ser pe bază de retinol, noaptea”, adaugă dr. Craythorne. „Toamna este un moment excelent pentru a introduce retinolul în rutina de îngrijire a pielii”, spune dr. Chantrey. Acesta creşte numărul celulelor, întăreşte derma şi stimulează producţia de colagen.
Dr. Chantrey sugerează, de asemenea, adăugarea de exfolianți chimici, cum ar fi BHA sau AHA, pentru a spori strălucirea. „Folosirea unui agent de exfoliere acasă, de mai multe ori pe săptămână, poate opri acumularea stratului cornos care creează un aspect mat şi şters”, ne sfătuiește specialistul.
Menținerea pielii hrănite și protejate de uscăciunea provocată de frig este esențială pentru menținerea tenului radiant în sezonul rece. Acidul hialuronic este o moleculă naturală, ingredientul preferat al industriei de înfrumusețare pentru hidratare a pielii. „Este aproape cel mai bun produs pentru hidratare”, spune dr. Craythorne.
O bună îngrijire a pielii începe acasă, dar există multe tratamente disponibile în clinici pentru persoanele care doresc să-și ducă ritualul de înfrumuseţare la următorul nivel.
„Curățările chimice profunde sau tratamentele cu laser pot oferi rezultate imediate, de refacere, mai ales dacă un pacient este mai motivat să respecte un anumit ritual de îngrijire a pielii, în timpul iernii”, spune dr. Chantrey.
„Dacă luați în considerare peeling-ul chimic al unui strat de piele sau tratamentul cu laser ablativ, acestea se fac întotdeauna, cel mai bine, în lunile de iarnă, deoarece nu este soarele atât de puternic încât să lezeze zonele inflamate”, recomandă dr. Craythorne.
„Laserele pigmentare vizează petele solare și melisma. Există lasere care pulsează spre micile vascularităţi roșiatice, care apar în jurul colțului nasului sau pe obraji, după expunerea la soare; în timp ce IPL-ul poate ajuta la reîmprospătarea și uniformizarea culorii pielii. Acizii hialuronici injectabili, cu vâscozitate scăzută, pot fi de mare ajutor pentru restabilirea volumului, dacă pielea arată obosită și deshidratată”, explică expertul.
Aşadar, în cazul unor probleme ale pielii apărute după sezonul cald, apelează la un dermatolog. Acesta îţi va putea face o schemă de tratament pentru rezolvarea rapidă a problemelor specifice pielii tale.
Photo: Freepik
Text: Bettina Cristea