Cat de usor suportam ideea ca exista cineva in care avem incredere, dar nu e niciodata langa noi? Este oare suficient sentimentul de incredere in fata dezideratului de „impreuna”? Relatia la distanta este urmarea imediata a unor situatii neprevazute din viata, dar poate totodata aparea ca o optiune a unuia dintre parteneri.
Notiunea de a iubi la distanta este mai totdeauna inteleasa ca o notiune abstracta; parerea unanima este ca nu poti iubi daca nu esti langa persoana iubita. Dar daca privim relatia la distanta din perspectiva increderii, putem afirma ca distanta fizica nu mai are nicio insemnatate.
Mail, messenger, skype…
Relatiile de iubire „contemporane” tind sa puna din ce in ce mai mult accentul pe noile tehnici media. Dar corespondenta pe mail, messenger sau skype nu are cum sa suplineasca prezenta celuilalt, pentru ca o relatie inseamna atat comunicare verbala, cat si non-verbala: nevoia de a-l privi, de a-l simti. Dar „a vorbi” in fata unui ecran se concretizeaza doar intr-o parte a unei relatii: metodele noi si virtuale suplinesc, dar nu intregesc. De aceea, macar de 3-4 ori pe an, persoanele implicate intr-o relatie la distanta trebuie sa se revada si sa recupereze clipele pierdute; in caz contrar, apar ganduri negative, menite sa umbreasca sentimentul de incredere.
Nu avem timp sa ne certam
Certurile rare, evidente intr-o relatie la distanta, pot fi un avantaj, dar in egala masura se pot transforma intr-un incovenient. Atunci cand apar, certurile nu apar degeaba; ele spun ceva, acel „ceva” ce nu merge intr-o relatie. Nu incercati sa minimalizati rolul certurilor, chiar daca sunteti departe de persoana iubita. Tensiunile firesti, care stau la baza celor mai multe certuri, se vor acumula si vor izbucni atunci cand te astepti mai putin: cand iti revezi persoana iubita dupa luni de asteptare. Distanta fizica devine un avantaj in momentul in care cuplul ca atare simte nevoia sa inteleaga ce se intampla cu el. Din perspectiva psihologului, distanta benefica si recomandabila se impune in etapa relationala tensionala. Dar, a pleca pe drumul unei relatii la distanta cu gandul ca este mai usor este total gresit. O relatie poate debuta virtual, dar consolidarea ei depinde efectiv de incredere si de visuri comune.
Viata contemporana cere compromisuri
Parerea specialistului nostru este ca, in cazul unei relatii la distanta, compromisul major este acest „a sta” cu sufletul, cu starea, cu prezenta la distanta. Aici se impune intrebarea „cat din tine mai esti aici, in prezent si cat esti plecat in partea cealalta?” pentru ca una e sa stii ca persoana iubita este la serviciu in partea cealalta a orasului si alta e sa stii ca e „peste mari si tari”. Compromisul in relatie se transforma in avantaj atunci cand este asumat in egala masura de ambii parteneri. Daca ai incredere in tine, nu trebuie sa faci compromisuri. Dragostea celui de langa tine vine ca o recompensa pentru ceea ce tu esti, pentru oglinda sentimentelor tale. Nu incerca sa pari ceea ce nu poti fi; dragostea, chiar si la distanta, este posibila doar in contexul sinceritatii si al increderii in tine si in cel de langa tine.
De ce alegem o relatie la distanta?
Dintr-o perspectiva mai putin optimista, alegem relatiile la distanta pentru ca ne este mai usor si totodata avem mai putine responsabilitati. Psihologul nostru este de parere ca oamenii care aleg relatia la distanta nu pot renunta la independenta deja acumulata, la autonomia timpului si a resurselor proprii. Dar atunci cand nu noi alegem sa iubim la distanta, si ne atasam fara sa vrem de un mediu necunoscut noua, relatia va decurge in mod firesc, bazandu-se pe incredere si respect.
Consultant: psiholog Stefania Nita