Multi dintre cei care formeaza un cuplu sau o familie trebuie sa-si paraseasca domiciliul pentru a munci in provincie sau in strainatate. Atunci cand este dragoste, distantele fizice dispar. Sunt atatia oameni care continua sa se iubeasca prin telefon, mail sau scrisori!
Nimeni nu zice ca este usor sa stai departe de omul drag. De obicei, aceste despartiri fizice creeaza conditii optime pentru aparitia indoielii, geloziei…Totusi, multe cupluri ies victorioase din aceasta incercare. Sa luam partea buna a lucrurilor si sa ne gandim ca aceasta experienta ne poate arata o alta fateta a iubirii dintre doi oameni, ca un catarsis, un foc purificator ce le limpezeste sentimentele.
Atuuri pe care niciodata nu le-am banuit!
Unul din primele atuuri ale femeii ramasa intr-o singuratate provizorie este acela ca-si poate imbogati viata sociala. Acum poate sa se consacre rudelor si prietenilor. Cuplurile acestui mileniu tin foarte mult la identitatea lor personala. Emotiile generate de revederea persoanei iubite, dupa o lunga asteptare, ne aduc alte atuuri. Indragostitii sunt tentati sa se surprinda pe nepregatite, sa perpetueze magia inceputurilor si sa reaprinda focul pasiunii, demult potolit de rutina obisnuintei in doi. Iata cum la distanta dorul revederii alunga rutina si redescoperim calitatile celui pe care l-am ales atunci demult. Fiecare intalnire devine o piesa dintr-un puzzle care se reconstruieste cu timpul, incetul cu incetul. Pentru 70% din acest tip de cupluri situatia este provizorie. Partenerii simt impulsul sa-si faca planuri impreuna si sunt nerabdatori sa le concretizeze.
Mici inconveniente din viata cotidiana
Dintre cei care calatoresc mult intre locul lor de munca si casa, unii acumuleaza oboseala, stres, traseele prea lungi ii epuizeaza… Iata un mod de viata care ar putea eroda o relatie. Ce trebuie facut? In ciuda oboselii, la intoarcerea acasa trebuie ca acesta sa comunice cu partenera, lasand pe mai tarziu ora de odihna. El nu trebuie sa uite ca si cel ramas in localitate are la randu-i, surse de epuizare si stres, trebuie sa se ocupe de copii, casa, serviciu. Altfel spus, trebuie reinnodata intimitatea, lucru foarte simplu pentru cuplurile care au deja un trecut comun. Altii, dimpotriva, pot deveni mai distanti, deoarece obisnuinta in doi, inexistenta inainte, poate conduce la o anumita raceala. Senzatia de a te simti din ce in ce mai strain la tine in casa, poate sa se adanceasca. Frustrarile, neintelegerile se pot instala din cauza lipsei de comunicare. Distanta, faptul ca partenerii nu-si pot aduce problemele la zi din cauza ca unul dintre ei prin natura serviciului este mai tot timpul absent, poate pune in pericol afectiunea partenerilor. Pe de alta parte, daca ai traversat o asemenea perioada in care ai fost nevoita sa traiesti o vreme departe de el, o data intors, te poti considera norocoasa, relatia voastra nu numai ca a supravietuit, dar s-a si fortificat. Unii oameni, dupa ce au trait o asemenea experienta, isi apreciaza mai mult partenerul. Dar cu ce pret? Mama a doi copii, Corina T. (34 de ani) din Bucuresti, povesteste cum sotul ei, Iulian, a fost detasat sa lucreze, pentru doi ani, la o firma din Cluj. Dupa o jumatate de an, timp in care s-au vazut doar o data pe luna, simtind ca viata de familie si comunicarea cu sotia se duce de rapa, acesta a demisionat. Acum Iulian ne marturiseste: “Aceasta experienta ne-a imbogatit, acum stiu ca nu pot trai departe de Corina si copii”. Pentru 12% din cupluri absenta unuia dintre parteneri conduce la senzatia de neimplinire, iar unii cedeaza, sfarsesc prin a se distanta.
Retineti!
Care ar fi ingredientele unei relatii reusite? Primordial pentru acest gen de relatie “la distanta” este sa nu lasi totul in seama celuilalt, altfel spus sa nu te lasi pe tanjeala, ci sa devii activa si sa faci fata problemelor fara a astepta urmatoarea intalnire cu partenerul pentru a le rezolva. Sa comunici mai bine, sa fii fidel, sa ai incredere in tine si in celalalt, iata reteta!