Relatia de cuplu dupa aparitia primului copil

aparitia primului copilDaca vreo persoana afirma vreodata ca relatia de cuplu nu s-a schimbat dupa aparitia primului copil… probabil nu spune adevarul. Cand relatia evolueaza si in vietile celor doi parteneri apare un copil, cu siguranta apar si schimbarile. Secretul este ca partenerii sa stie sa gestioneze situatia si sa fie constienti de faptul ca, atunci cand lor le este bine, si copiilor le va fi bine. Opusul nu functioneaza.



Tranzitia spre viata de parinte poate fi stresanta

Chiar si pentru cuplurile care functioneaza foarte bine lucrurile se pot schimba. Pe langa schimbarile la nivel psihic, rolurile femeii si barbatului sufera modificari odata cu venirea pe lume a copilului. Sotii trebuie sa faca compromisuri in ceea ce priveste timpul si energia individuale, intr-un moment in care odihna lipseste cu desavarsire, iar oportunitatile de a fi impreuna sunt mai rare. Pentru cei care cred cu tarie ca venirea pe lume a bebelusului ii va apropia, perioada imediat urmatoare s-ar putea sa fie dezamagitoare.

Lipsa unui ajutor

Pentru familiile care se bucura de ajutorul bunicilor sau al unei bone, lucrurile sunt mai simple pentru ca cei doi parinti gasesc timpul necesar si resursele pentru a nu renunta la ceea ce le face placere, la hobby-uri, la timpul petrecut impreuna. In zilele noastre a devenit din ce in ce mai greu sa pui bazele unei familii, sa construiesti o temelie solida, iar de-a lungul anilor, sa cladesti si sa ridici etaje pe care sa le feresti nu de bataia vantului, ci de furtuni. In general, mamele sunt fortate sa mearga mai devreme la serviciu si sunt cumva prinse intre conceptiile traditionale si cele moderne in ceea ce priveste modul in care isi traiesc viata. Din ce in ce mai multe femei de cariera petrec tot mai putin timp cu cei mici acasa. Iar barbatii au inceput sa se ocupe de treburile gospodaresti.

Ce, cum si cat se schimba

Problema principala este lipsa timpului petrecut in cuplu. Mama este preocupata in primele luni de ingrijirea copilului, iar tatal merge la serviciu, face cumparaturi si pune la punct chestiunile administrative. La sfarsitul zilei, mama se simte extenuata, insa pentru ea activitatea nu se opreste aici. Pe timp de noapte, bebelusul se trezeste pentru a manca, astfel incat programul ei continua. Poate aparea depresia postnatala, cei doi iubiti se intersecteaza din ce in ce mai putin, iar frustrarile se acumuleaza. In plus, kilogramele din timpul sarcinii de care femeia incearca sa scape atarna ca o povara cand se priveste in oglinda.

Gasirea echilibrului

Este foarte important ca partenerii sa gaseasca un echilibru. In primul rand, nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma comunicarea. Daca esti mama, asta nu inseamna ca esti anulata ca partenera. Trebuie sa-i dai si iubitului ocazia sa se simta tata. El nu trebuie sa refuze implicarea. Se poate juca cu cel mic, ii poate face baita etc. In acest timp, tu iti poti oferi cateva ore de ragaz. Poti merge sa faci sport, poti merge la un salon de infrumusetare, la o cafea cu prietenele, la o sesiune de shopping. Iesi in oras la o cina romantica cu iubitul. Lasa-l pe cel mic in grija bunicilor sau a bonei, iar daca nu aveti cu cine sa-l lasati, atunci luati-l cu voi. Schimbarea de peisaj va va face foarte bine.

Oricat de greu ar parea dupa o zi de schimbat scutece, invata sa reaprinzi flacara pasiunii. Lasa-te purtata de val, bucura-te de fiecare mangaiere, sarut tandru si da frau liber sentimentelor.

Text: Ruxandra Dumitrescu