Relatiile de o noapte, barbati vs. femei

Erotism de ocazieIn culturile crestine, budiste si musulmane, actul sexual “ocazional” este considerat un grav pacat fata de Divinitate, in timp ce pentru multe culturi stravechi amerindiene, ca si in conceptia multor tineri din tarile occidentale, o relatie sexuala intamplatoare, fara implicare afectiva, nu este de condamnat. Cu toate acestea, psihologii avertizeaza ca erotismul de ocazie poate produce grave tulburari de comportament.

Femeile
Specialistii spun ca orice act erotic pasional al unei femei cu o viata sexuala saraca este echivalent cu o doza de cianura, intr-o cantitate pe jumatate decat cea mortala.

 S-a constatat, in urma cercetarilor efectuate de neuro-biochimistii elvetieni, ca un act sexual “instinctiv”, fara participare afectiva, creste cu 90% descarcarile de testosteron din glanda cortico-suprarenala. Testosteronul, hormonul “barbatiei” secretat ocazional si de glandele feminine, produce un puternic dezechilibru al functiilor ovariene care secreta hormoni feminini din clasa estrogenilor.

 

Explozia de testosteron apare in urma unui act sexual intamplator in 48,25% din cazuri. Lipsa afectivitatii poate conduce la disfunctii ale glandelor implicate in producerea hormonilor feminini. In consecinta, 11,28% dintre adolescente, 22,23% dintre tinere si 31,81% dintre femeile adulte care practica “sexul sportiv” pot avea nesansa declansarii unor grave afectiuni ovariene. Pericolul actului sexual “instinctiv” creste indirect riscul la cancer ovarian, in medie cu 15% iar a celui de san cu 28%.

Barbatii
60,11% dintre barbatii care au relatii sexuale, exclusiv ocazionale, sufera o atrofie a unor zone nervoase implicate in sexualitatea normala. Acest fenomen conduce, in cele mai frecvente cazuri, la ejaculare precoce si mai frecvent la imposibilitatea de obtinere a orgasmului in urma ejacularii intarziate. Explicatia oferita de catre sexologi se bazeaza pe degenerarea functiilor celulelor nervoase din regiunea lombara a maduvei spinarii, responsabile de declansarea orgasmului. Lipsa miscarilor tipice actului sexual, care implica ondularea specifica a zonei lombare a coloanei vertebrale, se pare ca aduce dupa sine degenerarea centrilor sexuali. Moartea neuronilor din centrii sexuali lombari apare mai ales la barbatii cu o viata sedentara si cu relatii sexuale scurte, la intervale neregulate.

Atat pentru femei, cat si pentru barbati este recomandat ca in lipsa unei relatii sexuale de cuplu, sa practice cat mai mult sport sau gimnastica de casa, in care sa fie solicitata mobilitatea intregii coloane vertebrale.

Ce se intampla cand cazi in ispita?
Notiunea de cuplu stabil este, intr-un fel, o idealizare a rela?iei barbat-femeie. Tinerii care traiesc in cupluri stabile au relatii sexuale ocazionale destul de frecvente. Spre exemplu, in Bucuresti, Timisoara si Cluj, un barbat “logodit” are minim 3 relatii sexuale ocazional in 100 de zile, iar o femei peste 5 astfel de aventuri in 100 de zile. Situatia din alte mari orase se apropie de cea constatata in SUA, aproape identice cu situatiile din Germania, Franta, Olanda, Belgia si Irlanda.

Cum sa ne pastram busola
1. In cadrul cercurilor deschise sau inchise ale prietenilor trebuie sa ne pastram identitatea morala. Peste 70% dintre barbati se lauda cu relatii erotice ocazionale, ca si 61% dintre femei. In mare masura, aceste nascociri sau fantezii incita la “erotismul de ocazie”
2. Nu trebuie uitat ca o casnicie, relatie de amor sau prietenie poate fi ucisa chiar de un simplu flirt sau sarut interpretat gresit, in cazul in care partenerul este foarte gelos.
3. Implicarea sentimentala sau dorinta erotica fata de o persoana necunoscuta din anturaj sau din relatiile de serviciu trebuie controlata. Nimeni nu se cunoaste indeajuns, incat sa poata avea curajul de a pune frana tentatiei erotice, atunci cand este un moment nepotrivit. Consecintele pot fi nemasurat de periculoase in cazul unei casnicii.
4. Trebuie sa invatam ca tot ce este prea atractiv, mai ales in plan erotic, poate deveni o patima greu de tratat, uneori imposibil!
5. Dependenta de sexul intamplator este la fel de periculoasa pentru viata, cuplu si societate, ca si cele mai tari droguri. Biochimic, se produce o reala dependenta de endorfine, secretate in timpul actului sexual.

Ce trebuie sa facem pentru a ne feri partenerul de ispite:
1. Cea mai importanta lege este aceea de a oferi, inainte de toate, respect partenerului, in mai mare masura decat ar face-o oricine. Acest lucru nu presupune umilinta si nici lingusitorie.
2. Cultul pentru unicitatea relatiei de cuplu, dragoste si sex trebuie permanent innoit, prin dialog deschis.
3. Sexualitatea, intimitatea trebuie sa fie de fiecare data cat se poate de diversa. Micile fantezii erotice acceptate de cei doi sunt binevenite.
4. Gelozia, in exces, incita la infidelitate. Acest lucru nu inseamna a parea total indiferent fata de tentatiile lui(ei) erotice sau sentimentale. Simplul act discret, decent, de avertisment asupra posibiliei degenerari a relatiei din gelozie, este suficient.
5. Vestimentatia, in tonul modei, atitudinea, comportamentul, sunt factori foarte importanti, pentru ca partenerul de viata sa nu cada in “ispita”
6. Grija pentru frumusetea personala, care dispare la cuplurile vechi, este extrem de importanta. Indiferent de sex si varsta, a apela la saloanele de infrumusetare si medicina estetica nu este desuet.
7. Este recomandat sa pareti total indiferent fata de posibilele ispite. Pentru aceasta este necesar sa cunoasteti care este portretul psiho-comportamental al unei eventuale ispite.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana