Reguli de baza pentru o igiena intima corecta

Reguli pt o igiena intima corecta- poza principalaFemeile trebuie sa acorde o atentie deosebita igienei intime, fara insa a exagera si astfel sa ajunga sa-si pericliteze singure sanatatea. Desi se speculeaza diferite metode de ingrijire a zonei genitale, trebuie luate in calcul doar acelea pe care medicii le recomanda. In acest sens, noi va amintim cateva reguli de igiena intima pe care puteti sa le urmati cu incredere.



Foloseste lenjerie de bumbac

Zona intima, mai mult decat orice alta zona a corpului nostru, necesita lenjerie de bumbac, deoarece acest material impiedica inmultirea si raspandirea bacteriilor si a ciupercilor si lasa pielea sa respire. De asemenea, medicii recomanda renuntarea la lenjeria tanga in favoarea celei intregi, cu spate acoperit, care nu irita in niciun fel zona intima. De preferabil ar fi ca lenjeria intima sa se spele separat de restul hainelor, la temperaturi ridicate, pentru a se distruge bacteriile posibil existente.

Spala-te doar cu produse speciale

Nu folosi sapun normal sau gel de dus pentru a curata zona intima. Acesta are un PH mare care ataca pielea sensibila din zona genitala. Pentru igiena zilnica foloseste Gelul intim cu nalba si tei de la Genera. Acesta are o formula de curatare speciala, destinata zonei intime, si un PH potrivit, de 4,5. Acest gel intim ofera o senzatie de confort si de prospetime care te va insoti intreaga zi. Curatarea zonei intime este indicat sa o faci atat dimineata cat si seara, iar in perioada menstruala, pentru a preveni depunerea bacteriilor, spala-te de cel putin 3 ori pe zi. Gelul intim cu musetel de la Genera este indicat pentru a intretine igiena in toate zilele lunii, cu precadere in cele menstruale, deoarece contine tensioactivi delicati ce indeparteaza impuritatile si un PH fiziologic, adaptabil zonei intime, iar musetelul are efect calmant asupra pielii. Pe de alta parte, evita spalaturile vaginale de orice fel si recurge la aceasta metoda doar la indicatia medicului sau la finalul perioadei de menstruatie, pentru a grabi curatarea vaginului de resturile de sange. Vaginul are capacitatea de a se autocurata, iar prin interventia ta agresiva vei distruge flora vaginala si astfel va creste predispozitia catre aparitia infectiilor.

Atentie la tampoane

Doctorii ginecologi nu recomanda folosirea frecventa a servetelelor umede sau a tampoanelor zilnice. Servetelele umede, desi pot avea un PH neutru, sunt impregnante cu diferite substante, de exemplu alcool, cu rol in distrugerea bacteriilor si a germenilor. Insa, odata cu anihilarea acestora, flora bacteriana benefica va fi si ea distrusa si astfel zona va devini vulnerabila in fata infectiilor. Pe cealalta parta, tampoanele zilnice, au rol doar in a pastra lenjeria curata si nicidecum in a te feri de bacterii. Mai mult decat atat, din cauza materialelor din care sunt confectionate, acestea pot deveni adevarate focare de microbi, reprezentand un mediu prielnic dezvoltarii lor. In perioada menstruala, tampoanele trebuie schimbate cu o frecventa mare, cam o data la 3-4 ore, indiferent daca fluxul sangelui este unul abundent sau nu. De preferat ar fi sa alegeti tampoanele externe in favoarea celor interne, sau sa folositi doar ocazional tampoanele interne. Acestea din urma, pot agrava posibile leziuni ale colului uterin si pot determina mult mai usor aparitia infectiilor in interiorul vaginului, sangele menstrual fiind si cel care cauzeaza inmultirea bacteriilor.

Text: Madalina Manole