Dragostea, convietuirea partenerilor de cuplu este o permanenta provocare, un joc subtil al inteligentei si afectivitatii, o aventura care trebuie asumata cu bucurie si toleranta. O calatorie si nu sfarsitul unui vis.
Gandirea erotica este sensibila la experiente noi. Curiozitatea este stimulata atunci cand scenele de amor evadeaza din obisnuit, din ceea ce poate fi anticipat. Cuplul aflat la prima relatie este intr-o cautare continua de senzatii si trairi noi, concretizate adesea fie prin diferite pozitii sexuale, fie prin partide de dragoste in locuri speciale. Dupa o anumita perioada de convietuire apar si primele curiozitati legate de un alt partener.
Atunci cand apare curiozitatea…
Curiozitatea starnita de o alta persoana poate fi descarcata in plan imaginar. Monologul interior este preocupat si de cum ne-am simti cu un alt partener. Aceste curiozitati sunt firesti, independente de gradul de armonizare a cuplului. Fac parte din structura umana. Reprimate, tind sa se inmulteasca. Cu cat le blocam, cu atat mintea constienta devine mai focalizata pe ele. Astfel, au nevoie de o supapa de eliberare. Minunat este ca pot fi consumate prin imaginatie, prin fantezie. Cercetarile neuropsihologice au demonstrat ca creierul nu cunoaste diferenta dintre imaginatie si realitate. Sunt stimulate aceleasi circuite neuronale. Excitatia si emotia sexuala cresc la trairea, rememorarea sau construirea unor imagini erotice. Constientizand, aceste curiozitati sunt supuse unor succesiuni de transformari care le plaseaza in etajul superior al mintii noastre. Transformate astfel, curiozitatile pot fi temperate fara a insela sau schimba partenerul.
Oare avem nevoie sa comparam partenerul?
Aflati la prima relatie de cuplu, se infiltreaza, odata cu trecerea timpului, o suita de curiozitati: “Cu altcineva m-as simti mai bine?”, “Ce ar putea fi diferit?”, “As fi mai fericita?, “Este intr-adevar orgasm ceea ce traiesc eu?”. Viata afectiva si sexual-erotica isi orienteaza reperele in functie de comparatii. Cunoastem fericirea numai raportandu-ne la nefericire. Ne indreptam catre placere dupa ce am experimentat si suferinta, durerea. Sunt persoane care constientizeaza satisfactia oferita de partener doar dupa ce traiesc nemultumiri intr-o alta relatie. Sau poate, dimpotriva, descopera “adevarata” dragoste. Numai comparand partenerul cu o alta persoana pot aprecia calitatea relatiei actuale. Totusi, ratiunea suprema presupune a invata si din experientele altor cupluri, fara a ne implica efectiv intr-o alta relatie. Fie plecam de la convingerea ca putem gasi ceva mai bun, fie ne putem bucura de ceea ce avem. Nu e nimic gresit in a cauta, doar ca inainte de aceasta sa reflectam asupra nevoilor profunde din noi ce cauta a fi satisfacute. Caci uneori confundam cu usurinta dorinta cu iubirea si sexul cu dragostea.
Barbatii? Mai curiosi decat femeile?
Am fi tentati sa spunem ca da. Insa nu cred ca acest raspuns reflecta intreaga realitate. Cert este ca barbatii si femeile au curiozitati diferite. Barbatii sunt preocupati de aspectele vietii sexuale, pe cand curiozitatile femeii sunt asemenea unei simfonii cu note joase sau mai inalte, care propaga sunete romantice, incarcate afectiv.
Text: Psiholog Cristian Grigore
Psihoterapeut, specialist NLP
Spitalul Clinic de Psihiatrie “Socola”, Iasi