Relaxare la piscina? Atentie la pericole!

Printre activitatile preferate ale verii se numara, fara doar si poate, mersul la piscina, indiferent ca suntem sau nu in concediu. Ne racorim in apa, ne bronzam si sorbim cu nesat din cocktailurile preferate. Vremea calda ne scoate din case, iar piscinele si strandurile sunt luate cu asalt, insa cu cat este mai cald afara, cu atat creste si pericolul de a ne imbolnavi.

Substantele chimice, bacteriile care se dezvolta in piscine si pe langa piscine pot reprezenta adevarate pericole pentru sanatate. Atunci cand in bazine inoata persoane cu boli contagioase, riscurile sunt si mai mari.



Infectia cu E. coli

Desi cand spunem E. coli ne gandim mai mult la pericolele din alimente, bacteria se dezvolta nestingherita si in mediile umede, in special daca apa a fost contaminata, iar unele tulpini pot duce la aparitia crampelor abdominale, diareii, febrei. Din pacate insa, E.coli poate supravietui si in piscinele tratate si dezinfectate.

Shigelloza sau dizenteria

Daca ai febra, stari de greata, crampe, diaree si ai fost de curand la piscina, atunci cauza ar putea fi shigelloza. Boala se transmite printr-un grup de bacterii – Shigella –ce pot contamina cu usurinta apa din piscine. Simptomele apar cam la doua-trei zile si dispar de la sine dupa cinci-sapte zile, perioada in care se recomanda sa bei foarte multe lichide.

Boala legionarilor

Stim, nimeni nu-si doreste sa petreaca o zi la piscina si apoi sa se simta rau. Boala legionarilor este un tip de pneumonie cauzata de bacteria Legionella. Se transmite prin inghitirea apei contaminate, iar persoanele cu un sistem imunitar slabit sunt mai predispuse la a fi infectate. Printre simptome se numara frisoanele, febra si durerile de cap.

Micoza unghiilor

Mersul fara papuci in jurul piscinei si la dusuri este riscant pentru ca poti pleca acasa cu o infectie micotica. Transpiratia abundenta, incaltamintea inchisa la varf, care nu lasa pielea sa respire, favorizeaza boala.

Unghia isi schimba culoarea, devine casanta, se exfoliaza si poate cadea. Nu-ti lasa papucii acasa!

Otita externa sau urechea inotatorului

Reprezinta o inflamatie a canalului extern al urechii, este neplacuta si dureroasa. Apare din cauza apei care patrunde in  ureche… un fel de „petrecere pentru bacterii”, iar daca apa este deja contaminata, atunci probabilitatea este si mai mare. Din fericire poate fi tratata cu picaturi auriculare prescrise de catre medicul specialist. Pentru a evita problema este indicat sa-ti stergi urechile cu un prosop.

Clorul din piscine

Clorul este un agent cu tripla utilizare: indeparteaza bacteriile si germenii, controleaza reziduurile organice si indeparteaza algele. Are un miros puternic, irita pielea si ochii si poate cauza reactii alergice. In plus, clorul usuca pielea si parul, asa ca este recomandat sa faci dus de fiecare data cand iesi din piscina si sa folosesti creme si masti hidratante.

Nu vrem sa-ti stricam cheful de distractie, dar iti recomandam sa mergi doar la piscinele care respecta regulile de igiena!

Farmacistii Catena recomanda Lipikar Baume AP+ calmeaza si hidrateaza pielea uscata si foarte uscata atat in cazul adultilor cat si al copiilor. Ofera 24 de ore de hidratare si protectie impotriva mancarimilor si senzatiilor neplacute ale pielii cu probleme. Mai multe detalii despre produs gasesti AICI!

Text: Ruxandra Dumitrescu/ Consultant: Dr. Teodora Trusca, medic specialist medicina de familie, Clinica Medicover Oregon Park, Bucuresti; www.medicover.ro