Sezonul rece este sezonul racelilor si gripelor. Atat raceala, cat si gripa au simptome comune, insa exista si diferente intre cele doua. Daca raceala ne afecteaza pe perioade mai scurte de timp si este mai putin agresiva, gripa debuteaza violent si are o durata mai lunga de manifestare. Gripa este mai frecventa incepand cu luna octombrie si pana in luna martie, deoarece sistemul imunitar este mai sensibil in aceasta perioada si mai expus. Copiii sunt si ei expusi riscului de gripa, de aceea, parintii trebuie sa ia anumite masuri de precautie pentru a-i feri pe cei mici.
Vaccinul antigripal
Vaccinul antigripal contine mai multe tulpini de virusuri inactive cu rol de a proteja impotriva infectiilor cu virusurile respective. Incepand cu varsta de 6 luni, copiii pot fi vaccinati impotriva gripei, iar expertii avertizeaza ca este de preferat ca toate persoanele care locuiesc in aceeasi casa sa se vaccineze pentru a reduce riscul ca bebelusul sa fie expus la virus prin intermediul unui membru al familiei. Daca micutul are o bona, ar fi de preferat ca si aceasta sa fie vaccinata.
Alaptarea este foarte importanta
Hranirea bebelusului la san intareste sistemul imunitar al copilului si il protejeaza impotriva bolilor. Daca mama are gripa, medicul trebuie intrebat in ceea ce priveste tratamentul pe care aceasta il poate lua, astfel incat cel mic sa poata fi in continuare alaptat. Alaptatul nu trebuie incetat, insa multe dintre medicamente sunt interzise in aceasta perioada. Prin intermediul laptelui sunt transmisi anticorpi, asa ca, daca se poate, alaptati copiii.
Copiii trebuie sa se odihneasca
Copiii au nevoie de odihna; atunci cand dorm, circuitele se refac, bateriile se incarca, iar bebelusii trebuie sa doarma pentru a creste si a se dezvolta frumos si armonios. Temperatura din camera in care doarme copilul este la fel de importanta, pentru ca intr-un mediu optim odihna va fi una de calitate. In plus, cu cat organismul este mai odihnit, cu atat copilul este mai ferit de stres.
Reguli importante de igiena
Inainte de a lua bebelusul in brate, spalati-va pe maini. Daca parintii au gripa, ei trebuie sa evite sa stranute sau sa tuseasca in preajma bebelusului. Sa foloseasca servetele si masti speciale. Cand mama merge intr-un loc public cu cel mic, cel mai bine ar fi sa-l tina in brate sau intr-un suport special. Astfel, este mai putin probabil ca bebelusul sa vina in contact cu foarte multe persoane. Fierbeti si folositi un dezinfectant pentru a elimina germenii de pe suzete, jucarii, biberoane, sticle etc.
Text: Ruxandra Dumitrescu