„Nu are cei 7 ani de acasa” replicam deseori atunci cand facem referire la un copil nepoliticos, care nu si-a insusit regulile de comportament civilizat in societate. Aceasta expresie defineste tot ansamblul de cunostinte, deprinderi si achizitii acumulate in primii 7 ani de viata. Este perioada in care copilul memoreaza si asimileaza rapid informatii, dezvoltandu-si limbajul si gandirea. In copilaria mica, o influenta puternica o are familia si abia mai tarziu, in perioada scolara, intra in rol anturajul, iar parerea parintilor conteaza din ce in ce mai putin. Un copil bine-crescut se va adapta mult mai usor in societate decat unul caruia ii lipsesc cei 7 ani de acasa.
Ce pot invata copiii pana la varsta de 7 ani?
Deprinderile de comportament civilizat se invata in timp, printr-o atitudine pozitiva, evitand critica, pedepsele dure si devalorizarea copilului. Copilul isi insuseste deprinderi de autoservire, igiena, curatenie, limbaj corect, respectarea celorlalti si a mediului inconjurator, altruismul, cooperarea, autocontrolul, recunostinta, spiritul de echipa etc.
Cum putem creste un copil civilizat si respectuos?
- Atasamentul sanatos
Legatura intima care se creeaza intre mama si bebelus inca de la nastere reprezinta o baza sigura, de la care copiii se vor raporta la mediul inconjurator. Atasamentele sanatoase si sigure se formeaza atunci cand cei mici se bucura de dragostea neconditionata a parintilor si de o comunicare empatica focalizata pe nevoile lor. Un copil iubit si apreciat de parintii sai se va simti in siguranta si va fi mai deschis catre invatarea si experimentarea regulilor de comportament civilizat. Ele vor fi mai usor de asimilat intr-o atmosfera calda, bazata pe respect si incredere, decat intr-una in care disciplina este impusa intr-un mod dur si autoritar.
- Respectarea etapelor de dezvoltare a copilului
Invatarea bunelor maniere este un proces de durata care implica multa rabdare si respectarea ritmului de dezvoltare a copilului. Un copil de 2 ani nu realizeaza ce e bine si ce e rau si nu poate vedea dincolo de propriile nevoi. Ii va fi greu sa imparta jucariile cu alt copil. De aceea, nu este potrivit sa il obligam sa fie generos, deoarece nu este inca pregatit.
Copiii-problema ai vedetelor
Pe de alta parte, nu este indicat sa il lasam sa faca ce vrea. Este necesar sa fixam limite si sa amanam recompensa imediata pentru a-i cultiva rabdarea. Intre 3 si 5 ani, copilul va deveni capabil sa imparta jucariile si va distinge intre bine si rau. Acum va intelege valoarea unei consecinte atunci cand are un comportament gresit si va aprecia recompensa. Este o perioada mai potrivita pentru a-l invata regulile de comportament.
- Consecventa si claritate
Parintii trebuie sa ii explice clar copilului ce are voie sa faca si ce nu. Regulile trebuie sa fie clare, echilibrate, iar copilul are nevoie sa fie informat dinainte care sunt consecintele nerespectarii lor. Orice comportament pozitiv trebuie intarit nu prin recompense materiale (jucarii, dulciuri), ci prin exprimarea bucuriei si multumirii. In acelasi timp, parintii trebuie sa fie flexibili si sa ierte micile greseli ale copilului, deoarece si ei mai gresesc uneori.
Parintii sunt modele pentru copiii lor. Atat timp cat acestia respecta regulile de comportament civilizat, si copilului ii va fi mai usor sa le adopte. Nu are nicio relevanta sa obligam copilul sa spuna „multumesc” daca nu aude in casa acest cuvant.
Generatia Z! Afla de aici cum se vor transforma copiii de azi in adultii de maine.
Text: Psiholog Dana Comanescu