Relatia tampon se refera la acea legatura romantica in care ne implicam la foarte scurt timp dupa ce am iesit dintr-o alta relatie. In mentalul colectiv, aceste relatii nu au sanse prea mari de izbanda, pentru ca se considera ca persoana care tocmai a trecut printr-o despartire nu se afla intr-o stare emotionala si mentala optima pentru a putea crea legaturi stabile si durabile. Totusi, cercetari recente par sa contrazica aceasta idee.
Motivele din spatele relatiei tampon
In mod normal, se crede ca persoanele care s-au despartit recent de partener nu au disponibilitate emotionala si au nevoie de o asa numita “perioada de doliu” in care sa rumege ceea ce s-a intamplat in fosta relatie, sa inteleaga, sa accepte si sa treaca mai departe. Atunci cand avem insa tendinta sa sarim prea repede peste aceasta perioada si sa ne implicam intr-o noua legatura amoroasa, decizia noastra ar putea fi influentata de sentimentele pe care le pastram inca pentru fostul partener. Astfel ca de multe ori, cel care incepe o relatie cu o persoana care a trecut recent printr-o despartire se intreaba daca aceasta este capabila de implicare emotionala sau daca doar cauta un substitut pentru partenerul pierdut. In plus, psihologii spun ca persoanele care se implica in relatii tampon au mai degraba o nevoie de conexiune cu cineva decat un interes adevarat in persoana cu pricina. Practic, frica de singuratate ii face sa isi caute un partener, mai degraba decat atractia emotionala si o compatibilitate adevarata.
Resentimentele fata de fostul partener pot interfera cu atasamentul fata de cel nou, astfel ca acesta din urma este pus adesea in situatia de a concura cu fantomele trecutului. De multe ori, noul partener se concentreaza pe fosta relatie a iubitului/iubitei temandu-se de faptul ca acesta ar mai putea avea sentimente pentru fosta/fostul.
Multi psihologi au recomandat de-a lungul timpului sa depasim singuri problemele cu care am ramas dintr-o relatie care s-a incheiat si sa nu cautam sa ne distragem printr-o alta legatura, pentru ca altfel nu reusim sa ne vindecam si sa invatam lucrurile de care avem nevoie.
O noua perspectiva asupra relatiilor tampon
Studii recente insa contrazic aceste idei despre relatiile tampon. Intr-un studiu publicat anul trecut in Journal of Social and Personal Relationships, cerectatorii au examinat consecintele implicarii intr-o noua realtie la scurt timp dupa despartire. Iar descoperirile au fost surprinzatoare!
Persoanele care s-au angajat mai repede intr-o alta relatie dupa despartire beneficiaza de o mai mare sanatate psihica, dar si de relationare. In plus, acestia au mai mare incredere in ei si sunt mai putini tentati sa se intoarca la fostul partener.
Desi in mod normal se credea ca partenerul cu care se creeaza relatia tampon este doar o persoana de tranzitie, care il ajuta pe cel proaspat despartit sa treaca peste problemele din fosta relatie si care mai apoi este parasit, se pare ca lucrurile nu stau chiar asta. Angajamentul din noua relatie nu are legatura cu timpul care a trecut de la despartire. Mai mult, se pare ca aceia care se angajeaza mai repede intr-o relatie au mai putina teama de atasament si mai putina anxietate.
Practic, s-a demonstrat ca persoanele care se angajeaza in relatii la putin timp dupa o despartire nu sunt cu nimic mai rele decat cele care asteapta mai mult si nici nu au sanse mai mici de a forma o legatura adevarata si serioasa. Mai mult, unele lucruri par sa functioneze mai bine pentru ei. Bineinteles, lucrurile variaza de la persoana la persoana, insa este bine sa stim ca relatiile infiripate la scurt timp dupa despartire nu sunt automat superficiale si nici sortite esecului.
Text: Bianca Badescu